vrijdag 2 september 2016

RUSLAND VAN PUTIN IS FLINK DE WEG KWIJT / GEEN HUMOR: 'Russische boete voor Jeroen Bosch'

Als het niet zo treurig was, zou je hier heel erg hard om kunnen lachen..!

Het originele artikel van de Groene Amsterdammer, en nog veel meer interessants, lees je   ---  Hier  ---


Russische boete voor Jeroen Bosch

Moskou – Eerst komt de moraal en dan het eten voor de huidige patriot­tisch gezinde Russen.
Door de sancties na het Oekraïne-conflict en de lage olieprijs zakt Rusland weg in een economisch moeras en is het gemiddelde Russische gezin momenteel vooral bezig met overleven. Ondanks, of wellicht dankzij, die dagelijkse problemen slaagt het Kremlin er goed in de Russische burgers te mobiliseren voor het buiten de deur houden van wat wordt afgeschilderd als ‘westerse losbandigheid’.
De hoofdpersoon in het nieuwste schandaal is de Nederlandse zestiende-eeuwse schilder Jeroen Bosch. Aanhakend bij het Bosch-jaar 2016 in Nederland en de grote overzichts­tentoonstelling die momenteel in het Prado in Madrid is te zien, toont het Moskouse designcentrum Artplay nog tot 1 september een multimediapresentatie van dertig minuten, gebaseerd op Bosch’ triptiek Tuin der lusten.
Afgelopen week legde de Russische anti­monopoliedienst het designcentrum echter een boete van veertienhonderd euro op vanwege een overtreding van de reclamewet. Een Moskoviet, waarvan de identiteit niet bekend is, had namelijk een klacht ingediend over de straatreclame voor de tentoonstelling. Op deze reclame was een detail te zien van Bosch’ triptiek. Het betrof een stukje van het middelste paneel, waarop vier naakte mensen te zien zijn waarvan één takken met bloemen steekt in de anus van een ander. Hoewel, zoals twee Russische recensenten opmerkten, het juist Bosch zelf is die door middel van het schilderij waarschuwt voor losbandigheid kreeg de klager gelijk.
Dit incident volgde op het schandaal rond een multimediaproductie van Artplay over het werk van Michelangelo, die momenteel in Sint-­Petersburg wordt vertoond. Een vrouw diende in juli een klacht in bij de Kinder­ombudsman, omdat er een kopie van David staat naast de Lutherse kerk waar de presentatie is te ­bezichtigen, terwijl er vlakbij een school is. De makers reageerden op een creatieve manier op deze ophef en hebben een wedstrijd uitgeschreven voor wie de beste kleren voor David ontwerpt.
Critici zijn het erover eens dat de ‘moraal­wetten’, die tot stand kwamen nadat Poetin in 2012 voor de derde keer president werd, niets met de moraal en alles met de toenemende repressie te maken hebben. De Russisch-Zweedse filmproducent Sem Klebanov merkte afgelopen week over het Bosch-­schandaal op: ‘Dergelijke wetten zijn een hint aan de bevolking. Het Russische parlement heeft deze wetten aangenomen, dus willekeurig wat kan als onfatsoenlijk worden veroordeeld.’



Geen opmerkingen:

Een reactie posten