zondag 23 juli 2017

FIBA-EUROPE MU20-B-DIVISIE 2017 / ORANGE LIONS / VERSLAG: Finland Vs. Nederland - Tenonder tegen Scherpschutters van Finland

De laatste dag van het toernooi; Finland en Nederland, twee teams die ik -maar die zeker ook zichzelf- hoger zagen eindigen dan de Negende plaats waar vandaag om gespeeld moest worden. Twee teams ook, die beiden al een aantal wedstrijden op rij op volle stoom waren, en eigenlijk ook min of meer soortgelijk basketball spelen. De verwachting? Een mooie wedstrijd! Oranje begon flitsend, maar dat was ineens over; na een voorsprong van 11 punten in het begin, volgde een 27-0 run van Finland. En wat Nederland ook probeerde, hoe er ook geknokt werd; De MU20 Orange Lions kwamen niet meer echt terug. Het werd 85-66, Nederland eindigde op plaats Tien.

Met Coen Stolk weer beter en in de basis, begonnen de MU20 Orange Lions aan hun laatste wedstrijd van het toernooi. Nzekwesi en Darib bleven aan de kant. Na een 2-2 start volgde een fase waarin de ene mooi uitgespeelde aanval na de andere -meerdere malen met als eindpunt een vrije man onder de ring- leidde tot een aardige voorsprong; 5-16, met nog 2:44min te gaan. Het slot van de eerste periode was echter voor Finland dat met een 8-0 run de achterstand terugbracht tot 13-16. Dit gebeurde vooral nadat de Finse reus Hannes Polla, die door zijn coach naar de kant was gehaald en er ongenadig van langs kreeg, er met nog twee minuten te gaan weer in kwam.

In het tweede kwart bleef de Oranje machine haperen, terwijl de Finnen juist de ene na de ander bal erin schoten, met aanvankelijk ook nog steeds Polla die door Nederland nauwelijks te stoppen leek. De Finse run ging maar door en door: pas bij 32-16 slaagde Oranje er weer eens in om een bal door de ring te gooien; Ramovic maakte een van zijn vrije worpen. Een run van 27-0! De tweede periode werd afgesloten met een 9-9, dus de ruststand was 41-26. Een zware klus voor de Orange Lions om het toernooi alsnog af te sluiten met een lekker gevoel. Het verschil? Nederland schoot 1-6 driepunters, Finland 6-12, verder waren de statistieken hoegenaamd gelijk. En Polla? Die stond in zijn eentje ook voor 15 punten. Uit de statistieken was niet af te leiden wat de reden was van de reprimande van zijn coach.

Begin tweede helft: Bieshaar stopte Polla door alle ruimte voor zijn Jump-hookje weg te nemen, Bruining schoot van dichtbij raak. Polla scoorde terug met een floater en even later was het Ververs die ook van dichtbij scoorde. Stolk met een Turn-around Baseline Jumper, en Ververs met een layup uit een steal. 47-34. Nederland heeft de slagaderlijke bloeding gestopt, maar het gat naar een slotoverwinning en de Negende plaats is nog fors. Wirjo met een Fast-break layup, Bieshaar stopte Polla nog eens, en schoot er van net binnen de de vrije worplijn een Jumpschot in. Bieshaar met een assist op Banda onder de ring; het verschil terug tot binnen de tien punten; 49-40. Met een twee driepunters loopt het toch weer op tot 55-40. Time-out van Ferry Steenmetz. De Finnen zetten over het hele veld druk op de Gorissen, die brak die druk, en Bieshaar tikte de gemiste layup alsnog binnen. Een verre driepunter van Gummerus, een layup van Gorissen...het verschil bleef fors. Nederland knokte er wel voor, maar tegen een tegenstander die 11-19 driepunters schoot, terwijl je zelf nog steeds op 1-9 stond, was het lastig winnen. Het derde kwart eindigde met 66-46.

De Finnen bleven maar driepunters raak schieten tegen die Nederlandse zone; 13-23 is een shoot-out. Weer een TO van Steenmetz. Banda schoot een -schotje raak, en Ververs profiteerde van een erg slordige Finse pass; 72-54. Een TO van Finland, dat nu een lange aanval speelde, tegen de schotklok aan ging de bal naar Polla op de Baseline, waar Wirjo hem stripte. Oranje profiteerde daar niet van, maar Polla beging een aanvallende fout. Wirjo scoorde met een And1-drive, maar Finland bleef maar raak knallen; een 4-points-play van Maxhundi, en de achterstand sprong weer van 15 naar 19. Wat Nederland ook probeerde, het lukte niet om echt dichterbij te komen. Met nog 4:45min op de klok de laatste TO van Steenmetz, de stand: 76-57. Het moet worden gezegd: Nederland bleef wel door knokken, maar het kreeg geen vat op de Finnen. Tot overmaat van ramp kwam Amer Banda bij een penetratie heel erg beroerd neer, en blesseerde daarbij zijn knie; hij werd door teamgenoten van het veld gedragen. Bij 85-66, met nog tien seconden te gaan besloot Elay Wirjo dat het toernooi voor Oranje afgelopen was; onderling en met de tegenstanders worden handen geschud. Finland was vandaag beter.

Coach Ferry Steenmetz, enige tijd na de wedstrijd: “We hebben mooie dingen gedaan. Finland was beter; the show is over.”

De MU20 Orange Lions van 2017 hebben een goede campagne gedraaid. Volgens coach Steenmetz ook zeker dankzij een hele goede organisatie vanuit de NBB. De loting en het wedstrijdschema leken erg gunstig, maar de hoop op een klassering bij de Top-8 ging de mist in, doordat Groot-Brittannië na een stevige nederlaag tegen Nederland met de rug tegen de muur staand geweldig terugkwam tegen Rusland, waardoor de Russen in de wedstrijd tegen Nederland -ook met de rug tegen de muur- hetzelfde deden. Eerste in Groep-B, door een minder onderling resultaat naar het schema om de plaatsen 9-16. Met twee wervelende wedstrijden speelde Oranje zich naar de wedstrijd om de negende plaats, om daar door een wervelend Finland naar plaats Tien te worden verwezen. De Orange Lions mogen trots zijn op hoe er gespeeld werd; vooral de teamverdediging was regelmatig van grote klasse. Hopelijk zullen de spelers ook allemaal een stap hebben gemaakt die doorwerkt in het komen clubseizoen.

Resten hier in Oradea nog de vragen wie het toernooi gaan winnen -Roemenië of Kroatië- en wie de derde promotieplaats gaat pakken – Rusland of Groot-Brittannië.


AART DEKKER

Basketballschrijver en -kenner Aart Dekker volgt -bijgestaan door Jan Lievaart- voor de website van de Nederlandse Basketball Bond, iBasketball en zijn eigen Blog, de verrichtingen van Orange Lions MU20 bij het Europees Kampioenschap in de B-divisie, dat komende vrijdag (15 juli) in Oradea, Roemenië begint. Dekker, frequent bezoeker van jeugdtiteltoernooien in Europa, zal verslag doen van de wedstrijden van Nederland en ook geregeld zijn eigen visie geven op het toernooi.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten