zondag 24 juli 2016

FIBA EUROPE INTERNATIONAAL JEUGD BASKETBALL / MU20B 2016: 'De Finaleavond'(1)

Dat er vanaf de kwartfinales op dit MU20-B-Divisie-toernooi mooi en spannend basketball te zien zou zijn was te verwachten. Maar het werd regelrecht sensationeel!

De belangrijkste verantwoordelijke deelnemer daarvoor is natuurlijk IJsland.

IJsland heeft Griekenland verslagen en staat in de Finale van de MU20B 2016 (Foto: Fiba.com)
Ik schreef er een aantal dagen geleden al een kort stukje over: IJsland is al heel lang een van mijn favoriete basketball-landen en underdogs – er is maar weinig leuker dan je favoriete underdog te zien winnen tegen een team dat door niemand een kans werd toegedicht..! IJsland speelde tegen Rusland -vanouds een Basketball-Supermacht- en Rusland stond na dertig minuten nog voor, maar IJsland kwam eraan; je kon het voelen! Dus ik schreef: 'IJsland; Spelen als Duivels', en het gebeurde nog ook: IJsland 'kwam erop en erover' en won duidelijk (71-65).

Maar daar hield het sprookje niet mee op; kon je in de wedstrijd tegen Rusland nog zeggen dat er wellicht sprake was van onderschatting door de Russen en een verrassingseffect, dat gold daarna niet voor Polen. IJsland moest die wedstrijd winnen om door te gaan, Polen moest winnen om de groep te winnen. Polen onderschatte IJsland zeker niet, maar verloor wel na een hele spannende wedstrijd (62-60). Overigens verloren de IJslanders hun eerste wedstrijd tegen Belarus (73-70) en wonnen ze maar net van Estland (75-72).

Maar eenmaal in de knock-out-fase werd het pas echt spectaculair, vooral ook omdat alle ogen inmiddels op IJsland waren gericht. In de kwartfinale moest Georgië eraan geloven (94-54).

En toen -ik moet eerlijk toegeven dat ik wel een spannende wedstrijd had verwacht, maar niet dat IJsland zou winnen- ging het tegen thuisland Griekenland om promotie naar de A-Divisie en een plaats in de Finale. En die wonnen ze 'dus' ook (70-67). Dus het hele plan: Griekenland dat de degradatie uit de A-Divisie recht zou moeten zetten in eigen land, leek daarmee mislukt.

Wij dachten -na hier wat teams te hebben zien spelen- dat Griekenland, Kroatië en Bosnië de ereplaatsen en promotieplekken waarschijnlijk onderling zouden gaan verdelen. Maar daar stak het wedstrijdschema een stokje voor; Griekenland en Bosnië troffen elkaar al in de kwartfinale. En in de halve finale versloeg Montenegro Kroatië.

Vanavond dus eerst een wedstrijd om Brons en de laatste promotie-plek tussen thuisland Griekenland en Kroatie in een stampvolle zaal.

En daarna de Finale tussen IJsland en Montenegro.

Je kunt het hele IJslandse sprookje tot in detail bekijken op de Fiba-europe-site: --- Hier ---


De derde plaats en promotie naar de A-Divisie – Kroatie vs. Griekenland

Inderdaad een stampvolle en hartstochtelijk meelevende zaal. Maar dat zorgde er niet voor dat de Grieken -die toch inmiddels de druk van het vaderland behoorlijk zullen voelen- vleugels kregen; in de eerste helft leek het meer op een wedstrijd tussen de 'mannen van Kroatië' en de 'jongens van Griekenland. Rust 41-26 Kroatie.

Maar in de tweede helft werden de rollen van meet af aan omgedraaid. Er kwam iets van een orkaan los bij de Grieken; vijf driepunters van Griekenland in het derde kwart en de beuk ging er ook flink in aan Griekse kant. En het publiek schreeuwde, floot en stampte zich de longen uit het lijf. Toen zag ik toch weer hangende hoofden bij Kroatië. Derde kwart: 49-58 Griekenland(twee keer een 4-16 per vijf minuten = 8-32!)

In het laatste kwart ging de orkaan een beetje liggen, Kroatie knabbelde wat van de achterstand af. Maar vlak voor het ingaan van de laatste minuut was het verschil toch nog 7 punten. Een full-court trappende press bracht Kroatië tot 65-68. Daarna begon het stoppen van de wedstrijd door fouten; tweemaal Griekenland 65-70, een snelle dunk door het midden van Kroatië 67-70, fout – tweemaal Griekenland 67-72. Met 15 sec te gaan een gemiste driepunter Kroatië, drie Kroaten betwisten elkaar de aanvallende rebound, die bal gaat uit. Een time-out waar de sirtaki op gang komt, een fout van Kroatië en tweemaal Griekenland 67-73...en dan is de missie alsnog geslaagd..!
Griekenland viert geweldige come-back, derde plaats en promotie naar de A-Divisie

Basketball in een klein provinciestadje in Griekenland – kon de gemiddelde Nederlandse basketballer dit nu maar eens in levende lijve ervaren, ik denk dat dat enorm zou helpen bij de ontwikkeling van onze mooie sport!!

En dan moet de Finale nog beginnen...


AART DEKKER

Geen opmerkingen:

Een reactie posten