zaterdag 16 juli 2016

INTERNATIONAAL JEUGDBASKETBALL / FIBA-EK / MU20B 2016: Nederland vs. Kosovo: 'De Aftrap' (2016_MU20B_Dag_1)

Op papier mag Nederland niet verliezen van Kosovo –een klein nieuw landje op de Balkan– dat in 2015 pas voor het eerst meedeed aan een MU16-B-EK. Maar wel deel van voormalig Joegoslavië dus, en in die landen is het Europese Basketball zo'n beetje is uitgevonden, dus geldt het credo 'Altijd gevaarlijk'! Daarnaast bleek tijdens de wedstrijden van onze MU20 tegen Jong Oranje dat het nu niet bepaald een makkelijk scorend team is. De verdediging zag er wel solide uit, dus het wordt een kwestie van Kosovo op een lage score te houden en zelf goed te Rebounden, als het even kan een Fast-Break te lopen, een solide aanval te spelen en hard in de aanvallende Rebound te gaan en zo voor tweede kansen te zorgen.

Vragen vooraf:
-hoe goed is Kosovo?
-kan Oranje de verdediging dichtspijkeren en dat gedurende de wedstrijd volhouden?
-kan Nederland tegen een redelijk percentage schieten van Outside, kan het de Inside-game snel op gang krijgen en de OR pakken?

Al bij de warming-up valt op dat Kosovo best aardig lengte heeft, maar toch net iets minder dan Oranje dat voor het eerst in jaren een -met 5x2.01m plus/2x2.08m- een aardig Frontcourt heeft. Bij Nederland zijn de vorige week nog geblesseerde Driessen en Butter weer actief.

Butter start, net als DePree, Bleeker, Vos en Liem. Hij zorgt direct voor snelheid -gaat zelfs Coast-to-coast- en trekt daarmee Fouten en de verdediging aan flarden; Butter blijkt de schakel die tegen Jong Oranje node werd gemist; hij scheurt en slalomt naar de andere kant van het veld, en geeft de Kosovaren dan al het gevoel dat er weinig te beginnen valt tegen dit team, met deze Point! In het begin staat de verdediging goed, is Nederland oppermachtig in de 'DR'. Dat ziet ook de Coach; hij vlucht bij 10-2 na slechts 3:50min in een Time-out.

Direct uit die pauze beukt Gashi – een 2m-lange en bijna net zo breedgeschouderde Center zichzelf naar de ring; hij heeft een goede Lay-up, maar mist. Kort daarna laat Bleeker zien dat het ook subtieler kan; een prachtige score na Eurosteps. Nederland oogt echt heel goed!

Kwart-1 eindigt met 21-6, en ook daarna gaat Nederland lekker door; Kosovo krijgt geen vat op de beweeglijkheid van Butter; die zorgt dat NLD gemakkelijk in de aanval komt, en dat de verdediging van Kosovo ook dan nog niet staat. Hij strooit met frivole passes. Net na 5min komen de wissels van Steenmetz; binnen no-time staat er een hele nieuwe vijf; die gelukkig ook al snel het netje vindt, een Penetrate and Kick zorgen voor een open Drie van Liem. Dan staat het 19-6 en 2:6 in Fouten. Het tempo in de aanval zakt nu wel. De Inside wordt nu dominanter; Austin vindt Bieswaar die zijn man onder de basket sealt, die kan alleen nog maar Foulen; Bieswaar maakt beide FT's. Die daarna een Base-line Jumpertje mist, maar na de nodige caramboles de OR pakt...op de voor hem verste elleboog; ja Oranje Reboundt goed in de aanval!

Koopmans start in Kwart-2, de Defense sluit nog steeds als een huis; pas na 12min valt er eindelijk een behoorlijk Jumpschot van Kosovo; een drietje maakt het 25-9. Dan staat ook Driessen op het veld –en niet veel later Laros– en daarmee speelden alle Nederlanders al binnen 15 minuten en hadden ze hun 'touches' gehad; dat voelt natuurlijk goed bij alle Oranje-mannen.

Butter, komt als eerste starter terug; hij geeft direct een Assist, een korte Base-line-jumper van Laros. De goede start van Nederland zorgt voor veel vertrouwen bij Oranje –dus lukt er veel. Voor Kosovo –die lang zo slecht niet zijn als de 36-9 stand met nog 3min te gaan doet vermoeden- geldt het omgekeerde. Alhoewel het team fysiek speelt, kan rennen en skills heeft, komt het wel tot redelijke schoten, maar die zijn -door de Oranje-verdediging- zelden 'Uncontested', en dat levert een veelheid aan gevarieerde missers op.

Maar door die missers davert Nederland lekker door, terwijl Kosovo moet ploeteren; niet goed voor het vertrouwen daar, zo'n startwedstrijd kan –weet ik uit vele ervaringen– een heel toernooi verwoesten.

Helft Een wordt afgesloten met een fraaie Fade-away-pull-up Jumper van DePree; die gaat er mooi in -ondanks een Kosovaarse hand bij de bal-, met de Fast-break Lay-up daarna heeft hij meer moeite...die gaat mis... De rust komt bij 43-14, een ongekende score voor deze Oranje MU20!

Ook uniek: alle Nederlanders hebben dan al -minimaal 4:16min- gespeeld -en gescoord!- als coach droom je van zo'n start op een EK. De ervaren Vos(DBL) tekent voor topscorer( 8p) en toprebounder(5). Guards Butter en Liem scoren een geweldige '+/-' van 21 en 22 in de eerste helft.

Helft Twee start met Butter, Vos, Bleeker, Bruining en Liem. Kosovo probeert nu echt te rennen en speelt 'Alles of niets' met een Full-court-man-to-man verdediging. Dat kan de deur openen voor een monsterscore van Oranje, maar evenzo Kosovo terug brengen in de wedstrijd.Voor Nederland betekent het ook een kans om te 'oefenen' voor de zwaardere wedstrijden die eraan gaan komen; te beginnen tegen Grootmacht- en Thuisploeg Griekenland morgen, en de nog belangrijkere wedstrijden tegen Groot Brittannië en Albanië, verderop in de Groep.

Kosovo krijgt tijdelijk meer grip op de wedstrijd; scoort gemakkelijker, maakt het Nederland veel moeilijker om goede/gemakkelijke schoten te krijgen. Dat leverde ook ineens missers op van Oranje op schoten die er de eerste helft wel in gingen... Teveel missers -bijvoorbeeld teveel gemiste Free-Throws!- en ook te voorzichtig spel; want het Kwart Drie wordt afgesloten met 51-32 -dat betekent 9-23- in Q3. De pauze is dus hard nodig; nog zo'n kwart en de eindstand zou 61-55 worden...

Gelukkig heeft Coach Ferry Steenmetz nog heel veel opties; twaalf spelers beschikbaar, geen foutenproblemen, en tactisch nog veel wat opties om de wedstrijd te veranderen.

Hij start met Austin, Stolk, Bieswaar, Liem en Vos, en dus heeft hij zijn azen – als Butter en Driessen – nog achter de hand. De wedstrijd wordt er niet minder interessant –wel minder aantrekkelijk– door; Oranje 'schaakt', Kosovo heeft juist een snelle wedstrijd nodig om nog in de buurt te komen. Juist nu vindt Nederland keer op keer de Inside en loopt Oranje weer uit; naar 60-35 –Time-out met nog 5min te gaan. De kaars gaat langzaam uit bij de mannen uit het nieuwste 'Land' van Europa; fanatiek Pressen zoals aan het begin van Helft Twee houden ze niet vol, terugvallen geeft Nederland de kans om rustig de Outside-schoten te maken.

Zoals de kaarsen van Blauw langzaam doven, dooft ook de kaars van een spectaculaire, aantrekkelijke wedstrijd uit; bij zo'n 30 punten verschil speelt Nederland het professioneel uit. Kosovo weet dat deze dag niet de hunne is. Dat kan trouwens nog interessant worden voor Nederland; het is niet uitgesloten dat Kosovo verderop wellicht een concurrent van Nederland voor een plaats bij de top-8 van dit toernooi pootje weet te lichten...

Het eind van de wedstrijd komt bij 69-40; de eerste wedstrijd -ó zó belangrijk in een toernooi als dit- is binnen. Nederland speelde goed. De Driepunters en Vrije-worpen moeten wel verbeteren om ook tegen de sterkste teams potten te kunnen breken.

Stats en meer over Nederland-Kosovo: --- Hier --- ( )

AART DEKKER

Coach Steenmetz meldde ons na de wedstrijd:

Vraag: Ferry, dat kon niet veel beter?

Antwoord: “Nee, en niet veel slechter ook...Het begin was perfect, alleen in Kwart Drie zakten we wat te ver weg, maar verder ging het gewoon goed.”


Vraag: Je had al binnen het kwartier iedereen op het veld gehad, en aan het eind van de Eerste Helft had iedereen gescoord en meer dan 4min gespeeld, 'touches' gehad?

Antwoord: “Ja dat was mooi natuurlijk; je ziet die jongens groeien. Dat heb ik trouwens vorige keer toen je me interviewde -voor de Preview met Steenmetz (AD)- al gezegd: deze groep is gewoon een eenheid, een echt team. We hadden het over een Spelersraad...3 of 4 spelers... Bij dit team hadden we zoiets van 'het hele team is de Spelersraad', iedereen gunt elkaar alles..!”


Vraag: Toen – na een van de reeks van vier oefenwedstrijden tegen Jong Oranje – miste je Rens Butter. Nu was hij er wel, en startte hij geweldig!?

Antwoord: “Ja, dat zeg je goed; in de Eerste Helft was hij geweldig. Daar ben ik met hem mee bezig; dat hij de hele wedstrijd zo speelt beslissend is en leiding geeft. Maar ja; het was een groot verschil.


Vraag: “Freek Vos speelde ook een beregoede Eerste Helft?

Antwoord: “Ja, Freek is een wat aparte jongen...Hercules!.. Ik moet eerlijk zeggen, toen ik hem over het seizoen een aantal keren zag spelen, had ik mijn twijfels...maar vanaf de allereerste training is hij geweldig...vandaar ik noem hem Hercules...


Vraag: Andere jongens die je wilt noemen?

Antwoord: “Eigenlijk allemaal! Laros – ook een aparte jongen – die wil zo graag, reist zich helemaal rot...als hij dan scoort is iedereen blij voor hem! Bieswaar, speelt zo slim, staat heel vaak op de goede plaats, is zo handig... Maar nogmaals: eigenlijk moet ik ze allemaal noemen! Deze groep, ik hoef nooit boos te worden, ze zorgen ervoor dat ik basketball nog leuker ga vinden...


Vraag: Ging er ook iets niet goed?
Antwoord: “Ja we hebben teveel Turnovers, ff kijken; 14, 15...dat is teveel. Maar eigenlijk is het grootste probleem dat we zo weinig uit de Fast-break halen... De Outlet-pass komt te laat, en Rens is dan wel in no-time aan de overkant, maar dan lopen de mensen in de 'Lanes' achter hem. Dat zou beter moeten, maar op de een of andere manier pikken ze dat niet op...


Vraag: En nu Griekenland – morgen(AD)? Hoe gaan jullie dat aanpakken?
Antwoord: “Richard Pettit gaat ze scouten, die gaat vannacht uren maken; als ik dan wakker word dan ligt er een scoutingsrapport, daar vandaan gaan we morgen aanpakken...
Vraag: Gaan jullie kijken? En het team ook?
Antwoord: “Wij – als staf – wel. De jongens niet; het is iedere keer 45 minuten tussen hotel en zaal, dat is anderhalf uur voor de training, en anderhalf uur voor de wedstrijd. Ze hebben ook hun rust en ontspanning nodig; die liggen straks in het zwembad, Vitamine-D...als het maar niet te lang is, en als ze maar niet verbranden...“

Geen opmerkingen:

Een reactie posten