woensdag 6 juli 2016

ORANJE BASKETBALL / KWALIFICATIE EUROBASKET 2017 / NIEUWS / KEES AKERBOOM JR. / HENK NOREL / ROBIN SMEULDERS / TOPPERS: 'Akerboom neemt met pijn in hart afscheid van Oranje'

Eerlijk gezegd zag ik dit tegen het eind van EuroBasket in Zagreb (2015) al wel een beetje aankomen. Je hoopt natuurlijk van niet, want de zomer van 2016 is weer net zo belangrijk - zo niet belangrijker - als die van 2015, 2014 en 2013; jezelf voor de tweede achtereenvolgende keer plaatsen is waarschijnlijk moeilijker dat de eerste! En dan wens je iedereen - de Bondscoach met zijn staf voorop - een optimale keuzevrijheid toe; iedere potentiële International beschikbaar dus!

Met - naar wat nu publiek bekend is - het missen van Henk Norel, Robin Smeulders en nu dus Kees Akerboom - drie Echte Toppers in het Nederlandse Basketball! -, is er zeker in het beperkte rijtje 'Spelers met Ervaring' toch een deuk geslagen...

Akerboom neemt met pijn in hart afscheid van Oranje

5 juli 2016 22:42:00
Met pijn in het hart heeft Kees Akerboom bondscoach Toon van Helfteren laten weten zich niet langer beschikbaar te kunnen stellen voor de selectie van het Nederlands basketbalteam. De fysieke belasting van het programma is voor Akerboom te zwaar. Hij heeft twaalf jaar lang in 99 interlands zijn beste krachten aan Oranje gegeven.
“De beslissing valt mij zwaar”, aldus Kees Akerboom. “Vlak voor de play-offs met SPM Shoeters Den Bosch kreeg ik door overbelasting een heel vervelende kuitspierblessure. Dat was een duidelijk signaal van mijn lichaam. Als ik tijdens het seizoen nog volop wil meedraaien, dan worden die extra maanden met het Nederlands team mij teveel.”
Daar komt bij dat de ambities van de Orange Lions tot een veel intensiever programma hebben geleid. Akerboom: “Vroeger speelde je in de zomer zes of zeven wedstrijden. Nu zijn dat er vijftien tot twintig.”

Kees Akerboom debuteerde op 27 augustus 2004 onder bondscoach Glenn Pinas in het Nederlands team tijdens een oefenwedstrijd in Amsterdam tegen Slowakije. Akerboom hielde de Nederlandse eer hoog in 39 EK-kwalificatiewedstrijden. Vorig jaar september maakte hij in Kroatië deel uit van de EK-selectie van Van Helfteren.
Zijn hoogste score liet hij aantekenen op 8 september 2004. In Tallinn was hij als geboren schutter goed voor 24 punten tegen Estland.
Kees Akerboom speelde onder vijf verschillende bondscoaches: Glenn Pinas, Marco van den Berg, Gadi Kedar, Jan Willem Jansen en Toon van Helfteren. In 99 interlands maakte hij in totaal 937 punten, goed voor 9.46 gemiddeld per interland.
Akerboom: “Ik heb het prachtig gevonden, van begin tot eind. Daarom valt het me nu ook zo zwaar om de knoop te moeten doorhakken. Ik heb het altijd een eer gevonden voor Nederland te mogen uitkomen.”
Komend seizoen is Akerboom van plan aan zijn zestiende seizoen in de eredivisie te beginnen. Hij speelde tot nu toe twaalf seizoenen voor Den Bosch en twee voor Groningen. Akerboom heeft drie landstitels, vier NBB Bekers en twee Super Cups gewonnen. Hij is tweevoudig All Star en tweevoudig winnaar van de Three Point contest. Hij speelde tien keer mee in de All Star Game en werd één keer uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speler van die wedstrijd.
Kees Akerboom junior is de zoon van Kees Akerboom senior, die in zijn imposante carrière 186 keer Nederland vertegenwoordigde en met dat aantal tweede staat op de ranglijst van spelers met de meeste wedstrijden in Oranje.
Via de NBB-site overgenomen van Bron: www.oranjebasketball.nl
Geen opmerkingen:

Een reactie posten