vrijdag 12 februari 2016

GOEDE DOELEN / ACTIE / PAX: 'Miljoen Syriërs vast Zonder Eten. Stop de Belegering!'


Miljoen Syriërs vast zonder eten. Stop belegering!
Beste Aart Dekker,
Vorige maand deed jij mee met de actie “Geen bommen, maar burgerbescherming” voor Syrië. De Tweede Kamer stemde gisteren in met een Nederlandse bijdrage aan de strijd tegen ISIS boven Syrië. Dit besluit hebben we helaas niet kunnen tegenhouden. Verzet was er nog wel van met name GroenLinks en de SP. Zij vinden net als PAX dat ISIS wel bestreden moet worden, maar dat nóg meer bommen in Syrië alleen maar averechts werkt.
Een miljoen Syriërs belegerdOp een ander punt kreeg PAX wel gehoor. PAX luidde voor het Kamerdebat de noodklok over de “stervende steden” in Syrië. PAX deed samen met het Syria Institute onderzoek waaruit blijkt dat meer dan een miljoen Syriërs leven in belegerde steden en dorpen, afgesloten van voedsel, medische zorg, water en elektriciteit. In bijna alle gevallen wil het Assad-regime met deze belegeringen de bevolking tot overgave dwingen. Dit zijn oorlogsmisdaden en PAX pleit er daarom voor de belegeringen zo snel mogelijk te doorbreken, bijvoorbeeld via voedseldroppings.
PAX in actie: Siege soupDaarom voerde PAX eerder deze week actie in de Tweede Kamer. Samen met gevluchte Syriërs boden we het SiegeWatch rapport aan en deelden we “Siege-soup” uit aan Kamerleden. Deze soep van gras en bladeren die honderdduizenden Syriërs bij gebrek aan voedsel gedwongen zijn te eten, heeft 0,0 voedingswaarde, smaakt naar niks, maar vult de maag. Wij lieten onze parlementariërs genieten van deze ‘Syrische delicatesse’ om de noodzaak te benadrukken van het doorbreken van deze belegering, bijvoorbeeld via voedseldroppings. Bekijk hier het videoverslag van de actie.
Voedseldroppings 
Tijdens het debat spraken veel Kamerleden hun zorg uit over de situatie in Syrië. Dit leidde tot brede steun voor het voorstel van PAX om te onderzoeken of voedseldroppings mogelijk zijn in de “stervende steden”. Ook was er brede steun voor het voorstel van PAX om met meer openheid te rapporteren over waar en wanneer de coalitie bombardeert. Dat is belangrijk om verantwoording af te kunnen leggen aan de Syriërs, bijvoorbeeld als er onbedoeld burgerslachtoffers vallen.
PAX blijft zich inzetten voor vrede en burgerbescherming in Syrië. Houd voor het laatste nieuws onze website en Action Alerts in de gaten.

Vriendelijke groet,
Het PAX team
Steun het werk van Pax
 
Pax
www.paxvoorvrede.nlinfo@paxvoorvrede.nl
PAX TwitterPAX FacebookPAX LinkeidnPAX Youtube
je voorkeuren
 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten