zondag 16 juli 2017

FIBA EUROPE MU20-B-DIVISIE EK / MU20 ORANGE LIONS / COLUMN AART DEKKER: 'Vocaal Verhaal, en Focus & Totale Radiostilte'


Basketballschrijver en -kenner Aart Dekker volgt -bijgestaan door Jan Lievaart- voor de website van de Nederlandse Basketball Bond, iBasketball en zijn eigen Blog, de verrichtingen van Orange Lions MU20 bij het Europees Kampioenschap in de B-divisie, dat komende vrijdag (15 juli) in Oradea, Roemenië begint. Dekker, frequent bezoeker van jeugdtiteltoernooien in Europa, zal verslag doen van de wedstrijden van Nederland en ook geregeld zijn eigen visie geven op het toernooi. Hieronder zijn eerste Column: over het belang van het Zingen van het Volkslied en over Focus op de wedstrijden.Jan Lievaart en ik kwamen -voor de wedstrijd Nederland – Groot-Brittannië op Dag-1- net aanlopen bij de kleine en tribuneloze Universiteits-sporthal, toen er lang aanhoudend oergebrul uit een kleedkamer kwam. We vermoedden dat het Orange Lions leeuwegebrul was, en die indruk bleek even later juist.

Een volgende aanwijzing dat team en staf van Oranje echt 'iets van plan zijn', was -het is voor het eerst dat ik het in deze mate meemaak van een Nederlands Nationaal Jeugd Team- een door de spelers luidkeels meegezongen Wilhelmus.

Ik schreef enkele jaren geleden al eens -ook op een MU20-B-Divisie-Toernooi, Hein Gert Triemstra was toen de coach van de Orange Lions- over de kracht die dat zingen kan geven. Toen ging het om Portugal, waar bij het zingen van het volkslied zo'n passie van uitging, dat je op voorhand al kon stellen dat ze vast goed zouden gaan spelen. En dat deden ze toen dus ook. Bij de wrap-up-evaluatie -een lang gesprek tot diep in de nacht na afloop van de laatste speeldag- vertelde coach Hein Gert Triemstra dat hij erin de voorbereiding ook aandacht aan had geschonken. Dat was toen nog niet zo succesvol, maar de MU20-lichting van 2017 pikte deze potentiële energiser dus wel op...ik ben wel benieuwd naar wie de voortrekker(s) is (zijn) bij deze positieve ontwikkeling...

Ook na afloop van de wedstrijd tegen Groot-Brittannië vierden de MU20 Orange Lions de wedstrijd luidruchtig en in een hechte teamdans. Allemaal goede acties die saamhorigheid, vertrouwen in eigen kunnen, vreugde over een goed resultaat, en energie voor wat nog komen gaat opleveren.

Wel grappig; terwijl ik bezig was de vorige alinea te schrijven, werden de volksliederen van eerst Finland en daarna België gespeeld; de Finnen zongen nog harder dan ons Oranje en waren in contact met elkaar tijdens hun lied, de Belgen stonden los van elkaar en hoorde ik niet, terwijl ze 5-10 meter van me vandaan stonden...eens kijken wat er gaat gebeuren...

Hopelijk binnenkort bij Basketball!


Goed de Mannen van Oranje dus -ook vocaal- zeer aanwezig.


Daar staat een 'Totale Radiostilte' voor tenminste de eerste dagen van het toernooi, afgekondigd door coach Ferry Steenmetz, tegenover; geen interviews, geen andere gesprekken en zelfs geen quotes na afloop van een wedstrijd (via ons) naar buiten toe.

Waarom niet?

Omdat Steenmetz vindt dat er totale focus moet zijn op de wedstrijden -eerst en vooral op de twee eerste cruciale wedstrijden-, en dat elke afleiding van buitenaf het risico van verlies van die focus in zich draagt.

Ik vind dat jammer, maar Ferry Steenmetz kennende niet geheel verrassend. En als het het resultaat oplevert; Nederland naar de Kwart-Finale, liefst als eerste in Groep-B, en -wie weet- nog verder dan 'alleen maar dat', dan zal je mij er niet over horen!

Ik verwacht wel dat de coach verderop in het toernooi meer van zich zal laten horen, en ik hoop dat dat in een sfeer zal zijn waaruit zijn gelijk al gebleken is.

Maar nu eerst: Rusland!!


AART DEKKER


Geen opmerkingen:

Een reactie posten