dinsdag 18 juli 2017

FIBA-EUOPE MU20-B- 2017 / MU20 ORANGE LIONS VS. SLOWAKIJE: Orange Lions Vs. Slowakije - 'Bounce-back Wedstrijd'

Een rustdag, die hadden de MU20 Orange Lions van 2017 gisteren extra om de bittere nederlaag van zondag te verwerken. Er was misschien nog een piepklein beetje hoop op een misstap van Groot-Brittannië tegen Azerbeidzjan eerder vandaag...maar mocht die hoop nog een beetje leven dan werd die kort voor de wedstrijd van vandaag -tegen Slowakije, dat op papier boven Nederland staat in de stand van Groep-B – definitief de bodem ingeslagen; de Britten wonnen dik. En dan moet je er dus toch gewoon staan, want het toernooi gaat verder, en er zijn nog heel wat wedstrijden te spelen voordat het 'Next-best' te behalen resultaat -een Negende plek op de uiteindelijke ranglijst van de MU20-B-Divisie- binnen is. Ik heb het al te vaak gezien dat Nederlandse Nationale Teams er niet in slagen om van zo'n teleurstelling goed en op tijd te herstellen; ik hoop dat het dit team wel gaat lukken..!

Na ruim een half uur vast te hebben gezeten in de schroeihitte op een 12% stijgende doodlopende straat, waar een vrachtauto een heel nieuw dak aan pannen kwam afleveren -hij moest daarna ook nog achteruit door het smalle straatje terug-, kwamen we precies bij Tip-off de heerlijk koele Universiteitshal binnen.

Om daar een fris en energiek in Oranje gehuld team de wedstrijd te zien beginnen tegen een in wit gestoken Slowakije van meet af aan het vuur aan de schenen te zien leggen. Elay Wirjo verving Emmanuel Nzekwesi(geblesseerd) in de basis die verder uit Bieshaar, Stolk, Bruining en Ververs bestond. Vrij regelmatig spelend, met af en toe fraai uitgespeelde aanvallen werd er een 13-20 voorsprong gepakt. Coen Stolk sloot het kwart af met een blok van achteren op een Slowaakse vrije layup, en coach Steenmetz begroette zijn mannen met een glimlach voor de twee minuten bij de bank. Hij had op dat moment al flink doorgewisseld; op Nzekwesi na speelden alle spelers al in de eerste tien minuten.

In kwart twee hetzelfde beeld. Halverwege -bij een Time-out- is het al 18-34 en Nederland speelt goed en gemakkelijk. Na de minuut beraad op de Slowaakse bank gooit Szabo er een lange jumper in uit de hoek, en staat er een witte zone Oranje op te wachten. Driekwart minuut later staat het 22-34 en neemt Ferry Steenmetz een TO, na die minuut wordt die zone nog een stuk agressiever. Banda sluit een korte penetratie af met een Turnaround-bankshot. Ververs herstelt met een Eurostep drive door het midden de orde van het eerste kwart(22-38), maar verzuimt seconden later balwinst af te ronden met een score uit een layup. Deze keer lukt het niet een laatste Slowaakse score te voorkomen, maar Dolezaj mist de And1. Het verschil na de eerste tien minuten wordt in het tweede bedrijf verdubbeld (24-38), de verdediging is nog uitstekend, in de aanval wordt het wel stilaan wat slordiger; de 14 punten verschil bij de rust vormen slechts een zwakke weergave van het verschil in spel. O ja, nu ik even rustig de zaal rondkijk; die Slowaakse Grote Trom zwijgt al best wel lang...

Na de rust blijft het overall beeld hetzelfde; Slowakije heeft blijkbaar besloten dat een Man-to-man-verdediging nog kanslozer is dan die zone, daar blijven ze dus in staan. Oranje heeft de 7 punten extra voorsprong deze tien minuten al na krap twee minuten op het bord staan; 26-47. De lange mannen Bieshaar en Schutte rebounden soeverein onder de Slowaakse basket. Coen Stolk oogt nu wel sterk en explosief; hij staat al op 7 rebounds en heeft tegenover zijn 9 punten nauwelijks gemiste schoten staan. Nederland passt de zone aardig kapot. Er komt weer wat leven in de Slowaakse aanval; de Grote Trom komt ook uit zijn diepe slaap, schoten gaan vallen en de Slowaken ontwaken ook wat spirit betreft. Bij 3:20min te gaan -met 39-54 op het scorebord- vindt Steenmetz het wel welletjes; Time-out. Stolk schiet zich met twee vrije worpen voorbij de 10 punten van Banda als tweede in de dubbele cijfers. Na dertig minuten staat het 43-60.

Slowakije recht nog een keer de rug; Dolezaj geeft uit de losse pols een fraaie Assist over het hele veld, en na een gemiste driepunter van Gorissen volgt nog een snelle Slowaakse score. TO Oranje, maar die levert pas ruim een minuut later eindelijk weer eens een goed uitgespeelde Oranje aanval op; Schutte dunkt een alley-hoop van Jaouad Darib keihard af. De Slowaken dringen aan, maar hebben nog steeds moeite met de Oranje verdediging, bij Nederland is het beste er nu ook wel vanaf; het wordt een beetje rommelig en er vallen veel persoonlijke fouten. Met 5:12 op de klok wacht Dolezay heel lang onder de ring, scoort, maar mist de And1; 51-62. Bieshaar geeft Oranje weer wat lucht met twee achtereenvolgende scores onder de basket (51-66), De Slowaakse coach geeft het nog niet op en neemt een TO met 3:16 op de klok, de zone had hij al eerder laten vallen. Vrije worpen van Bieshaar, Asante Landbrug en Schutte bezegelen de Bounce-back zege voor Oranje. Het wordt uiteindelijk 56-74.

De Orange Lions hebben de draad weer redelijk opgepakt. Verdedigen en Rebounden beter dan Slowakije. De driepunter is nog steeds geen factor; 3-22 is natuurlijk ver onder de maat. 16 keer balverlies is aan de hoge kant, maar Oranje liet de bal wel goed rondgaan in de aanval. Het had allemaal stukken slechter gekund, toch zal het zeker nog beter moeten om de negende plaats in de eindrangschikking te bereiken. Vier man kwamen in de dubbele cijfers Bieshaar (13, en 10 Rebounsds), Stolk(11, 9 Rebounds en 6 Assists), Schutte(10) en Banda(10 en 7 Rebounds).

Morgen de laatste wedstrijd in Groep-B: tegen Azerbeidzjan om 13:00h (Nederlandse tijd).

AART DEKKER

Basketballschrijver en -kenner Aart Dekker volgt -bijgestaan door Jan Lievaart- voor de website van de Nederlandse Basketball Bond, iBasketball en zijn eigen Blog, de verrichtingen van Orange Lions MU20 bij het Europees Kampioenschap in de B-divisie, dat komende vrijdag (15 juli) in Oradea, Roemenië begint. Dekker, frequent bezoeker van jeugdtiteltoernooien in Europa, zal verslag doen van de wedstrijden van Nederland en ook geregeld zijn eigen visie geven op het toernooi.