vrijdag 5 februari 2016

NBA / LONGREAD SPORTAMERIKA.NL / GOLDEN STATE WARRIORS STEPH CURRY / AANRADER: 'Column: Golden Age – de creatie van de onverslaanbare Warriors in 6 beslissingen' Door Sam Planting(5 februari 2016)

Interessant verhaal op SportAmerika.nl:

Een gedeelte:

Column: Golden Age – de creatie van de onverslaanbare Warriors in 6 beslissingen

Door  | 0 reacties
Sacramento Kings v Golden State Warriors
Teambuilding. Een graag gebruikt en gehoord woord in de sportwereld. Maar met “teambuilding” – zeker in de Nederlandse taal – wordt doorgaans bedoeld: dat wat (nog meer) teamgevoelens oproept. Het building-gedeelte van de term wordt vooral geïnterpreteerd als het vergroten van de onderlinge band.
Zonde van dit misverstand, eigenlijk. Want als men iets vaker aandacht zou besteden aan de term in correcte zin – dat is: teambuilding = het creatie- of ontstaansproces van een team – zouden fans wellicht vaker en beter in staat zijn het beleid van hun respectievelijke sportclubs eerlijk en kundig te kunnen beoordelen. Dit in plaats van het wederom vervallen in abstract, betekenisloos geneuzel of “de jongens” al dan niet “alles voor elkaar overhebben”, het afvragen of er vandaag wel “110% gegeven werd” of (on-)gegronde woede over “het zinloos smijten met geld” van club X of Y.
Laten we voor de verandering eens gaan kijken naar het letterlijke teambuilding-proces van een bepaalde NBA-club.
De Golden State Warriors lijken mij het ideale team voor dit experiment. Aangezien, uh…jeweetwel…dit misschien wel het beste fucking basketbalteam OOIT is. Om een volledig beeld te creëren van het samenstellingsproces waaruit de huidige selectie van Golden State – de regerend kampioen met een record van 45-4 in 2015/2016 – is voortgekomen, heb ik ervoor gekozen de in mijn ogen zes belangrijkste teambeslissingen uit te lijnen, in chronologische volgorde.
Te beginnen bij…
25 juni, 2009: de Warriors selecteren Steph Curry in de NBA Draft
De één z’n dood is de ander z’n brood. Ook in de NBA gaat deze harde wetmatigheid op. Waar de technische bestuurders van de Grizzlies (zij selecteerden Hasheem Thabeet met de #2 pick) en de Timberwolves (Ricky Rubio #5 EN Jonny Flynn #6 – beiden spelverdelers) Draft-selecties maakten waar menig basketballfan in Memphis of Minneapolis nog altijd middenin in de nacht gillend van wakker schrikt uit z’n slaap, wisten de Warriors in deze goedgevulde Draft (Griffin; Harden; DeRozan) weg te komen met een iel-gebouwde combo guard van Davidson College, een piepkleine privéschool – gespecialiseerd in liberal arts – uit dé universiteitsbasketbalstaat North Carolina.
Heel veel was er destijds niet bekend over deze nieuwe Warrior bij het grote basketbalpubliek. Ja, z’n vader, Dell, was een verdienstelijk schutter in de NBA tussen 1986 en 2002. En ‘junior’ had op een middelhoog college-niveau aangetoond zelf ook wel over een aardige driepunter te beschikken.
Zijn naam? Wardell Stephen “Steph” Curry II. Momenteel ook wel bekend als the greatest shooter that has ever lived.
23 juni, 2011: Golden State selecteert Klay Thompson in de NBA DraftOp deze dag ontstond het schuttersduo, beter bekend als de Splash Brothers, dat in korte tijd zou uitgroeien tot het meest dodelijke tweetal vleugelspelers dat de NBA ooit gekend heeft. Doordat Steph Curry inmiddels met regelmaat schietoptredens afwerkt van een ander-stratosferisch niveau, wordt de razendsnelle ontwikkeling van Klay Thompson tot wing van absolute topkwaliteit weleens over het hoofd gezien.

De rest van dit verhaal en nog veel meer vind je:   ---  Hier  ---


Geen opmerkingen:

Een reactie posten