zaterdag 22 juli 2017

FIBA-EUROPE MU20-B-DIVISIE 2017 / ORANGE LIONS / VERSLAG: Nederland Vs. Kosovo - Niet zo Efficient, Wel Geknokt!

Het laatste weekend -de laatste twee wedstrijden van het Fiba-Europe MU20 EK voor B-landen. Nederland liep tegenstander Belarus gisteren compleet -en zichzelf af en toe- voorbij; maar het was een leuke wedstrijd om naar te kijken en -zeker!- om te spelen, en te winnen natuurlijk – want anders is het ineens stukken minder. Na Oranje's eigen wedstrijd volgde de wedstrijd Macedonië Vs. Kosovo, ik weet niet of er sprake is van enige animositeit tussen deze twee landen en/of teams; maar het ging er heftig aan toe. Er zat nauwelijks publiek in de zaal, maar de spelers maakten kabaal voor het equivalent van honderden bloedfanatieke fans. En de winnaar was...Kosovo! (64-66). Dat kruisje zullen weinig mensen -zelfs de insiders niet- hebben gezet in de Basketball-Toto. Het bewijst maar weer eens hoe de kleinere/nieuwere landen de kloof naar de landen boven hen aan het dichten zijn. Zaak dus voor Oranje om scherp te beginnen, en scherp te blijven! De overwinning werd gepakt (66-60) maar of het allemaal even efficiënt was..?

Ik kan me nog wel herinneren dat ik voor het eerst een Kosovaars team zag op dit toernooi; het was niet indrukwekkend. Gisteren was het wel indrukwekkend...fanatiek; wat gingen die mannen hard en snel! Maar de complete technische staf van Oranje zat gisteren ook langs het veld, dus die hebben -met de video erbij- de Orange Lions wel duidelijk gemaakt dat dit geen makkie zou worden als onze jongens het te gemakkelijk op zouden vatten. Daar was dan ook niets te bespeuren: er werd vanaf de eerste minuut scherp gespeeld, en...voor het eerst vlogen ook de driepunters -puntje van zorg tot gisteren- er vanaf het begin af aan in. De verdediging was goed en fel, er werd hard gelopen en de bal ging goed rond. Dan is een 25-16 niet echt een verrassing. Nzekwesi -gisteren nog wat stroef en geforceerd bezig, na enkele wedstrijden geblesseerd op de bank- was weer fysiek dominant aanwezig en scoorde 9 punten uit drives, rebound, driepunter en vrije worpen. Coen Stolk was weer in uniform present, maar startte nog niet. Een lekkere start dus, al werd Oranje er wel uit gerebound door de Kosovaren. Onder andere de niet eens zo lange(2.00m), maar wel erg jonge(van 2000, dus pas 17 jaar!), 'Wiry' atletische Dardan Kapiti was daar mede debet aan.

In het tweede kwart bleef Kosovo goed in het spoor van Oranje, en dat was -met de herinnering aan hun wedstrijd tegen Macedonië nog vers- geen heel goed teken... Op 4:04min te gaan staat Nederland al op 5-8 driepunters, maar Kosovo ook! De Kosovaarse coach pakt op dat moment de Time-out. De Nederlandse bank -na een uiterst luidruchtige aanwezigheid wat stilgevallen- jut de spelers op het veld na die TO weer op, en dat leverde meteen resultaat op; Kosovo maakt een zesde driepunter, maar vlak na de 24-seconden-buzzer. De volgende 'drie' van de Blauwen ging ook mis, en daarna wilde de nog steeds goed spelende Nzekwesi de bal van Bruining op de Low-post. Die kiest echter voor een drietje, en schiet de bal ruim over de basket. Dit terwijl wij gisteren -we liepen een dagje mee met de Jonge Orange Lions- toch echt begrepen hebben dat er niets mis is met driepunters schieten in het aanvallend Oranje-concept, maar na Inside-out's... Het lijkt een detail -misschien is het dat ook- maar het zou de 39-34 ruststand wellicht kunnen verklaren...Macedonië leidde gisteren met 41-35 bij rust...

De tweede helft begint Nederland weer met een overrompelende Full-Court Press; die herstelt binnen de minuut de negen punten voorsprong, en een Mid-range Jumper van Nzekwesi zet 45-34 op het bord. Na weer en stop en machtige rebound van Nzekwesi speelt Nederland een prachtige aanval; Bruining kan met weer een drietje een echt verschil maken, maar hij ketst van de ring. Toch heeft de Kosovaarse coach genoeg gezien; hij wil zijn mannen toespreken, TO dus. De volgende aanval van het Mini-staatje op de Balkan eindigt in lucht, na 24sec. Na vier minuten wisselt Steenmetz bijna zijn hele team door, en dat wordt direct beloond met een driepunter van Banda. Pas daarna kan Kosovo iets terugdoen; 48-39, en dat is dan weer reden voor een Oranje-TO. Kwart drie biedt eenzelfde beeld als het tweede; Nederland lijkt een overwicht te hebben, maar drukt dat niet uit in de stand. Het is dat Ramovic er in de buzzer een prachtige driepunter ingooit...stand: 54-45.

Het is nog niet gedaan; Nederland start wederom met een fanatieke FCP, maar deze keer geen overrompeling van Blauw; Kosovo speelt af en toe zichtbaar boven zijn macht, maar dan moet je zelf ook tot het gaatje gaan...in de Rebound bijvoorbeeld... De Kosovaren komen terug tot 54-50 voordat Oranje aan scoren toekomt. Net als gisteren weer een uiterst vermakelijke, intens gespeelde wedstrijd; het verschil tussen Nederland en Macedonië? Nederland won, zij het dat het tot en met de laatste minuut spannend bleef. Dat Kapiti -met een minuut op de klok- twee vrije worpen miste bleek beslissend, dat Oranje daarna tijd van de klok haalde met een lange aanval logisch, maar beter schiet je dan net voor de buzzer. Kosovo nam een laatste TO met 0:39,1sec te gaan, Nzekwesi blokte een driepunter met 0:28,2 sec te gaan, en toen begon het 5-fouten-bal... Bieshaar 1-2FT's; 64-57. Een drietje van Kelmeni 64-60, weer Bieshaar 1-2FT's, Bieshaar DR & 2-2FT's...

Coach Ferry Steenmetz na afloop: “Het was niet allemaal even efficient, maar we hebben ervoor geknokt en hart getoond.”

Eindstand: 66-60 Zowel Kosovo als de MU20 Orange Lions, zijn blij; minimaal een Tiende Plaats is binnen. Nog een wedstrijd te gaan; Finland, dat (ook) helemaal loskwam de laatste wedstrijden.


AART DEKKER

 Basketballschrijver en -kenner Aart Dekker volgt -bijgestaan door Jan Lievaart- voor de website van de Nederlandse Basketball Bond, iBasketball en zijn eigen Blog, de verrichtingen van Orange Lions MU20 bij het Europees Kampioenschap in de B-divisie, dat komende vrijdag (15 juli) in Oradea, Roemenië begint. Dekker, frequent bezoeker van jeugdtiteltoernooien in Europa, zal verslag doen van de wedstrijden van Nederland en ook geregeld zijn eigen visie geven op het toernooi.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten