zaterdag 8 juli 2017

DIE VVD TOCH; EEN TOONBEELD VAN OPPORTUNISME / ANALYSE TROUW OVER DE FORMATIE 2017 / POLITIEK: 'Quizvraag: welke politieke partij heeft vorig jaar het debat geopend over zelfbeschikking voor ouderen over hun levenseinde?'

Cartoon overgenomen van Joop.nl

CITAAT(Trouw, 7 juli 2017)
"Quizvraag: welke politieke partij heeft vorig jaar het debat geopend over zelfbeschikking voor ouderen over hun levenseinde? 
Antwoord: Nee, dat was niet D66. Maar de VVD.

En hoe. Een brief van de twee VVD-ministers Edith Schippers (volksgezondheid) en Ard van der Steur (justitie) aan de Tweede Kamer was op 12 oktober het oorverdovende startschot. De brief was geschreven namens het voltallige kabinet, maar hij had een onmiskenbaar liberale toonzetting. De stem van de prominente VVD-politica Schippers klonk duidelijk door. Een gezaghebbende stem."
&
"De VVD-fractie heeft 'geen mening' meer over voltooid leven. Het thema is tot ballast geworden. Er moet een kabinet gesmeed worden. Er zijn belangrijkere dingen."Deze citaten, die maar weer eens aantonen hoe strategisch de VVD functioneert...(haha!), komen uit een analyse die dagblad Trouw schreef, over hoe een onderwerp dat in de campagne nauwelijks aan bod kwam, nu ineens zo belangrijk is dat het mede bepaalt welke regering we (niet) krijgen...

Cartoon van: 'twitter.com/hashtag/stervenshulp'

Hoe werd Voltooid Leven zo groot in de formatie?

Dat stervenshulp voor ouderen zo'n struikelblok kon worden in de formatie is eigenlijk een verrassing. Gaandeweg verloor D66 de regie. De media kregen alsnog de tweestrijd die ze in de campagne hadden gemist.
Alexander Pechtold (D66) en Gert-Jan Segers (ChristenUnie) op weg naar informateur Zalm. ©ANP
Quizvraag: welke politieke partij heeft vorig jaar het debat geopend over zelfbeschikking voor ouderen over hun levenseinde? Antwoord: Nee, dat was niet D66. Maar de VVD.
En hoe. Een brief van de twee VVD-ministers Edith Schippers (volksgezondheid) en Ard van der Steur (justitie) aan de Tweede Kamer was op 12 oktober het oorverdovende startschot. De brief was geschreven namens het voltallige kabinet, maar hij had een onmiskenbaar liberale toonzetting. De stem van de prominente VVD-politica Schippers klonk duidelijk door. Een gezaghebbende stem.
De timing was zorgvuldig gekozen, al kwam die voor velen als een verrassing. Schippers, en de rest van het kabinet, zagen eindelijk een kans. Lange tijd had het kabinet gedoogsteun moeten zoeken bij de kleine christelijke partijen. Steun die in ruil betekende dat vrijzinnige, medisch-ethische plannen even op de plank belandden. Maar dat was voorbij. Op de valreep konden VVD en PvdA in het kabinet hun eigen ideeën weer vrijuit naar voren brengen. Om zich te profileren, in het zicht van de verkiezingen.
Schippers kondigde baanbrekende wetgeving aan. "Mensen die weloverwogen menen dat hun leven voltooid is, die uitzichtloos lijden aan het leven, moeten in staat worden gesteld dit leven op een voor hen waardige wijze af te sluiten", schreef ze.
VVD en D66 wilden nooit de vorming van kabinet ermee belasten
De wet moest nog opgesteld worden, maar 'autonomie' zou het leidende principe worden, legde ze uit. "Autonomie houdt ook in zelf kunnen kiezen wanneer en hoe te sterven." Een leeftijdsgrens komt er niet. Het kritische advies van een commissie van wijzen, dat nieuwe wetgeving onwenselijk is, wordt niet gedeeld door het kabinet.
Het was destijds van de VVD nooit de bedoeling dat de kabinetsformatie er zo zwaar mee belast zou worden. Dat was ook niet voorzien. Wie terugkijkt, ziet hoe het onderwerp groter en groter werd. Soms omdat de betrokken politici daar zelf op aanstuurden, vaak ook omdat ze in een spiraal van onderlinge actie en reactie verzeild raakten. 'Voltooid leven' ging met hen aan de haal.

Ballast voor VVD

Van de vastberadenheid van de VVD is bijvoorbeeld weinig meer over, zoveel maanden en een ingewikkelde verkiezingsuitslag later. De partij wil liever niet herinnerd worden aan de discussie die de eigen ministers begonnen. "Dat was iets van Edith Schippers", klinkt het tegenwoordig in de fractie. En van haar is inmiddels bekend dat zij de politiek zal verlaten.....
De VVD-fractie heeft 'geen mening' meer over voltooid leven. Het thema is tot ballast geworden. Er moet een kabinet gesmeed worden. Er zijn belangrijkere dingen.
De complete analyse van Trouw, op Trouw.nl, lees je ---  Hier  ---

Cartoon overgenomen van: 'jerry-mager.nl/tag/voltooid-leven-wet/'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten