dinsdag 20 september 2016

ORANJE BASKETBALL ORANGE LIONS NMT / VOLKSKRANT / TOEKOMST / ...: 'Basketballers kijken verder na mislopen EK'

Foto: Oranje Basketball Facebook
Originele artikel van de Volkskrant en meer   ---  Hier  ---
Basketballers kijken verder na mislopen EK

Bijna had het Nederlands basketbalteam opnieuw voor een stunt gezorgd door zich te plaatsen voor het EK. Duitsland gooide roet in het eten. Maar de basketballers kijken verder.

Bij elke selfie tovert De Jong een brede glimlach op zijn gezicht. Door het enthousiasme van de kinderen lijkt hij de fikse nederlaag tegen Duitsland (51-82) even vergeten, evenals het misgelopen EK basketbal van volgend jaar. 'Wij willen het basketbal in Nederland populairder maken. Dat is een groter doel dan het halen van het EK', zegt De Jong.

Het nationale basketbalteam was zaterdagavond één horde verwijderd van het EK: een overwinning, of zelfs een kleine nederlaag, hadden volstaan. Maar in de afgeladen volle Vijf Meihal ging de ploeg van bondscoach Toon van Helfteren aan de druk ten onder. Daardoor komt er geen vervolg op het EK van vorig jaar, waar Nederland voor het eerst in 26 jaar weer van de partij was.

Plaatsing voor het tweede achtereenvolgende EK had de bevestiging moeten zijn dat het Nederlandse basketbalteam op de goede weg is. Iets dat een aantal jaren geleden nog voor onmogelijk werd gehouden. De sport was dood en begraven in Nederland.

Noodlijdend

In 2012 had de noodlijdende Nederlandse Basketbal Bond (NBB) zijn handen afgetrokken van het Nederlands team. Een financiële injectie van de eredivisieclubs en betaalzender Sport1 voorkwam dat het vlaggeschip zou ophouden te bestaan.

Toen ook die steun na twee jaar wegviel, besloot een groep oud-internationals zich onder leiding van Bert Kragtwijk te verenigen in de Stichting Nederlands Mannen Team Basketbal (NMT). Het ontbreken van een Nederlands basketbalteam was ondenkbaar in hun ogen.

De ploeg bleef bestaan, maar financiële middelen waren er nauwelijks. Spelers en trainers kregen niet betaald, er was geen warm eten na de trainingen en de ploeg hing vaak uren rond op luchthavens. De goedkoopste vluchten gingen nu eenmaal gepaard met lange wachttijden. Over extra beenruimte in het vliegtuig werd niet eens gesproken. Des te groter was de verrassing toen de ploeg zich plaatste voor het EK 2015.

De deelname aan het EK had een gunstig effect moeten hebben op mogelijke geldschieters. Maar tegen Duitsland speelde Nederland afgelopen zaterdag zonder sponsor op de borst. 'We hadden verwacht dat zich meer sponsoren zouden melden na het EK', geeft Kragtwijk als voorzitter van de stichting NMT toe. Hoewel de begroting is verdrievoudigd tot bijna drie ton, is er nog steeds geen geld om de spelers te betalen. Zij moeten het doen met een onkostenvergoeding. 19 cent per kilometer. Het gehoopte EK-effect bleef uit.

Toch kijkt Kragtwijk met een goed gevoel terug op de afgelopen periode. NMT zette samen met de bond een gestructureerd jeugdbeleid op poten. Nog dit jaar horen zij of sportkoepel NOC*NSF het plan goedkeurt en de subsidie van 150 duizend euro verleent. 'Het missen van het EK doorkruist die plannen niet', verzekert Kragtwijk.

Enorme teleurstelling

Een enorme teleurstelling is het mislopen van het EK wel. Maar Kragtwijk kijkt liever naar het achtjarenplan dat hij bij NOC*NSF heeft neergelegd. Het doel is om in 2024 bij de top 8 van Europa te horen. Om dat te bereiken moet er een Centrum voor Topsport en Onderwijs (CTO) in Amsterdam komen. Naar het voorbeeld van de Nederlandse handbalsters en volleybalsters. Kragtwijk: 'Je ziet dat zij ook acht jaar nodig hebben gehad om te kunnen aanhaken. Kijk wat zij op de Olympische Spelen in Rio hebben gepresteerd.'

Lange tijd leek het Nederlandse basketbalteam voor een enorme stunt te zorgen door zich opnieuw te plaatsen voor het EK. De afgelopen twee maanden reisde de ploeg van bondscoach Van Helfteren voor het kwalificatietoernooi door heel Europa. 'Voor God en vaderland', zei Van Helfteren eerder al.

Dat het uiteindelijk geen EK-ticket opleverde doordat Duitsland in de laatste wedstrijd een maatje te groot bleek, doet volgens Worthy de Jong niets af aan de prestatie die zij hadden geleverd. 'Kijk eens om je heen. We speelden voor een uitverkocht huis vandaag. Dat we niet naar het EK gaan is heel jammer, maar we hebben de afgelopen tijd best veel bereikt.'Geen opmerkingen:

Een reactie posten