donderdag 25 februari 2016

ORANGE ANGELS / INTERNATIONAAL BASKETBALL NATIONAAL TEAM VROUWEN NEDERLAND / EUROBASKET 2017 / NIEUWS / EVALUATIE / JAMMER! - 'Orange Angels doen zichzelf tekort tegen Kroatië'

UPDATE 15-2-2016

Perceptie!

De dag na de wedstrijd kwam AD Sport met het volgende bericht:


Kansloze nederlaag basketbalsters

Door: redactie, 24-2-16 - 22:02 bron: ANP

De Nederlandse basketbalsters hebben in de kwalificatie voor het EK van 2017 een kansloze nederlaag geleden tegen Kroatië. Oranje verloor woensdagavond in Osijek met 71-57. Bij rust leidden de gastvrouwen al comfortabel met 46-27. Thuis had de ploeg van de bondscoaches Hakim Salem en Remy de Wit nog met 76-67 gewonnen.
Een herhaling van dat succes zat er ditmaal niet in. Na het eerste kwart stonden de 'Orange Angels' al tien punten achter. Die nadelige marge groeide gestaag. Pas in de tweede helft, toen Kroatië niet meer zo sterk aandrong, krabbelde Nederland nog enigszins terug. Spannend wilde het niet meer worden.

Loyce Bettonvil was topscoorster met 14 punten. Naomi Halman en Zera Butter kwamen ieder tot 13. Dat woog niet op tegen de in Amerika geboren guard Zhavonte Zellous (20) en de 1,98 meter lange center Marija Rezan (16).

Nederland speelt in november pas weer, eerst uit tegen koploper Frankrijk en tot slot voor eigen publiek tegen Estland.


Nu heb ik de wedstrijd (nog) niet gezien - was ook niet op stream of TV beschikbaar, misschien komt dat nog? - maar 'het Grote Publiek' moet het dus doen met dit soort berichten - excuses voor de bewoordingen, maar toch - 'Scorebordjounalistiek' doopte Co Adriaanse het ooit...

Fiba_Europe vat de wedstrijd alsvolgt samen:

GAME REPORT


CROATIA OUTLAST NETHERLANDS IN CRUNCH CONTEST
Croatia got back on an even keel after they finally shrugged off Netherlands 71-57 to take a critical victory in Group B of the FIBA EuroBasket Women 2017 Qualifiers window.Turning Point: Croatia were always firmly in the ascendancy after the initial exchanges and once they opened up a double-figure lead, they ensured there would be no realistic fightback opportunity by doubling the visitors score at 46-23 shortly before half-time.Stats Don't Lie: Netherlands only came up with two assists in the game and shot 67% from the free-throw line.Game Heroes: Marija Rezan stepped up with a double-double of 16 points and 10 rebounds, while she also swatted four shots. However Shavonte Zellous was the difference-maker as she came alive with 20 points to give Croatia the additional firepower they needed.The Bottom Line: It is now finely balanced in the group since this win puts both teams on 2-2 records and with everything to play for heading into November's window. Croatia also managed to better the nine point margin they went down by on the road in the reverse fixture.They Said: "It was a heavy defeat. I think we lost the game already in the first quarter, that just wasn't us. I think, that we are actually a pretty good team, but playing home and playing abroad are two completely different things, especially when talking about a European competition. Today Croatia showed, they are a team with a lot of experience, who have played together for a long time and that was crucial today" Netherlands head coach - Remy De Wit.
Shavonte Zellous (Croatia)
FIBA/Marin Susic


Het complete verhaal, met meer foto's, Stats, etc, lees je --- Hier ---

Dat klinkt toch al een beetje anders!

Bekijk ik het verloop van beide wedstrijden (Thuis in December) en Uit dus gisteren), dan is het verloop van de Eerste Helften niet eens zo verschillend - een paar keer, een paar punten negatiever; per saldo dus 12 punten slechter voor Nederland. En dat geldt ook voor de twee Tweede Helften.

En het hele negatieve saldo over twee wedstrijden is dus +9 -/- 14 = 5 punten negatief..!

En ja: vijf - of eigenlijk zes - punten negatief over 80 minuten Internationaal Basketball kan dus het verschil maken tussen WEL naar EuroBasket 2017, of NIET..

Maar het grote publiek leest dus 'Kansloze nederlaag Oranje Basketballsters', en dat klinkt verdacht veel als "Het is toch allemaal niks; we hebben daar toch niks te zoeken..!?" Het gezwam waar ik - als het om de Mannen ging - sinds 2002, steeds maar weer geageerd heb. Want natuurlijk hebben de Orange Angels wel recht om te spelen tegen landen als Frankrijk (Top-3 van de Wereld!), Estland en Kroatië. Net zoals de Mannen ook nooit het recht ontnomen had mogen worden tegen die soort landen te spelen.

Het gaat in de topsport meestal om het maken van kleine stapjes...

Dat allerlaatste stapje is zo moeilijk! Maakt meteen maar weer eens duidelijk hoe uniek de prestatie van de Mannen van Oranje Basketball de laatste DRIE(!) Zomers was...

De Orange Angels zijn nog NIET UITGESCHAKELD! Er resteren voor alle vier de landen in Groep-B nog twee wedstrijden te spelen. En - dat is ook Topsport - je weet maar nooit..! Misschien tijd om een Oranje Armada op te zetten naar de uitwedstrijd in Frankrijk, later dit jaar?Orange Angels doen zichzelf tekort tegen Kroatië

24 februari 2016 22:44:00
De Orange Angels zijn in Osijek tegen een dure nerderlaag opgelopen. Door met 71-57 van Kroatië te verliezen is de kans om kwalificatie voor EuroBasket 2017 te bewerkstelligen ineens uiterst miniem geworden. De marge van negen punten die de Orange Angels in de heenwedstrijd hadden opgebouwd tegen Kroatië, werd woensdagavond helemaal verspeeld. Na een uiterst matig begin (46-27 achter bij de rust) lukte het de Angels nog wel om het derde (12-16) en vierde kwart (13-14) te winnen, maar de schade was al toen al aangericht.
Drie speelsters eindigden bij Nederland in de dubbele cijfers. Loyce Bettonvil (14 punten en 10 rebounds) en Naomi Halman (13 + 11) hadden beiden een double double. Zera Butter kwam uit op dertien punten, maar schoot er van haar negen driepuntspogingen slechts eentje in. Als team schoot Oranje 3 op 18 driepunters en in totaal 19 op 60 (31,7 procent). De 21 keer balverlies droegen ook niet bij aan een goed resultaat op Kroatische bodem.
Omdat de Angels in een groep met vier landen zitten, worden de resultaten tegen de nummer vier weggestreept, om de uiteindelijke nummer twee te bepalen. Als Nederland in november in het derde kwalificatie-window van Estland wint, is Estland vierde. Ervan uitgaande dat Frankrijk de groep wint, legt Nederland het in de strijd om de tweede plek (naast de groepswinnaars gaan ook de beste zes nummers twee naar het EK) af tegen Kroatië, of de Angels moeten nog tegen Frankrijk stunten met een zege. Dat is in theorie nog mogelijk, maar bondscoach Remy de Wit acht die kans niet groot. "Ja, alles kan, maar je moet ook reëel zijn. Frankrijk in de huidige vorm is een suprematie in Europa. Daar win je niet zomaar even van."
Ja, waar ging het mis? Volgens de De Wit was zijn ploeg goed voorbereid en wisten ze alles van de tegenstander ("ze hebben ook niets gedaan, wat we niet wisten"). Maar die tegenstander begon juist heel goed aan het duel, waar de Orange Angels een matige start beleefden en dus moesten de Nederlandse basketbalsters proberen in de tweede helft van negentien achter binnen de acht punten zien te komen. Dat lukte bijna, maar bij twaalf verschil wilde er een driepunter niet in en ook een niet al te lastige lay-up leverde daarna geen score op. Zo'n avond was het. De Wit: "En dan moet je gaan forceren en dan wordt het uiteindelijk veertien punten verschil. Met die slechte eerste helft hebben we ons zelf tekort gedaan."
Volgens de bondscoach legde zijn ploeg het af op ervaring. "Wij hebben ook speelsters die bij goede buitenlandse clubs spelen, maar spelen voor je club is toch wat anders dan spelen voor de nationale ploeg. Dat hebben ze vandaag ervaren. En dat hebben we niet goed gedaan, daar moeten we ook kritisch op zijn. Aan de andere kant hadden weinigen verwacht dat we op deze manier aan de deur van het EK zouden kloppen. Dat hebben we wel gedaan, dat zijn de zegeningen die je moet tellen. Hoe dan ook gaan we in november twee goede wedstrijden proberen te spelen, als was het maar voor onze ranking. Nu resteert de kater, al moet ik zeggen dat ze goed op het verlies reageren. Het verschil zit 'm in paar extra ballen die zij er wel in schieten en wij niet, in nog net iets meer de afspraken uitvoeren en in grip houden op de wedstrijd. Dat zijn de lessen die we uit dit soort duels moeten trekken."

Bericht overgenomen van Basketball.nl, de site van de NBB

Geen opmerkingen:

Een reactie posten