zaterdag 27 februari 2016

NBB / NATIONALE TEAMS 3x3 VROUWEN / NIEUWS: 'Hakim Salem nieuwe bondscoach senioren Orange Angels 3x3'
Hakim Salem nieuwe bondscoach senioren Orange Angels 3x3

NBB heeft technische staf 3x3 selecties bij de vrouwen rond

Nieuwegein, 16 februari 2016
Hakim Salem volgt Peter van Paassen op als bondscoach van de Orange Angels 3x3. Salem gaat deze functie vervullen naast zijn werk als Associated Head Coach bij de Orange Angels in de zaal. Jeanine Tjin-A-Sioe wordt zijn assistent. Zij is daarnaast ook bondscoach van de Nederlandse Vrouwen U18 in het 3x3 basketball. Chris van Kampen zal als coach beide selecties ondersteunen.
Salem wordt eindverantwoordelijk voor de Vrouwen Senioren 3x3. Tjin-A-Sioe, die de Orange Angels 3x3 U18 in 2015 coachte op het WK U18 in Debrecen (negende plek) en het  EK in Minsk (achtste), krijgt de eindverantwoording over de U18 3x3-selectie.
Technisch directeur Esther Wender is blij met de aanstelling van Salem. “De afgelopen jaren hebben we veel geleerd over de nationale en internationale mogelijkheden van 3x3. De nieuwe bondscoach kan daarop voortborduren. De NBB heeft onlangs bij NOC*NSF de topsportstatus aangevraagd voor 3x3. We kijken er naar uit om samen met Hakim en Jeanine te bouwen aan een 3x3-topsportprogramma voor Vrouwen.”
Salem heeft zin in deze nieuwe uitdaging. “De FIBA heeft grootse plannen met 3x3 en ik ben trots dat ik de kans krijg om aansluiting te zoeken met de Europese en wereldtop. We zijn al geplaatst voor het WK 3x3 en we gaan er ook alles aan doen om ons te plaatsen voor het EK 3x3", aldus de nieuwe bondscoach.
Naast deze internationale toernooien zijn alle ogen gericht op de lobby van de FIBA richting het IOC om 3x3 op de Olympische kalender van Tokyo 2020 te krijgen. Zowel Salem als Tjin-A-Sioe hebben hun zinnen gezet om een team naar de Olympische Spelen te loodsen. Vanwege de plaatsingssystematiek (op basis van de internationale federation ranking) die de FIBA hanteert, zal dit geen gemakkelijke opgave zijn.
Martin Ho Suie Sang, Manager Basketballontwikkeling bij de NBB legt uit: "We staan nu bij de Vrouwen eerste op de internationale FIBA 3x3 ranking. Hierdoor zijn we ook geplaatst voor het komende WK. Om ook in de toekomst, het jaar 2019 wordt hierin erg belangrijk, andere landen voor te blijven op de ranking, is het essentieel dat er de komende jaren een grotere groep 3x3 speelsters wordt geactiveerd. Hoe meer en hoe vaker 3x3 speelsters actief zijn, bijvoorbeeld tijdens de populaire Streetball Masters-toernooien, hoe groter de kans is dat we in de top blijven meedraaien.”
“Het doel voor de komende jaren is om de goede basis die we in de breedte hebben opgebouwd nog verder uit te bouwen en het aantal actieve topspeelsters uit te breiden", blikt Salem vast vooruit. "In samenwerking met iedereen die het vrouwenbasketball een warm hart toedraagt, willen we voor de ambitieuze speelsters een programma neerzetten waar ze aan hun individuele ontwikkeling kunnen gaan werken.”
Het WK 3x3 Senioren wordt van 11 t/m 15 oktober in de Chinese stad Guangzhou gehouden. Nederland zal zich ook via het EK-kwalificatietoernooi op 1 en 2 juli in Amsterdam proberen te plaatsen voor het EK, dat in september 2016 plaatsvindt.
Het WK Vrouwen U18 vindt van 1 t/m 5 juni plaats in Astana (Kazachstan). De data voor het EK-kwalificatietoernooi voor deze selectie is nog niet bekend.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten