zondag 16 juli 2017

FIBA-EUOPE MU20-B- 2017 / MU20 ORANGE LIONS VS. RUSLAND: Orange Lions Vs. Rusland - Een Grote Wedstrijd?


Basketballschrijver en -kenner Aart Dekker volgt -bijgestaan door Jan Lievaart- voor de website van de Nederlandse Basketball Bond, iBasketball en zijn eigen Blog, de verrichtingen van Orange Lions MU20 bij het Europees Kampioenschap in de B-divisie, dat komende vrijdag (15 juli) in Oradea, Roemenië begint. Dekker, frequent bezoeker van jeugdtiteltoernooien in Europa, zal verslag doen van de wedstrijden van Nederland en ook geregeld zijn eigen visie geven op het toernooi. Vandaag de wedstrijd tegen het Grote Rusland.


Starters: Mack Bruining, Marijn Ververs, Coen Stolk, Emmanuel Nzekwesi en Terrence Bieshaar

Eerste twee schoten Rusland komen uit mooi aangespeelde aanvallen, eerste score van Nederland uit een aanvallende rebound en Jump-Hookshot van Nzekwesi. Rusland speelt harder -gaat vooral veel harder naar de ring- dan gisteren in het begin tegen Groot-Brittannië. Nino Gorissen is de eerste wissel; hij vervangt Bruining en bij 3-8 neemt Ferry Steenmetz zijn eerste Time-Out. Nederland kan -ondanks veel Persoonlijke Fouten- de Russen niet afstoppen en die staan na 4:21min al vanwege 5 teamfouten op de lijn. Gelukkig scoren ze tot op dat moment slechts 2-8 FT's, desondanks is het dan al 3-12. De volgende wissels voor de Orange Lions: Kevin Schutte, Irfan Ramovic en Elay Wirjo, alleen Nzekwesi resteert dan nog van de startende vijf. Terrence Bieshaar heeft dan al drie fouten. Het fysiek van de Russen is Nederland (nog) teveel. Nzekwesi mist twee vrije worpen, Gorissen -zowat een kop kleiner dan opponent- en Nzekwesi gaan er nu hard in -maar kunnen dat ook nog niet vertalen in scores, de andere Lions ogen fysiek zwakker dan hun Russische tegenstanders. Als je dan ook nog 4 FT's laat liggen is een score van 8-23 snel verklaard. #5 Karpenkov maakt alleen meer punten (10) dan Nederland. Ook maken de Russen driepunter, de Orange Lions nemen er geen. Rusland is oppermachtig in de rebound.

Toch is het niet zo dat de Orange Lions er tegen de in zwart-rood-goud gehulde Russen niet voor gaan; er wordt wel degelijk gevochten, maar Rusland is (nog) een maatje te groot. Kevin Schutte doet met twee dunks echt iets terug(14-28, na 13 minuten), en daarna moet Oranje lang verdedigen, uiteindelijk levert die inspanning wel een broodnodig stop op. Ramovic zet Stolk vrij op de cirkel, diens driepunter treft geen doel; dat moet echt beter! Weer een stop en een langzame coact-to-coast van Banda is goed voor 16-28, een Russische penetrate and kick is halverwege kwart-2 goed voor drie (16-31). TO Oranje. De verdediging van Nederland kan op dit moment niet veel beter; er moet gescoord worden.

Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat Rusland iets meer fysiek mag zijn dan Nederland. Ramovic uit een assist onder het bord, weer een Oranje stop, maar ook een balverlies van Ramovic. 18-31 is in de buurt van waar Nederland minimaal heen moet voor een Top-8-klassering...weer een driepunter maakt het 18-34. Ververs zet Stolk vrij in de hoek voor drie; weer mis en dan komt Oranje ook nog eens niet snel genoeg terug. Twee Fast-Break layups maken het 18-38. De flair waarmee Nederland Groot-Brittannië zo mooi -maar misschien toch met iets te weinig verschil- versloeg is nu ver te zoeken. Terwijl juist die flair nodig is tegen een ontketend Rusland. Ik zie spelers op de juiste spots, maar met hun armen hangend langs de romp...

De rust komt bij 18-38, die 38 is nog tot daar aan toe, maar met 18 punten in een helft is het moeilijk winnen De eerste plaats in Groep-B is op dit moment ver uit zicht, maar toch geloof ik nog wel in een Kwart-Finale...maar dan moeten we in de tweede helft wel een ander Oranje te zien krijgen..! Je mag natuurlijk niet op clementie van de Russen rekenen, maar het zou helpen als die wat gas terug zouden nemen.

Tegen de startende vijf van Nederland, scoort Rusland na een lange aanval een driepunter; 18-41. Ook Nederland neemt de tijd; dat brengt uit een pick&roll een hard gefoulde Bieshaar op de lijn. Normaal een goed schutter, nu 1-2... Nederland speelt zone en gokt op de passes; Rusland scoort cool weer een drietje; 19-45. Weer een dish en fout op Bieshaar; de refs zien lopen.

Weer een drietje en dan balverlies en een TO van Steenmetz en 19-47. Weinig clementie van Rusland dus. Oranje blijft jagen, en dwingt voor de tweede keer een 24-secondenovertreding af. Rusland gaat nu zelfs verdedigenen over het hele veld. Oranje geeft nog niet op; in de buzzer foult Nzekwesi...nuttig? Ja, 1FT gemist. Bieshaar Inside-out, weer een fout, geen FT's? Opnieuw een late fout, de refs maken het nu te bont, wel FT's voor een dribbelende Rus...dat schiet niet op zo...

Het tempo is wel uit de aanval van Rusland, er wordt ook meer gemist, maar 40sec verdedigen voor je de bal hebt bij 25-49 is voor Rusland al genoeg voor kwalificatie -zonder te scoren dus!- Bieshaar klein jumphookje(27-49).Weer Bieshaar onder de ring; met nog 13:37 te gaan komt er een TO Rusland, Nederland moet nog minimaal tien punten terugvechten. Lange aanval en airball Rusland, een Oranjefout op de rebound.

Dan toch balwinst Oranje; misser Bieshaar, maar Bruining OR en assist maakt die goed; 31-49, maar die punten komen niet op het bord, Bruining staat allang weer op de lijn als ze er eindelijk bij komen +1 is 32-49.

Nederland leeft nog steeds...

Weer in in de buzzer misser, Nzekwesi buffelt zich naar de ring, maar scoort niet.
Opnieuw een stop; het lijkt een 'Nagelbijter' te worden -ook voor de Britten op de tribune, misschien voor hen nog het meest- maar van een ander soort dan ik gisteren vreesde. Bieshaar gaat weer inside, en krijgt weer niets mee; zijn afwezigheid in het tweede kwart blijkt zwaar te wegen, maar tegen deze grote Russische verdedigers is het met zijn gebrek aan explosiviteit hard werken voor punten, en als dan ook nog eens de refs weinig bescherming bieden...

Kwart-3 eindigt bij 32-53 door een buzzer-beating drietje van Rusland. Nog steeds die 20 punten achter...dat moet naar 10!

Oranje start het laatste bedrijf met een stop. Maar scoort niet. De ver uitstappende Bieshaar loopt tegen zijn vierde fout aan. Een interceptie van Nzekwesi. Gorissen op Bieshaar; lange jumphook 34-52. Weer een Oranje stop. Bieshaar redt een OR op een misser van Nzekwesi, die probeert het nog eens, OR Bruining, maar het levert geen punten op. Nederland heeft snelle scores nodig, maar die lijken niet voorradig... Bij 6:07 een TO van Steenmetz. Onmogelijk is het niet, maar de Orange Lions moeten zowat wonderen gaan verrichten om minimaal 10 punten weg te werken.

En dan: Ramovic met eindelijk de eerste driepunter voor Oranje, weer een lange aanval van Rusland , een perfecte driepunter... Nederland scoort, en stopt de Russen. Maar met nog 4sec op de schotklok moet Bruining omhoog tegen hele grote Russen onder de ring. De scheidsrechter besluit dat dit dus 24 seconden was, en nog steeds staat Oranje op -21.

De haalbaarheid van een nederlaag die dusdanig binnen de perken is dat Nederland -op basis van de winst tegen Groot-Brittannië- toch door gaat naar de volgende ronde, slinkt met de seconden.

Het lukt dan ook in die laatste drie minuten niet. De Orange Lions vechten van een maximale achterstand tot minimaal 17, en uiteindelijk 19 punten terug. Het had hooguit -10 mogen zijn. Vooral de start waar Nederland van het veld gebuffeld werd, en het tweede kwart met Bieshaar op de bank doet Oranje de das om...

Eindstand: 48-67. Het is de Orange Lions -vooral dankzij een geweldige prestatie van Groot-Brittannië gisteren tegen Rusland- weer niet gelukt om op eigen kracht de Top-8 te behalen. Natuurlijk: er zijn nog wedstrijden te spelen, maar de kans dat Groot-Brittannië het laat liggen -laat staan de nu ontketende Russen- zijn uiterst klein...

Was het 'een Grote Wedstrijd'? Dat had het kunnen worden; als het tenminste de hele wedstrijd door een beetje spannend was gebleven, en Nederland zich tenminste zou hebben geplaatst voor de Top-8. Nu is het slechts een harde les, en moeten de Orange Lions de eer redden door voor plaats-9 te gaan. Maar voor het zover is moeten Slowakije en Azerbeidzjan met goed spel worden verslagen. We hopen op trotse leeuwen..!


AART DEKKER

Geen opmerkingen:

Een reactie posten