maandag 3 juli 2017

'Orange Lions -Mannen Rolstoel- Verliezen Zenuwslopende Wedstrijd om het Brons tijdens EK'

Het volgende verslag van Europese Kampioenschap Rolstoelbasketball is overgenomen van de NBB-site; het origineel lees je   ---  Hier  ---, en meer over de 'Wheelchair-Heroes'   ---  Hier  ---, en over Oranje Basketball deze zomer   ---  Hier  ---


Orange Lions verliezen zenuwslopende wedstrijd om het brons tijdens EK

30 juni 2017 14:41:00
De Nederlandse rolstoelbasketballers zijn bij het Europees Kampioenschap in Spanje vierde geworden. Nederland greep in de strijd om de medailles net naast het brons. De Orang Lions, die het grootste deel van de wedstrijd voor stonden, zagen Duitsland in de slotfase het duel alsnog doen kantelen. Het werd uiteindekijk 56-61 voor de Duitsers, maar de Lions verlaten Tenerife met een mooie vierde plaats op zak en in de wetenschap dat ze ene geweldig toernooi hebben gespeeld.
De wedstrijd was een herhaling van het EK 2015 waar Nederland in Duitsland zijn meerdere moest erkennen voor het brons, maar tevreden was met de kwalificatie voor de Paralympische spelen. Dit jaar geloofde het hele team in meer dan een kwalificatie (in dit geval het WK). Na de verloren halve finale tegen Groot-Brittannië was alle focus gericht op een revanche tegen Duitsland. 
Dat er meer dan een vierde plaats in zat liet Oranje meteen zien in de eerste periode. Verdedigend zat het goed in elkaar, topschutters als Thomas Bohme en Aleksander Halouski werden ver van de bucket gehouden. Mustafa Korkmaz en Mattijs Bellers pakten de meeste scores voor hun rekening, maar ook Robin Poggenwisch, Frank de Jong, Walter Groen en Marc van de Kuilen pakten hun scores mee. Daardoor was Nederland vanuit iedere positie dreigend. Eigenlijk liep Oranje verrassend uit in de tweede periode. Duitsland kwam terug tot 1 punt waardoor Nederland de rust in ging met een voorsprong van 30-31. 
In de tweede helft moest Nederland schakelen, de Duitsers bepaalden het speeltempo meteen van het begin en namen de wedstrijd over. Oranje had bijna zes minuten nodig om weer terug te komen. Oranje liet aanvallend weer van zich horen en herpakte de voorsprong met verre driepunter van Mattijs Bellers in de buzzer: 43-45.
Het nagelbijten kon beginnen, het gehele vierde kwart vielen de scores over en weer. Oranje had redelijk wat fouten nodig om de Duitsers af te stoppen. Center Walter Groen kwam daardoor op vier fouten, bondscoach Cees van Rootselaar koos er echter voor om hem te laten staan. Bij een wissel van Groen zal hij namelijk zijn formatie moeten aanpassen gezien het classificatiesysteem. Met nog 26 seconden op de klok kwam Duitsland met een punt voor nadat zij een bonus vrije worp pakten. Nederland pakte aansluitend meteen een time out, met het geweten dat het moest scoren om in de wedstrijd te blijven.
Mustafa Korkmaz pakte het schot maar miste, waardoor Nederland meteen een fout moest maken om de tijd te stoppen. Deze vrije worpen werden genadeloos afgemaakt door de Duitsers, waardoor Oranje niet meer kon achterhalen. Einduitslag: 61-56. De teleurstelling was dan ook groot bij de spelers en staf. Nederland was heel dichtbij.      

Geen opmerkingen:

Een reactie posten