vrijdag 22 juli 2016

MU20B 2016 FIBA-EUROPE / ORANJE BASKETBALL: ´Kansloos tegen Roemenië´

Uit de (stukken van) wedstrijden van Roemenië die we op eerdere dagen zagen, trokken wij al wel de conclusie dat dit team een zware kluif zou worden voor de Nederlandse MU20.

Starters: Terrence Bieshaar, Jan Driessen, Raidell De Pree, Joey Liem en Rens Butter.

De eerste minuten heeft het even de schijn dat het weer een wedstrijd zal worden waarin de punten voor beide teams duur zijn. Bieshaar tikt bal naar medespeler voor de eerste steal, maar mist aan de overkant een mid-range jumpshot. Daartussen in trekt Butter de eerste fout. Op een Roemeense charge volgt een lange tweepunter van Liem voor eerste punten. Er volgen over en weer turnovers voordat de lange Bogdan Popa zichzelf over base-line beukt voor 2-2. Liem verliest de bal bij een drive. Bieshaar krijgt een assist van Driesen als hij insnijdt en maakt het 2-4, direct daarna maakt hij een fout in de verdediging. Roemenen scoren na een fout en op een drive van hun kleinste man. Bieshaar maakt een prachtige turn-around-jump-hook van het lage blok. Liem op drive en dan is het gelijk op 8-8. Popa zigzagt een tegen een tegen Driesen naar de basket en maakt het 11-8 met een And1. Driessen gaat op zijn beurt hard naar de ring, maar mist de layup. Mooie stop van een drive door De Pree, levert steal op van Butter en de eerste fast-break waar Liem onsportief foutief wordt gestopt, hij mist helaas wel zijn vrije worpen. Ook het extra balbezit levert geen score op. Roemenie scoort wel en begint ook driepunters te maken. Opnieuw balverlies van Oranje en dan staat het toch ineens 16-8. Met nog een minuut op de klok roept Ferry Steenmetz zijn mannen naar de kant voor een timeout. Stolk mist twee vrije worpen. Omdat Rens Butter tegen de buzzer net een schot van eigen helft mist en Roemenië daarvoor wel hun schot uit de hoek maken, staat het na tien minuten 21-10. Inmiddels heeft Steenmetz zijn hele startende team gewisseld.

Roemenië blijkt voor Nederland een tegenstander die weinig moeite heeft om de Oranje verdediging te slechten, of het zou moeten zijn dat ook de Roemenen -met uiteindelijk 20 stuks turn-overs- voor een echt goed team toch wel te slordig omgaan met balbezit. Roemenië scores komen van alles posities en situaties, maar zeker de lang man Emanuel Cate blijkt door zijn lengte, kracht en skills lastig te bespelen door de Nederlandse verdedigers; hij eindigt met 20 punten en 14 rebounds en trekt zeven Oranje-fouten.

Het is niet dat Nederland geen kansen weet te creëren, maar wel dat er 'gewoon' teveel schoten -een vrije worpen; 6-18 kan natuurlijk niet- worden gemist en teveel balverlies wordt geleden. Natuurlijk worden er aanvallend af en toe best wel aardige dingen gedaan. Terrence Bieshaar mist ook deze wedstrijd niet veel van zijn schoten en scoort uit diverse inside moves. De rust komt na een interceptie en layup van Butter bij 37-25. Nederland is 0-7 uit vrije worpen in de eerste helft. Coen Stolk maakt de enige driepunter de andere negen Oranje-pogingen achter de cirkel waren mis.

Na rust gaat het eerder minder dan beter bij Nederland, dat wordt ook zichtbaar door een paar Roemeense fast-break-monster-dunks. Ferry Steenmetz probeert verder afglijden te stoppen met een time-out; dat zorgt er in ieder geval voor dat er weer wat Oranje-punten bijkomen op het scorebord -Butter met een driepunter- dat tilt de Nederlandse score naar 33, maar veel effect op de onmacht om de Roemenen te stoppen heeft het niet. Die nemen voor het eerst een voorsprong groter dan 20 met nog 12 minuten te gaan. Dat verschil staat ook op het bord na dertig minuten.

Nederland komt nog wat dichterbij, deels omdat ook Roemenië slordiger gaat spelen. Dat ziet hun coach ook, dus volgt er bij 7:39min te gaan een time-out. Bieshaar verkleint dan de achterstand tot dertien met twee vrije worpen (58-45). Het restant van de wedstrijd bestaat in grote lijnen uit 'trading baskets'. Shaquille Austin bepaalt de eindstand op 71-54 door na een gemiste driepunter zijn eigen rebound te pakken en onder de ring te scoren. Nederland was zo goed als kansloos tegen deze Roemenen.

Bieshaar was topscorer met 10 punten, Freek Vos beste rebounder met 7.

Steve Bleeker heeft een stress fractuur aan zijn voet opgelopen en zal de rest van dit B-EK niet meer spelen.