woensdag 20 juli 2016

MU20 B-DIVISIE 2016 / ORANJE BASKETBALL / FIBA-EUROPE / : Albanie vs. Nederland - '´Zelfvertrouwen´

Iedere basketballer weet dat vertrouwen een belangrijk aspect is in de basketball-sport; vertrouwen in jezelf, vertrouwen in je teamgenoten, vertrouwen in de coach/staf en nog meer...het speelt allemaal een grote rol.

Iedereen kent voorbeelden van schutters die -eenmaal op dreef- niet meer kunnen missen, en de bal er desnoods van meters achter de driepunt-cirkel, of vanachter het bord -met de ogen dicht-in gooien. De keerzijde van die medaille is dan natuurlijk de speler die (open) schoten die hij normaal gemakkelijk maakt, er in een bepaalde wedstrijd niet in krijgt. Nog vervelender is het wanneer iemand er bij voorbaat van overtuigd is dat het niet gaat lukken...

Het lijkt wel alsof het MU20-team van 2016 het iets van beiden in zich heeft; misschien wel dat het voor zichzelf de zekerheid nodig heeft dat er gewonnen kan -nee; gaat!- worden. Dat is spijtig, want zowel tegen Ierland en Groot-Brittannië zat winst er gewoon in. Maar gedane zaken nemen nu eenmaal geen keer, en vandaag staat de wedstrijd tegen Albanië op het programma.

De enige van de staf van de Oranje MU20 die ik gisteren na de zeer teleurstellende nederlaag tegen Groot-Brittannië even sprak was assistent-coach/advance-scout Richard Petiet. Ik zei: “Succes met het opkrikken van het moreel voor morgen!”Zijn antwoord: “Dat is niet nodig.” Wat je natuurlijk op meerdere manieren kunt interpreteren, maar bij deze groep ben ik er van overtuigd dat je dat in positieve zin moet doen. Dit team doet tot nu toe altijd zijn uiterste best, en is er blijkbaar van overtuigd Albanië aan te kunnen.

Coach Ferry Steenmetz startte met het vijftal Rens Butter, Raidell De Pree, Joey Liem, Jan Driessen en Terrence Bieshaar. Ruud Vos speelde niet vanwege zijn enkelblessure en dat Bieshaar hem verving in de basis was niet vreemd; gezien zijn goede spel in voorgaande wedstrijden. Door scores van De Pree en Butter werd het 0-4, waarna Oranje Albanië nog enkele minuten in de buurt duldde; na vijf minuten stond het 10-11. Daarna volgde een 0-11 run van Nederland en aan het eind van het kwart stond het uiteindelijke verschil al op het scorebord: 10-22. Ook deze keer hebben alweer tien Nederlanders gespeeld in de eerste tien minuten. Alleen Shaquille Austin moest iets langer wachten voor hij het veld in kon; hij startte in het tweede kwart.

Daarna schommelt het verschil steeds rond diezelfde twaalf; een enkele keer loopt het op tot negentien (23-42, rond 18 minuten te gaan), meerdere malen -vooral in de tweede helft- komt Albanië iets dichterbij, maar nooit verder dan tot negen verschil in het vierde kwart.

Eindstand: 54-65

Alle spelers droegen in min of meerdere mate bij aan de overwinning. Rens Butter sprong eruit met 10(!) rebounds, waarvan 2 aanvallend, hij scoorde ook 10 punten, deelde 6 assists uit, zette 2 steals tegenover 4 turn-overs en trok maar liefst 8 fouten. Terrence Bieshaar maakte 12 punten tegen 100%. Mack Bruining had er ook 12 en miste slechts eenmaal. De laatste man in de dubbele cijfers was Raidell De Pree met 10. Joey Liem pakte als guard 6 rebounds.

Als we dan naar het schotpercentage van het team kijken, zien we 2-punters tegen 49%, 3-punters 28,6% en vrije worpen 76,5%. De driepunters zitten elke wedstrijd op ongeveer dit niveau of nog dat lager; dat is in het moderne basketball -waar de schoten van lange afstand zo'n grote rol spelen-toch wel een probleem. De 2-punters gingen echter tegen het dubbele van de wedstrijd van gisteren. Natuurlijk speelde gisteren de atletische, fanatieke verdediging van de Britten daarbij een rol. Toch durf ik de stelling wel aan dat ook de factor 'zelfvertrouwen' een flinke rol speelde. Zelfvertrouwen zit in je hoofd...het valt soms niet mee om de om te zetten knop te vinden, maar het is wel zo prettig als dat lukt en deze ook daadwerkelijk om te zetten! Dan win je ook niet alleen de wedstrijden tegen tegenstanders die echt minder sterk zijn, maar wellicht ook die tegen tegenstanders van ongeveer gelijke kracht; zoals Ierland en Groot-Brittannië...

Oranje gaat nu verder spelen voor de plaatsen 9-16, en dat gaat volgens een knock-out systeem.