vrijdag 7 juli 2017

3x3 FIBA EUROPEES KAMPIOENSCHAP 2017 AMSTERDAM MUSEUMPLEIN / NRC / PAROOL / JOBSE 3x3 UNITES: NRC-Verhaal 'Op half veld is Nederland basketbaltop' & Parool Interview 'Dit is Jesper Jobse, de Voorman van Oranje op het EK 3x3 Basketbal'

Jesper Jobse in actie, foto van NRC.nl, origineel   --- Hier  ---
Op het moment dat de Landelijke Media (allemaal) op het Nederlandse Basketball duiken, dan is er iets bijzonders aan de hand. Vaak is er dan 'stront aan de knikker', soms is er sprake van iets bijzonders.

Maandag overdag zat er in het NOS-Journaal een aankondiging van het EK 3x3, dit weekend op het Museumplein in Amsterdam. Ik neem aan dat dat lange tijd bij iedere nieuwe uitzending -vaak om het kwartier- het geval was. Ik kan me niet herinneren dat ik ooit eerder een aankondiging van Basketball in Nederland in het Journaal gezien te hebben. Uniek dus.

Waarom?

Een doorbraak voor het 3x3-Basketball was natuurlijk de aankondiging van het IOC dat 3x3 in ieder geval tijdens de Olympische Spelen van Tokio 2020 Olympisch zal zijn. Een wapenfeit waar ik bijna 25 jaar op heb gewacht, en waarvan mijn gevoel me zei 'dat het ooit zover zou komen'; nu dus.

En in de meeste Nederlandse Media geldt 'Olympische Spelen = Serieus'; nu dus.

De afgelopen weken wonnen diverse Oranje 3x3-teams medailles op WK's -de Mannen(in Nantes) en de MU18(in China); nu dus.

En als je dan precies op dit moment een Internationaal Top-Evenement op een van de meest aansprekende plekken van Nederland -het Museumplein in Amsterdam; het Straatbasketball zag die plek ooit ook nog eens als 'het Mekka'!- dan is de timing dus ideaal voor heel veel aandacht in de Nationale Media; nu dus!


Hieronder twee verhalen die dat illustreren, en die niet iedereen tegen zal komen:

NRC.nl, originele artikel   ---  Hier  ---Op half veld is Nederland basketbaltop

3×3-basketbal
Het 3×3-basketbal is nog vrij onbekend, maar vanaf 2020 wel olympisch. Dit weekend is het EK in Amsterdam, dus tijd voor een introductie.


 
Ze vinden het zelf de puurste vorm van basketbal, zoals je het met vrienden na school op een pleintje in de buurt speelt. Korte wedstrijden, intens, de 3×3-basketballers denken dat de minder sportbezeten toeschouwer deze variant aantrekkelijker vindt dan het grote 5×5. Het is alleen nog klein en onbekend. Dat moet de komende jaren veranderen, nu het een olympisch onderdeel wordt op de Spelen van 2020 in Tokio.
Vrijdag tot en met zondag wordt het EK gehouden op het Museum- plein in Amsterdam.
Een spoedcursus in vier vragen.
Waar komt het 3×3-basketbal vandaan?
De spelvorm bestaat al decennia. Op pleinen en in gymzalen wordt al lang drie tegen drie gespeeld. Toernooien waren er ook al, ver voordat wereldbasketbalbond FIBA de variant professionaliseerde. Zo had je in de jaren zeventig al 3×3-toernooien in de Verenigde Staten, onder de naam Gus Macker. De FIBA schenkt er sinds 2007 extra aandacht aan. Toen besloot de bond de 3×3-variant aan het programma van de Jeugd Olympische Spelen van 2010 toe te voegen. „Nu krijgen landen die in het traditionele 5×5 al te veel achterstand hebben opgelopen – neem Qatar, maar ook Nederland – de kans om hierin internationaal op hoog niveau mee te doen”, zegt Brian Benjamin, bondscoach van de 3×3-mannen.

Hoe verschilt het van het traditionele basketbal?
Er wordt met twee spelers minder per team gespeeld, maar ook op slechts een half veld, dus met één basket. Wedstrijden duren tien minuten, zonder pauzes. In het traditionele basketbal speel je vier kwarten van twaalf (NBA) of tien (Nederland) minuten. Een wedstrijd eindigt na die tien minuten óf als een team 21 punten heeft gescoord. Je krijgt één punt binnen de cirkel, twee erbuiten, waar het in het traditionele basketbal twee om drie is. In het 3×3 heb je daarnaast twaalf in plaats van 25 seconden voor een schotpoging. Er wordt gespeeld met een bal ter grootte van een vrouwenbasketbal, maar met het gewicht van een mannenbal.
De omschakeling van 5×5 naar 3×3 is flink, zegt Sharon Beld, speler bij de Nederlandse vrouwen. „Het is ander spel: veel fysieker en er wordt veel minder afgefloten vanwege overtredingen. Je moet snel schakelen tussen aanval en verdediging. Er is geen rust, heel intens.” Benjamin: „En je bent meer allrounder. In tegenstelling tot het 5×5 heb je geen vaste rol. Je moet alles kunnen en iedereen kunnen dekken.”

Beeld van de WK-wedstrijd Nederland-Servië, vorige maand in Nantes en een dunk van Joey Schelvis.Foto’s Loïc Venance/AFP
Waar komen de Nederlandse spelers vandaan?
Het 5×5-seizoen in Nederland, inclusief de eredivisie, loopt van september tot april/mei, het korte 3×3-seizoen begint daarna. De meeste spelers combineren de twee disciplines. Het Nederlands mannenteam speelt voornamelijk in de promotiedivisie, het op een na hoogste niveau. De vrouwen spelen allen wel in de eredivisie. De vier vrouwen die op het EK staan – drie plus één reserve – maken ook deel uit van het Nederlands team in het 5×5.
Hoe goed is Nederland?
Nederland heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot internationale top, met als uitschieter het zilver voor de mannen en de vierde plaats voor de vrouwen op de WK in Nantes, vorige maand. Het komt vooral doordat de Nederlandse bond al vroeg investeerde in de discipline. In 2009 begon de Streetball Masters Tour, een serie 3×3-toernooien die uiteindelijk leidde tot Nederlands kampioenen per leeftijdsklasse. Momenteel zijn er naar schatting 10.000 spelers. „Het is voor de jeugd ook makkelijker in te stappen in het 3×3 dan in het 5×5. Vanaf het begin is er samenwerking met steden en is het geïntegreerd in het topsportbeleid van de bond”, zegt Benjamin.
Beelden van de finale van het afgelopen WK bij de mannen tussen Nederland en Servië:
De top is breed en de verschillen klein. Die top is vooralsnog erg Europees: landen als Servië (drie wereldtitels) , Frankrijk en Slovenië doen het goed bij de mannen, Rusland en Hongarije zijn toplanden bij de vrouwen. De Verenigde Staten, hét basketballand, lopen nog niet heel warm voor het 3×3 en de teams die het land afvaardigt verschillen per jaar in kwaliteit; vanwege een voorrondesysteem spelen zelden dezelfde spelers samen op de grote toernooien.
De verwachting is dat de wereldtop de komende jaren breder en dus internationaler wordt. Vanwege de olympische status zullen meer landen investeren in 3×3 basketbal. Dat zorgt er meteen voor dat Nederland niet zomaar een land is om rekening mee te houden voor een medaille. Benjamin: „Je moet je eerst nog maar zien te plaatsen; er mogen in Tokio maar acht landen meedoen. Ja, we hebben een voorsprong en die willen we de komende jaren behouden.”

Parool.nl, originele artikel   ---  Hier  ---

Dit is Jesper Jobse, de voorman van Oranje op het EK 3x3 basketbal

Foto:Jesper Jobse © Mats van Soolingen
(overgenomen van Parool.nl)

Amsterdammer Jesper Jobse (32) staat dit weekeinde als voorman van het Nederlands team op het EK 3x3 basketbal, dat op het Museumplein wordt gehouden. De sport is vanaf 2020 olympisch.Jobse ploft neer op een terras op het Museumplein, met uitzicht op het basketbalplein. Een dag eerder speelde hij nog in Kroatië, dus hij is wat vermoeid. "Het ging daar niet heel goed," zegt de Amsterdammer. "We spelen veel wedstrijden, waardoor we niet altijd kunnen pieken. Maar het toernooi in Kroatië was goed als voorbereiding op het EK."

Dat EK is dit weekeinde op het Museumplein. In zijn stad. Waar Nederland als nummer twee van het afgelopen WK een van de favorieten is. En waar alle ogen op gericht zijn, omdat de sport sinds kort de olympische status heeft.

Wie had dat gedacht? Jobse niet. Hij speelde al tijden in de eredivisie toen hij een jaar of vier geleden met twee anderen (Joey Schelvis en Sjoerd van Vilsteren) besloot een 3x3-team te ­beginnen.
Als je eerlijk bent, is Nederland natuurlijk een muis in basketbal
"Gewoon, omdat we het leuk vonden. Het lijkt nog het meest op basketballen op straat, je gaat terug naar de basis. Dat sprak ons aan, En het ligt me wel: je moet namelijk allround zijn, kunnen aanvallen en verdedigen. Daarnaast moet je niet te klein zijn, omdat er veel duels zijn. Maar ook niet te groot, omdat je dan te traag wordt."

Pionier
Vlak nadat ze waren begonnen, deden Jobse en zijn maten namens Nederland mee aan het WK. Ze kwamen niet bij de eerste twintig. Twee weken geleden deden ze weer mee, dit keer met zilver als resultaat. Alleen Servië was net te goed.

"Inmiddels trainen we ook veel intenser en krijgen we steun van de bond. We spelen landentoernooien als het Nederlands team en anders als team Amsterdam, met ondersteuning van Apollo. We krijgen nu veel support, maar dat was in het begin echt niet zo. We hebben alles zelf moeten doen. Daarom voelt het extra mooi dat we dit allemaal hebben bereikt."

Nu de sport vanaf 2020 olympisch is, zou je denken dat deelname voor de vicewereldkampioen binnen handbereik ligt. Jobse: "Was het maar zo simpel. Om te beginnen doen er maar acht teams mee. En het is een jonge sport, dus er kan tot die tijd nog heel veel gebeuren. Kijk naar ons: toen wij begonnen had niemand gedacht dat Nederland tot de wereldtop zou behoren. Door de nieuwe olympische status gaan natuurlijk veel meer landen inzetten op 3x3, ook grote landen als Amerika en Spanje. En als je eerlijk bent, is Nederland natuurlijk een muis als het om basketbal gaat."
Ik kreeg last van faalangst, mijn zelf­ver­trou­wen werd minder. Ik dacht dat ik het niet meer kon
Maar, benadrukt Jobse, 3x3 is echt iets anders dan 'gewoon' basketbal. "Er deden aan het afgelopen WK spelers mee met een carrière waarbij die van mij echt helemaal niks voorstelt, individueel echt zó goed. Maar wij klappen er vol op, zijn enorm op elkaar ingespeeld en tactisch ook ver. Het is ook gewoon echt een andere sport."

Maar toch, Jobse vindt het leuk, de Olympische Spelen, en hij zal geen nee zeggen, maar hij droomt er allerminst van. "Natuurlijk is het te gek, maar ik vind het als pionier veel belangrijker dat de sport groeit en dat er überhaupt een Nederlands team staat. Ik wil andere jongens enthousiast maken voor 3x3. Het zou de eerste keer zijn dat er een Nederlands basketbalteam op de Spelen staat. Dáár wil ik mijn steentje aan blijven bijdragen."

Zelfvertrouwen
Jobse is met zijn eigen stichting 3x3 Unites al bezig met projecten in de stad om jongeren kennis te laten maken met de sport en ze daarbij sociale vaardigheden bij te brengen. 

"De sport heeft mij zoveel gegeven, dat ik dat ook aan anderen wil meegeven. Zelf liep ik ook helemaal vast toen ik in de eredivisie kwam: anderen zeiden wat ik moest doen, ik kreeg last van faalangst, mijn zelfvertrouwen werd minder. Ik dacht dat ik het niet meer kon." 

"Vervolgens heb ik de juiste mensen om me heen gezocht, weg van mensen die zeggen wat jij moet doen. Dat was voor mij 3x3 basketbal, waar we alles zelf deden; van toernooitjes zoeken, tickets boeken tot trainen. Dat wil ik anderen meegeven."

Dit artikel kwam via 'Topics.nl', als jij dat ook wilt:
En de Basketball Bond -de NBB- deed dat zo: --- Hier ---


Veel korte videoclips van NOS Studio Sport:   ---  Hier  ---

En dan nog deze clip: nos.nl/artikel/2179055-hip-snel-en-flitsend-het-ioc-omarmt-3x3-basketbal

Het Brabants Dagblad had trouwens deze week een verhaaltje over het feit dan Bondscoach Hakim Salem de Vrouwen 3x3-selectie grondig overhoop haalde voor het EK, je leest het   ---  Hier  ---

Geen opmerkingen:

Een reactie posten