zondag 17 juli 2016

INTERNATIONAAL JEUGDBASKETBALL / FIBA-EK / MU20B: Dag-2: 2016_MU20B_Dag2_GRE-NLD Nederland_vs._ Griekenland: 'Hoe vaak Krijg je een Kans om tegen Griekenland te Spelen?!-2....

Coach Ferry Steenmetz -gisteren- “Hoe vaak krijg je als jonge Nederlandse speler –of als coach- de kans zo'n wedstrijd als morgen tegen Griekenland te spelen? Als je daar niet warm voor loopt...

Starters: Rens Butter, Raidell De Pree, Joey Liem, Steve Bleeker, Freek Vos. De wedstrijd begint snel met layups van beide teams. Eerste driepunter is voor Griekenland, eerste steal is voor Butter die met een simpele layup 10-8 scoort. Na een stop maakt Oranje op 6min te gaan zelfs gelijk; 10-10! Het team staat er echt, zowel verdedigend als aanvallend; super! Butter gaat opnieuw als een mes door de boter naar de ring; helaas kan hij vanonder de ring niet 10-12 scoren, maar De Pree maakt er met een mooie jumper wel 12-12 van, dan zijn er net 5min voorbij. Het publiek heft na een minuut of drie een 'Hellas, hellas' aan, maar dat maakt geen indruk op de Oranje Mannen. Drie minuten later proberen ze het met luid gejoel en boe-geroep...ook geen effect.

Het is een fantastische begin van een wedstrijd; met on-Nederlands snel spel, de Grieken lijken tegen het einde van het eerste kwart zelfs een beetje geïntimideerd; deze tegenstand hadden ze van Nederland niet verwacht. Het leidt -tijdelijk- tot on-Griekse missers van buiten. Wat wel langzaam aan begint te werken is de Griekse verdediging in transitie; in plaats van gemakkelijke punten voor Nederland, worden dat juist Griekse punten... Het eind van kwart-1 komt met 19-12 -ietwat geflatteerd- en 3:4 in fouten.

Oranje begint kwart-2 met een 'show-zone, ga naar switching defense'-verdediging. Dat werkt... Inmiddels staan Coen Stolk, Terrence Bieshaar, Shaquille Austin, Sjoerd Koopmans en Mack Bruining op het veld. Het tempo gaat aanzienlijk omlaag; de Nederlandse verdediging blijft goed, maar de Griekse gaat ook verder op slot. Coach Steenmetz gaat na enkele minuten naar wat misschien weleens -zo'n beetje- zijn sterkste vijftal zou kunnen worden: Butter, Stolk, Vos, Driessen en Koopmans. Maar Oranje mist teveel van de -in principe- gemakkelijke schoten; bijvoorbeeld een driepunter van de volledig vrij gespeelde Butter uit de hoek. Als je niet scoort, hoeft een tegenstander ook maar weinig punten te maken om toch uit te lopen; 23-12 bij een time-out halfweg kwart-2. Met 3:40 op de klok maakt Liem eindelijk de eerste punten uit de hoek: 27-15. Er volgt een stop, maar helaas mist Austin de volgende korte pull-up-jumper. Een snelle layup van Griekenland maakt het weer 14 verschil, een lange Nederlandse aanval met missers en offensieve rebounds, leidt uiteindelijk tot een rebound van Bieshaar, een Griekse fout, en twee punten uit vrije worpen. Met deze unit moet het daar gebeuren; -onder de ring- Nederland komt er wel met de bal, maar maakt de kansen niet af. Oranje scoort in deze fase wel, maar alle punten worden beantwoord met Griekse... Rust: 33-17.

Nederland speelt echt goed, maar zonder wat gemakkelijke punten -liefst in de vorm van drietjes- kan je niet van een groot basketball-land als Griekenland winnen. Bij de Grieken hebben alle spelers gespeeld -behalve Antetokoumpo, juist; broer-Nr.3 -ik ontmoette hem vorig jaar op een plein in Zagreb, met broer-4 en Pa en Ma. Maar slechts twee man scoren 20 van de 33 Griekse punten. Bij Nederland speelde wederom iedereen, en tekenden Rens Butter en Raidell De Pree voor 10 van de 17 punten en had niemand meer dan twee rebounds... De fouten in dit kwart: 1:4, dat maakt vier fouten voor Griekenland in een helft, daar wordt een topland niet zenuwachtig van.

De tweede helft begint zoals het begin van het tweede kwart was: Oranje met een tweede vijf op het veld en het tempo drukkend met de combinatieverdediging. Met de Grieken die door blijven scoren -zij het ook niet al te flitsend. Bij 45-17 tekende Liem voor de eerste Nederlandse punten in het tweede deel met een mid-range jumpshot. Er komt ook even wat leven in het inmiddels rustige publiek; Antetokoumpo betreedt het veld. Steenmetz brengt zijn starters deel terug, de verdediging blijft staan, want om nu veel kracht te verspillen aan een fanatieke man-to-man is -met de wedstrijd tegen Ierland morgen in het achterhoofd- natuurlijk niet verstandig. Het wellicht grootste volume van de wedstrijd dendert van de tribunes als #34 -juist, de net in het veld staande 'Ndubu A.
' (20-Nov-1997(18 dus!):
scoort. Hij steelt de show, neemt veel schoten, en gaat weer snel naar de kant... Maar kan iemand zich voorstellen dat Griekenland over een jaar of wat VIER Antetokoumpo's op het veld kan zetten?!?

Het mooie van deze Oranje-equipe is dat ze wel gewoon doorspelen; ook al staat het 57-31 in het vierde kwart -en is de wedstrijd met 7min op de klok gelopen- Austin duikt gewoon naar een loose ball op de middellijn, maar schoten raak schieten is toch nog een ander verhaal...

Dan valt het scorebord uit -ik ben niet de enige die af en toe sputtert van de verzengende hitte; het was weer tegen de 40 graden vandaag, maar gelukkig heeft de arena een redelijke airco. Er volgt zo'n lange time-out dat de Grieken opnieuw beginnen met een warming-up. Deze onderbreking brengt ook Jan Driessen op het veld -in mijn ogen een 'Aas' voor coach Steenmetz, die op volle kracht nodig is voor een succesvol vervolg van dit toernooi- hij gaat direct 1-1 op de baseline, en scoort met een power-move. Vooral de kinderen in het publiek hebben er ook weer even zin in: 'Hellas, hellas!', maar de ouderen geloven het wel, en sparen de krachten voor het slotapplaus... Steenmetz geeft al zijn mannen speeltijd, en slaagt erin ze redelijk scherp te houden; dat vind ik een opbeurende wetenschap met Ierland, Groot Brittannië als volgende tegenstanders. Maar er is ook een minpuntje: de driepunters -zelfs de open lange jumpers- gaan er niet in, en internationaal is het dan al snel lastig...onze Oranje Mannen MOETEN die schoten -en ook de lange tweepunters- gaan maken in de volgende wedstrijden!

Het eind van deze wedstrijd -hopelijk niet de laatste tegenstander van dit kaliber!- komt bij 68-36. Het slotapplaus voor de Grieken is mooi, en voor de jongens van Oranje hartverwarmend en welgemeend. De Jonge Leeuwen hebben niets om zich voor te schamen; deze wedstrijd kon alleen in verlies eindigen als er slecht en slap gespeeld zou zijn, of de ploeg op een of andere wijze averij zou hebben opgelopen. Van beide was geen sprake. Oranje staat precies waar het na twee wedstrijden moest staan. Nu volgen twee -misschien drie- 'Do-or-die-games', in die wedstrijden moet dit team pieken voor een resultaat om trots op te kunnen zijn, en voor wellicht een serie van dit soort kaliber tegenstanders!AART DEKKER

Topscorers Nederland: Liem en Koopmans (7), Toprebounder: Mark Laros (6), NLD Totaal: 34(24DR, 10OR), GRE Totaal: 41(27DR, 14OR)

Full Stats en meer: ( http://www.fiba.com/europe/u20b/2016/1607/Greece-Netherlands#|tab=boxscore_statistics )

Quote van coach Ferry Steenmetz: “Na de rust ben ik de spelers een beetje gaan sparen; morgen moeten we alweer heel vroeg aan de bak tegen Ierland.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten