zaterdag 2 juli 2016

IK GA NAAR: ORANJE BASKETBALL YOUNG LIONS VS. ORANJE BASKETBALL MU20B: 50 Jaar BV Hoofdorp 17h

Overgenomen van Dichtbij.nl, originele bericht  ---  Hier  ---

Vijftig jaar BV Hoofddorp | zaterdag reünie


De Herenselectie van BVH in de jaren '70, onder leiding van coach Coen Lammerts. Foto: pr

zoom out
HOOFDDORP - BV Hoofddorp viert komend weekend het 50-jarig bestaan uitbundig. Er wordt een jubileumboek gepresenteerd met 50 interviews van actieve leden. Het eerste exemplaar wordt uitgereikt aan oprichter Coen Lammerts senior. Alle betrokkenen en voormalig betrokkenen zijn meer dan welkom.
In juli 1966 startte basketbal als sport in Haarlemmermeer. In die halve eeuw is natuurlijk veel gebeurd. Secretaris Sybren Bosch: „We hebben 480 leden en zijn daarmee de tweede basketbalclub van Nederland. Het gaat goed met de vereniging al blijven er natuurlijk altijd wel wensen. Financieel zijn we gezond goed en sinds enige tijd lukt het ons om ook meer jonge leden te werven. En daar gaan we de komende tijd zeker mee verder.”

Groeien 
Vrijdagavond 1 juli start een mixtoernooi. Zaterdag is er een groot opgezet toernooi. In de middag is er een 3x3 toernooi. Bosch: „Dat is een snelle, dynamische vorm van basketbal die op een half veld gespeeld wordt. Met deze nieuwe vorm kunnen we ons ook buiten de sporthal presenteren. Het zal zeker meehelpen om deze sport te laten groeien in Nederland.” Aan het eind van de middag speelt het Nederlands B- Team een oefenwedstrijd tegen het Nederlands Team U20. Daarna is er nog een wedstrijd van het huidige eerste herenteam tegen het succesvolle team van de jaren negentig. Bosch: „We verwachten een grote opkomst tijdens de receptie. Fantastisch om al die oud leden terug te zien. Alle oud leden zien we graag verschijnen."

Coen Lammerts senior was in 1966 de bevlogen oprichter. Hij was in die tijd gymnastiekleraar aan de wethouder Oudheusdenschool in Hoofddorp. Het was een kleine school maar het had voor die tijd wel iets unieks, een basketbalveld op het schoolplein. Als student had Lammerts al een basketbalafdeling opgezet bij SV Lijnden (Badhoevedorp). En hij werd helemaal geboeid door deze snelle sport. Daarnaast was hij ook actief bij VV ETO – Voetbal Vereniging Eerlijk Ter Overwinning.

Lammerts wilde ook in Hoofdorp een basketbalclub en kreeg de gemeente zo gek dat ze hem hielpen met materiaal. Daarnaast ging hij ook aan de slag met honk- en softbal. Zijn leerlingen waren enthousiast en na heel hard werken, vallen, springen en doorgaan kwam er succes. In 50 jaar zijn er natuurlijk veel mooie en mindere zaken geweest. Bijzonder heftig en gedenkwaardig waren de jaren negentig voor de club.
Het begin van de jaren 90 werd vooral gekenmerkt door een voorval dat een scheuring binnen de op dat moment bloeiende vereniging veroorzaakte.

Een groep leden die zich niet in het beleid van de club kon vinden, nam afscheid van de vereniging en vormde de tweede basketbalclub binnen Hoofddorp: The Challengers. Op het grote contingent 'achterblijvers' had dit echter nauwelijks effect, want zij bouwden BV Hoofddorp gestaag uit totdat het halverwege jaren’90 weer de grootste basketbalvereniging van Nederland werd. Voor een deel was dit te danken aan het vertrek uit de Fanny Blankers-Koenhal (die door The Challengers werd betrokken) naar het gloednieuwe sportcentrum Het Spectrum. Voor een ander deel was dit mede te danken aan - weer - Lammerts senior.

In een periode dat een deel van de leden opstapte en de vereniging zonder voorzitter dreigde te komen, nam deze onvermoeibare gymnastiek-leraar de (voorzitters-)handschoen weer op voor de club en leidde hij van 1992 tot en met 1995 drie jaar lang BV Hoofddorp langs alle valkuilen van een zich weer vol trots oprichtende vereniging.

Eredivisie
BV Hoofddorp speelde in deze jaren Eredivisie met zowel de Dames-1 en de Meisjes Junioren als ook met met de Jongens Junioren. De Mini-jongens werden in 1995 Nederlands kampioen en de Aspiranten-jongens werden dat in 1997. Ook de Nationale Beker werd in deze succesvolle jaren negentig naar Hoofddorp gebracht door de Junioren-meisjes. Ten slotte werd het eerste Herenteam in deze jaren kampioen en promoveerde naar de Eerste Divisie, waar ze nu nog steeds in spelen. Bv Hoofddorp is een vereniging waar de Haarlemmermeer trots op mag zijn.

www.bvhoofddorp.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten