vrijdag 21 juli 2017

FIBA-EUROPE MU20 B-DIVISIE EK / ORANGE LIONS: 'MU20 Orange Lions wervelen langs Wit-Rusland'

Na de tweede en laatste rustdag op het MU20 EK in de B-Divisie is het toernooi in de knock-out fase beland, waarmee de eindrangschikking wordt bepaald. De Oranje Lions waren ongelukkig in Groep-B: gelijk geëindigd op de eerste plaats met Groot-Brittannië -dat werd verslagen- en Rusland -waartegen een te zware nederlaag werd geleden- maar op onderling resultaat buiten de Top-8 vallend. Daarom speelt Nederland nu voor de plaatsen negen tot en met zestien, en dus is het doel de negende plaats. De eerste tegenstander was Wit-Rusland(Belarus) een team waaraan coach Ferry Steenmetz slechte herinneringen heeft; de laatste drie keer ging het mis bij onderlingen wedstrijden. Hij prentte zijn spelers bij de videosessie vanochtend dan ook in de sterk gecoachte Witrussen vooral niet te onderschatten. Nederland begon en eindigde wat slordig, maar rende Belarus de rest van de wedstrijd volledig van het veld: 83-62. Eerder op de dag ging Groot-Brittannië gewoon door met stunten; het bevocht een plaats bij de laatste vier met een 71-69 overwinning op Polen, waarmee Oranje's prestaties in Groep-B weer wat meer cachet kregen, al koop je daar niet veel voor...

Coen Stolk(ziek) en Amer Banda(geblesseerd) speelden niet mee. Bruining, Ververs, Wirjo, Nzekwesi en Bieshaar waren de starters. Na een rommelige eerste minuut, waren het de lange mannen Liutych en Bieshaar die de score openden. Nzekwesi, de vorige twee wedstrijden veiligheidshalve aan de kant gehouden met wat hamstringklachten, begon wat stroef in de aanval; zijn eerste schoten vielen niet, maar de 8-8 was wel van zijn hand. Bieshaar was weldirect los; zijn vierde punt -een Fast-break dunk- stond al vroeg op het scorebord. Nederland zette al na twee minuten een Man-to-man-press neer, en Belarus volgde even later. Coach Steenmetz wisselde vanaf de vijfde minuut flink door. Wit-Rusland nam een 8-14 voorsprong, maar die poetste Oranje weg met snelle uitvallen uit een steeds beter sluitende verdediging. Kevin Schutte speelde in deze fase 'Above the Rim'. Darib zorgde met een Buzzer-beater driepunter voor 17-18 aan het eind van het eerste kwart.

Alhoewel Nederland scherp verdedigde, was er aanvallend aanvankelijk te weinig scherpte; niet alle keuzes waren even gelukkig en ook de afwerking liet af en toe te wensen over. Dat resulteerde in een lage 21-21 na 15 minuten. Daar dan liep Oranje weer weg; Ramovic zette Ververs in een Break mooi vrij en die schoot driepunter nummer twee erin(26-21). Nadat Nzekwesi twee vrije worpen liet liggen, stripte Ramovic onder de basket Liutych -die dacht vrij omhoog te kunnen gaan- met een mooie Reverse-layup rondde hij zelf de resulterende Break af. Het bleek de start van een 'Ramovic-run'; verdedigende rebounds en scores aan de overkant, het slot van zijn Streak was een assist op Nzekwesi voor een driepunter. Belarus kon er weinig tegenover zetten. Daarmee kwam de rust bij 35-25.

De tweede helft begon in vliegende vaart; een mooie Alley-hoop-pick&roll van Bruining op Bieshaar. Binnen 150 seconden vloog Oranje naar een 10-0, zonder zelfs maar een schotpoging van Belarus, waarop de Wit-Russische coach natuurlijk aan de noodrem trok; Time-out. De Wit-Russen kwamen met wat meer gif terug op het veld; Paraliou probeerde zelfs over zijn verdediger heen te dunken, dat lukte niet, zijn driepunter uit de hoek viel even later wel. 'Dat kan ik ook' dacht Wirjo; ook een driepunter. Nederland gaf Belarus even ruimte om terug te komen -maximaal zeven punten- maar toen was het tijd voor weer een Oranje-run, deze keer getriggerd door Gorissen, met de ene dunk na de andere, van verschillende spelers. Het slot van de derde periode was in stijl; Ramovic dribbelde zig-zag de tijd uit, en lepelde de bal al floatend boven de ring; Schutte tipte hem er in de buzzer in. 64-38.

In de laatste periode vonden Wit-Russen met bal zich regelmatig omzwermd door Oranje-witte shirts, en bleven de Nederlanders rennen in de aanval. Soms werd er wel eens vergeten ook terug te rennen, daardoor liep het verschil uiteindelijk zelfs iets terug.

Weer een Oranje-zege: 83-62. Een Top-12-klassering is binnen, nog twee keer winst te gaan voor een negende plaats. Die plaats -met slechts een nederlaag- zou trouwens een evenaring van het op een na beste resultaat tot nu toe in de MU20 B-Divisie zijn.

Coach Steenmetz: “het was niet allemaal even effectief, maar wel goed voor de sfeer; dat doen we goed!”


AART DEKKER

Geen opmerkingen:

Een reactie posten