vrijdag 16 september 2016

ORANJE BASKETBALL AD.NL: Diverse Stukken op AD.nl - o.a. 'Nog één horde voor de oranje leeuwen', 'Wie Helpt Oranje...' etc

Fraai is het -w.b.t. lay-out, i.v.m. tijdgebrek- niet, en fervente AD-Sport-lezers hebben het waarschijnlijk al gelezen... Maar voor alle andere Oranje Basketball Die-hards, een aantal interessante artikelen op AD.nl, het beste is gelijk door te klikken naar het originele artikel op de AD-site.


Originele artikel en nog veel meer op AD.nl   ---  Hier  ---


Worthy de Jong.
Worthy de Jong. © anp


Nog één horde voor de oranje leeuwen

EK BASKETBALNederland zette met een zwaarbevochten zege op de Denen de voorlaatste stap naar het tweede EK basketbal op een rij. Maar wat zegt dat over de staat van de sport?Bondscoach Toon van Helteren.
Bondscoach Toon van Helteren. © anp
Buiten was het gisteravond een stuk aangenamer dan in de loeihete Vijf Meihal. Het hield de basketbalfans niet tegen. Met zo'n 2000 toeschouwers kon er in Leiden niemand meer bij. Ze zagen Oranje de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Denemarken met hangen en wurgen en na een verlenging uit het vuur slepen: 98-88. Als zaterdag in de laatste groepswedstrijd ook van Duitsland wordt gewonnen, is plaatsing voor het eindtoernooi een feit. En ook een nederlaag hoeft niet desastreus te zijn. De 'Orange Lions' bewijzen dat het bereiken van het EK van 2015, toen voor het eerst in 26 jaar, geen eenmalige uitschieter was.

Bondscoach Toon van Helfteren bouwde deze zomer rustig verder aan het team, ondanks een handvol afzeggers. En ziet dat zijn ploeg op aanvallend vlak heeft bijgeleerd en vooral ook constanter is geworden. Alle drie de uitwedstrijden werden gewonnen. Alleen maar goed nieuws, zo op het eerste gezicht. Maar die schijn bedriegt best een beetje. Van Helfteren uitte vorige week in deze krant al zijn zorg over het uitblijven van financiële middelen. Er is geen hoofdsponsor, geen vergoeding voor de spelers, geen steun vanuit de bond. En geld is echt nodig om de volgende stap ook te kunnen zetten.Positieve geluiden


Geert Hammink als international van Oranje in 1999.
Geert Hammink als international van Oranje in 1999. © anp
Dus is het best verrassend om van voormalig international en ex-NBA-speler Geert Hammink toch vooral positieve geluiden te horen. ,,Ik ben zeer optimistisch. Dat komt deels omdat ik vind dat we de tijd van het negativisme in het Nederlandse basketbal achter ons moeten laten. Maar ik hoor ook gewoon veel goede geluiden. Vanuit de bond en de Stichting Nederlands Mannenteam."

Daarin hebben basketballiefhebbers de handen ineengeslagen om Oranje overeind te houden. Ze worden gesteund door oud-internationals als Ton Boot, Mart Smeets, Rik Smits, Kees Akerboom en Hammink zelf. ,,Vooropgesteld: deze ploeg heeft al een hoop kwaliteit in huis. Als je 26 jaar geen EK speelt en het dan voor de tweede keer op een rij gaat halen, althans daar ga ik vanuit, dan zegt dat iets. Dat doe je niet zomaar", zegt Hammink.

Centralisering

,,Maar ik zie ook dat er veel talent aan zit te komen. Er wordt achter de schermen gewerkt aan centralisering van de jeugdopleiding. Dat heeft bijna elke sport in Nederland, wij nog niet. In elk geboortejaar zitten drie of vier échte talenten. Je moet ze alleen wel bij elkaar zetten. Als dat lukt, kun je over een jaar of zeven of acht ook echt mee gaan doen voor plek 5 of 6 op een EK. En als dat lukt, zeg je tegen die tijd: weet je nog, dat eerste EK in 2015. Dáár werd Nederland weer enthousiast voor het basketbal. Ik deel de mening van Toon dus niet helemaal dat het bereiken van dat toernooi niets heeft losgemaakt.''

Een sceptischer geluid is in Leiden echter ook snel gevonden. Leon Kersten volgt het Nederlandse basketbal al twintig jaar voor NOS Langs de Lijn. ,,Na het EK van vorig jaar was iedereen hoopvol. Dat moest iets teweeg gaan brengen'', zegt hij. ,,Maar er gebeurde werkelijk niets. We zijn een jaar verder en alles is hetzelfde. Waarom zou dat straks anders zijn?''

Bondscoach Toon van Helfteren.
Bondscoach Toon van Helfteren. © anp
3 reacties
1 dag geleden
A. Maas
Nederland stelde vroeger wat voor, o.a door Amerikaanse landgenoten (Cramer, Faber ) en goede Nederlanders (Akerboom, Dekker). Maar ..... geld bepaalt de kwaliteit, want dan kun je goede spelers halen. En geld wordt gegenereerd als er aandacht is in de media. Maar hier in Nederland tellen qua media maar 1 of 2 sporten. Als Ronaldo een scheet laat staan alle kranten vol. Misschien openen de olympische spelen van Rio de media wel de ogen. Handbal en volleybal bv. Sporten met veel actie, dus interessant. Daaronder kan ook basketbal vallen. Liever dat dan slaapverwekkend voetbal.

1 dag geleden
Bontempi
Schitterende sport, dat basketball. We zijn één van de langste volken ter wereld en toch zijn we onzichtbaar in deze sport. Vreemd dat er alleen wordt gekozen om geld te pompen in sporten waar we nú in uitblinken (NOC). Beter zou zijn om te kijken waar we aanleg voor hebben (lengte) en daar in te investeren. Dan zou je dus kunnen uitkomen bij het basketball. Nederland was ooit een redelijk groot basketball land. waar is dat allemaal gebleven?
1 dag geleden
W.R. Vriesch
Hoop echt dat het gaat lukken.  Talent genoeg,  lengte genoeg in ons land, niet onbelangrijk bij basketball.  Zo'n gave sport.

Basketballers ontsnappen tegen Denemarken


De Nederlandse basketballers zijn woensdagavond in de kwalificatiestrijd voor het Europees kampioenschap in 2017 ontsnapt aan een nederlaag tegen Denemarken. De ploeg van bondscoach Toon van Helfteren keek in Leiden het grootste deel van de wedstrijd tegen een achterstand aan maar wist in de slotfase een verlenging af te dwingen (78-78) en de winst naar zich toe te trekken: 98-88. Worthy de Jong werd met 20 punten wederom topscorer voor Oranje.

AD, Redactie 14-09-16, 22:22 Laatste update: 15-09-16, 21:01 Bron: ANP

Nederland houdt door de overwinning de leiding in poule B en heeft de beste papieren om zich rechtstreeks te plaatsen voor de Europese eindronde als nummer twee Duitsland zaterdag op bezoek komt in Leiden. De Duitsers wonnen woensdagavond met ruime cijfers van Oostenrijk (78-58).

De groepswinnaars en de beste vier nummers twee plaatsen zich voor het EK.


Originele artikel op AD.nl   ---  Hier  ---

Video: Basketballers pijnigen Duitsers in jubileumduel Van Helfteren

BASKETBALDe Nederlandse basketballers hebben de tweede zege gepakt in de kwalificatiestrijd voor het EK van 2017. Oranje was bij het jubileum van bondscoach Toon van Helfteren, hij zat voor de honderdste keer op de bank, verrassend met 75-71 te sterk voor het nog ongeslagen Duitsland.
06-09-2015 BASKETBALL: FIBA EUROBASKET 2015: NEDERLAND-MACEDONIE: ZAGREB (NETHERLANDS ONLY) 
Bondscoach Toon van Helfteren

Foto: SCS/Pixathlon
06-09-2015 BASKETBALL: FIBA EUROBASKET 2015: NEDERLAND-MACEDONIE: ZAGREB (NETHERLANDS ONLY) Bondscoach Toon van Helfteren Foto: SCS/Pixathlon © Foto: SCS/Pixathlon
Oranje stond in Oberhausen bij de rust al met 40-35 voor, mede dankzij achttien punten van Charlon Kloof. Hij werd met 22 punten topscorer. Ook Nicolas de Jong was met twintig punten uitstekend op dreef.
Bij Duitsland, begonnen met twee zeges, ontbraken NBA-vedettes Dirk Nowitzki (gestopt) en Dennis Schröder (pauze ingelast). Nederland begon de kwalificatiereeks met een nederlaag tegen Oostenrijk, waarna Denemarken wel werd geklopt.


Een jaar geleden, maar nog net zo geldig als toen:

Originele artikel op AD.nl   ---  Hier  ---

© epa

Wie helpt Orange Lions verder?

De Nederlandse basketballers zaten halverwege het EK alweer thuis. Toch kan de eerste deelname van Oranje na 26 jaar een succes worden genoemd. De ploeg was in de eerste ronde dichtbij een verrassing en gaf alle, op papier veel sterkere opponenten, goed partij. Na het EK rest de vraag: hoe verder met de Nederlandse basketballers?


© afp
© epa
© epa
© epa
© epa
© epa
Een grote sponsor zou de volgende stappen in het Nederlandse basketbal mogelijk kunnen maken. Zoals Nationale Nederlanden in de jaren tachtig voor de financiële ondersteuning zorgde voor de volleyballers. De vermaarde Lange Mannen maakten toen de sprong van de middenmoot naar de absolute top met een olympische titel tot gevolg. Wie helpt de Orange Lions verder?

Versterking
Bondscoach Toon van Helfteren denkt dat er alleen in de Verenigde Staten al tien à twaalf Nederlandse jongens studeren die binnen afzienbare tijd een versterking voor de nationale ploeg kunnen zijn. Volgens Patrick Wouters van den Oudenwater, directeur van sportmarketingbureau House of Sports, zou een bedrijf een bedrag tussen een half miljoen en een miljoen per jaar moeten neertellen om het hele project te trekken.

,,Dit is het moment'', aldus Wouters van den Oudenwater. ,,We moeten nu doorpakken.'' Een groot voordeel is dat basketbal populair is bij de jeugd, autochtoon en allochtoon. ,,De baskets op het Museumplein zijn altijd bezet'', constateert Mark Versteegen van KPN, dat met haar Sportfonds de basketbalploeg op weg naar het EK financieel steunde.

Complimenten
Oranje schond bij het EK het vertrouwen niet. Het werd in de poule in Zagreb niet één keer weggespeeld door opponenten die veel hoger op de wereldranglijst staan. Van Georgië werd zelfs gewonnen, tegen topland Kroatië stond het team even met twaalf punten voor. Bondscoach Van Helfteren, die tijdens het EK zei weinig te kunnen met de vele complimenten, vertelt een week na thuiskomst: ,,Ik ben toch ook wel tot de conclusie gekomen dat we het echt goed hebben gedaan.''

Nu nog een gulle geldschieter. Lastig in deze zoektocht naar geld is dat de basketbalploeg pas over een maand of negen weer te zien zal zijn. Dan begint de kwalificatie voor de EK van 2017. Het moet de vele experts echter lukken om iets te verzinnen om de Orange Lions niet die hele periode onzichtbaar te laten zijn. Misschien met een toernooi in Nederland met aansprekende landen.

Lees het hele verhaal vandaag in AD Sportwereld of in de digitale editie
© afp
© epa

Geen opmerkingen:

Een reactie posten