zondag 3 juli 2016

BASKETBALL BIJ DE BUREN BELGIE / HALF VOL-HALF LEEG/ (GEEN GOED) NIEUWS: 'Basketbalclub Pepinster trekt zich terug uit eerste klasse door geldproblemen'

Geen volledige Column, ook geen uitputtende studie, maar een korte/snelle bespiegeling met als thema 'Half Vol-Half Leeg?' (*) naar aanleiding van nieuws uit België.

De afgelopen seizoenen was er regelmatig goed Nederlands Basketball-nieuws; daar zorgden niet alleen de Orange Lions - het Nationale Mannen Team - voor, er waren Nationale Meidenteams die het (erg) goed deden, afgelopen seizoen werd de DBL (Top-to-Bottom) een stuk gelijkwaardiger...ach ik denk dat als je alle kleine en grotere positieve ontwikkelingen van het Nederlandse Basketball als geheel op een rijtje zou kunnen zetten - van Top, via Breedte, tot de Basis, Mannen/Vrouwen, Jeugd/Senioren, 3x3 t/m 5-on-5, etc, etc...dan zou dat best een flinke lijst kunnen worden. Het glas is dus minstens 'Halfvol'...

Maar dat is de ene kant van de medaille, er staan ook ontwikkelingen tegenover die op zijn minst zorgen baren: we groeien niet in aantallen leden en de spoeling is bij sommige categorieën - erg dun! -, de Leagues van zowel Mannen als Vrouwen zijn niet goed bezet met (Top-to-Bottom) gezonde Professionele Clubs - je zou kunnen zeggen dat een sterke en gezonde League (bijna) twee keer het huidige aantal clubs zou moeten tellen, de Nationale Teams Mannen Jeugd slaagden er tot nu toe op een uitzondering na (MU20-2010) door te dringen naar de A-Divisies, er zijn onvoldoende sponsoren, het imago van het Basketball is nog niet positief en sterk genoeg, er zijn clubs aan de basis die wankelen en soms zelfs omvallen, binnen onze relatief kleine NBB (Bond) wordt niet genoeg samengewerkt, zijn er teveel eilandjes van kleine groepjes mensen die het allemaal op hun eigen manier willen doen...ook deze lijst is zeker niet uitputtend; je kan dus met net zoveel recht zeggen dat 'het Glas Halfleeg' is...

Negativo's roepen al decennia "...dat het Nederlandse Basketball helemaal niet voorstelt..." en denken daarbij dat de bomen in 'het Buitenland' tot in de hemel groeien, of dat daar tenminste het gras veel groener is dan bij ons. Het zijn vaak juist de Buitenlandse - vooral Coaches - die moeten aangeven dat "dat allemaal reuze meevalt", vrij recent was het nog de Belgische Coach Eddy Casteels - in Belgie niet de eerste de beste, maar al vele jaren succesvol als club-coach en vooral als coach van het Nationale Mannenteam - die zowat volledig ongevraagd aangaf dat in zijn ogen de Top-4 van Nederland echt niet (zoveel) onderdoet voor de Belgische League.

Ik ben het daarmee eens, ook al zie ik ook best dat sommige clubs in België op punten wel degelijk sterker - financieel, wat betreft organisatie, aandacht van Media en Publiek bijvoorbeeld - zijn dan hun tegenvoeters in de DBL.

Toch kromp enige jaren terug ook de traditioneel uit 14 clubs bestaande Belgische League tot slechts negen clubs, toen is er een tijdje flink aan getrokken en kwam men weer op, dit is het overzichtje dat ik even in haast bij elkaar wist te schrapen:

Seizoen Aantal Clubs Eerste Nationale

2016-17 10
2015-16 11
2014-15 11
2013-14 10
2012-13 8
2011-12 9
2010-11 9
2009-10 9
2008-09 9

Ik meen me te herinneren dat de Belgische League niet al teveel jaren daarvoor zelfs nog 14 teams telde, maar of dat klopt kon ik zo gauw niet traceren.


In Nederland komen we met veel moeite tot Acht clubs, de laatste jaren, en nu zijn er weer wat clubs in de problemen/onzeker; zeker de problemen bij SPM Shoeters Den Bosch zijn toch echt slecht nieuws voor de DBL.

Maar we staan er niet alleen in:

- ik was een paar weken geleden in Stockholm (Zweden) een stad waar ik meer dan tien jaar lang elk jaar kwam, een stad ook waar een flink aantal clubs op het hoogste niveau speelden, mij werd verteld dat in slechts enkele seizoenen vrijwel al die clubs uit Stockholm uit de Zweedse Liga verdwenen, zelfs een gerenommeerde club als Solna Vikings...weg!

-en onderstaande bericht brengt het treurige nieuws dat er ook in België weer een club van het hoogste niveau wegvalt...


Overgenomen van Sporza.be, originele bericht - en meer Belgisch Basketball -   ---  Hier  ---


Basketbalclub Pepinster trekt zich terug uit eerste klasse door geldproblemen

WO 29/06/2016 - 14:53Basketbalclub Pepinster trekt zich minstens een seizoen terug uit de eerste klasse van het basketbal. De club kon onvoldoende geld verzamelen om zijn budget op orde te krijgen. De beslissing heeft ook gevolgen voor de competitieformule.
De Licentiecommissie gaf Pepinster enkele maanden geleden in beroep een licentie voor komend seizoen. "Spijtig genoeg hebben we de beloofde sponsorgelden en subsidies voor komend seizoen nog niet ontvangen, waardoor we niet in staat zijn een degelijk budget samen te stellen", schrijft de club in een mededeling.
"We blijven echter in ons project geloven en zullen er tijdens dit sabbatjaar alles aan doen om sterker terug te keren."
Door het afhaken van Pepinster nemen volgend seizoen slechts tien clubs deel aan de Scooore League. De competitieformule wordt daarom aangepast. Er wordt teruggegrepen naar het systeem van de dubbele competitie, goed voor een totaal van 36 speeldagen. Dat heeft de Scooore League bevestigd.
Het seizoen begint op vrijdag 30 september en de play-offs beginnen in de tweede week van mei 2017. De kalender wordt in de komende weken gepubliceerd.

(*) Ik heb op de een of andere manier het gevoel dat er een periode aan zit te komen voor het Nederlandse Basketball waarbij de perceptie van 'Is het Glas nu Half Vol, of juist Half Leeg?' - in andere woorden een van mijn hoofdthema's als ik schrijf over het Nederlandse Basketball - nog meer aan de orde zal zijn dan toch al het geval was.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten