Op https://t.co/eHWhRt5QM3 zag ik: "Fokke & Sukke vertrouwen hun #dokter niet meer..." https://t.co/YR0B6z1cYF #griep(-je)?!? #vertrouwen #complottheorie #wappies
— Aart Dekker (@AartDekker) January 29, 2025
Mijn Passie? Delen(want 'Gedeelde Vreugd=Dubbele Vreugd & Gedeelde Smart=Halve Smart).Zie mijn Blog-bijdragen dus als mijn middel om wat me interesseert te delen. Als Links, Reposts, en regelmatig in de vorm van Column, Analyse of Commentaar & al dan niet bijtend, ironisch, of roerend statement. Mijn intentie is iedere dag iets van waarde door te geven... Ik krijg ook graag feedback; dus Volgen en Reageren stel ik zeer op prijs!
Op https://t.co/eHWhRt5QM3 zag ik: "Fokke & Sukke vertrouwen hun #dokter niet meer..." https://t.co/YR0B6z1cYF #griep(-je)?!? #vertrouwen #complottheorie #wappies
— Aart Dekker (@AartDekker) January 29, 2025
Oh, Nee!
— Aart Dekker (@AartDekker) January 29, 2025
Nou zijn 't er al Twee!
Trollen van @BoerBurgerB,
Caroline vd P.'s#nachtmerrie 'n #leger @lientje1967's#terror lijkt 't me; #ontploffing #gevaar! Op https://t.co/eHWhRt5QM3 zag ik: "Fokke & Sukke" https://t.co/Iwqi9Z3QJl #Caroline's #StrikeBack keihard vd #deRechter!
Zo'n beetje wekelijks wordt meer duidelijk hoe verwoestend Klimaatopwarming is, toch hebben we in Absurdistan Nederland nu minimaal twee partijen die vinden dat 'Het wel een tandje minder kan met maatregelen...
Penny-wize and Pound-foolish...
En dan hebben we het nog niet over Trump en de fikkies in LA gehad...
Wat een ramp! Kan onze Lieve Heer niet de 7 Plagen over Mar-el-Lago heensturen?
https://www.groene.nl/artikel/eindige-behoeften
16 oktober 2024 – verschenen in nr. 42
Vijftienduizend klimaatwetenschappers waarschuwden vorige week voor onomkeerbare klimaatschade. De uitstoot neemt nog steeds toe, het zeewater warmt op, ijskappen smelten verder. In dezelfde week – alsof het zo afgesproken was, maar uiteraard toevallig – stelde een team van 59 biologen vast dat in de laatste halve eeuw zestig procent van alle dieren op aarde verdwenen is. Dit volgde (was het toeval?) op een bezoek van Jason Hickel aan Nederland.
Hickel, hoewel bekend van het begrip degrowth, stelt in zijn boek Less is More toch niet voor de economie te doen krimpen. Hij bepleit groei van sommige zaken en krimp van andere. Meer schoon vervoer, betaalbare behuizing en gezondheidszorg, minder uitstoot. Onrealistisch, werd hem in Nederland van verschillende kanten verteld, zonder bpp-groei stort de boel in. Hickel roept veel ergernis op, net als de klimaatwetenschappers.
De reden van die ergernis heeft alles te maken met bankiersbonussen die, toevallig natuurlijk, juist die week ook in het nieuws waren. Het kabinet wil de regels ervoor versoepelen, anders vertrekt toptalent. Denk aan iemand als Ralph Hamers, die in 2020 wegging bij ING om bij het Zwitserse UBS vier keer zoveel te gaan verdienen, zo’n tien miljoen euro per jaar. Of neem topman Jamie Dimon van JP Morgan Chase, 36 miljoen dollar per jaar. De Londense bankiers van JP Morgan Chase krijgen sinds kort bonussen tot tienmaal het salaris, ‘een van de meest evenwichtige beloningsstructuren in de sector’ liet de bank weten, blijkbaar zonder ironie.
Dit is allemaal toch niet toevallig, ik neem dat terug. Hickels suggestie is een antwoord op het verdwijnen van dierenpopulaties en het klimaatevenwicht dat zoek is. En de ‘evenwichtige’ beloningsstructuur van JP Morgan Chase verklaart de afwijzing van dit idee dat we schadelijke zaken kunnen doen inkrimpen en nuttige doen groeien.
We kunnen dat niet, en dat is echt niet omdat het bbp-groei zou kosten. Uit onderzoek is zonneklaar dat de exorbitante groei van de financiële sector – groei in krediet en in beloningen – slecht is voor bbp-groei. Meer bank, minder economie. Zo simpel bleek het te zijn na de financiële crisis van 2008, en zo simpel is het nog steeds. Maar als de financiële sector blijft uitdijen, spreekt niemand over de gevaren van bbp-krimp die dit met zich meebrengt. Die zorg komt pas ter tafel als onze verlangens bevraagd worden – bijvoorbeeld als bonussen worden ingeperkt.
Want de reden dat Hickel c.s. zoveel weerstand oproepen, is de vraag die ze centraal stellen: wat heeft een mens materieel nodig om goed te kunnen leven? Vervolgens rekenen ze voor dat dit feitelijk bereikbaar is door verstandige krimp en groei.
Onrealistisch, inderdaad. Onwerkelijk, in de werkelijkheid van Ralph Hamers en Jamie Dimon, die menen aan enkele miljoenen per jaar niet genoeg te hebben voor een fijn leven. Hun vermeende verlangens, en het idee dat geld die kan verwezenlijken, hebben volledig de overhand genomen over hun behoeften in de meest ruime zin van het woord. Het is ook onze werkelijkheid. Ook de modale Nederlander verlangt steeds meer en andere kleding, gadgets en reizen, om de materiële status veilig te stellen. Hij kan slechts dromen van de miljoenen van Hamers en Dimon. Wat hen verbindt is precies die droom.
Het is in die zin dat Hickel onrealistisch is. Hij wil het over materiële behoeften hebben en niet over verlangens. Behoeften zijn eindig, verlangens en status niet. Het goede leven is wellicht te realiseren, maar materiële status wordt steeds weer bevochten, of eigenlijk gekocht, en dat voelt fijn. Die ervaring – jouissance, volgens Lacan – is existentieel geworden, ze gaat boven alles.
Daarom is Hickels voorstel een existentiële bedreiging. Serieus berekenen met hoeveel we toe kunnen: iets engers is er niet, want wat gaan we daarna doen? Ook de klimaatwetenschappers morrelen aan het primaat van verlangens als ze over planetaire grenzen beginnen. Die dreiging roept onzekerheid en ergernis op.
De bankiers roepen geen ergernis op, maar herkenning en afgunst: heerlijk! We willen ons daarom best druk maken voor of tegen bonusbeperking, maar niet over inperking van onze verlangens tot behoeften. Dat is onrealistisch. Daarom ook hebben we een ministerie van Groene Groei. Niet van Duurzaamheid, en zeker niet van Verstandige Krimp en Groei.
Reageren? bezemer@groene.nl
Ewald Engelen 19 april 2023
SHARTIE AART DEKKER
AD
10 dec 2022 De Nederlandse overheid zoekt steeds maar weer naar die 'geitenpaadjes'. Rondé zingt erover: Zo gaat het dus altijd. Niels van der Laan en Jeroen Woe maken op geheel eigen wijze en in een razend tempo een samenvatting van de week die achter ons ligt. Samen met de Miguel Wiels band, een verrassende artiest én een simpel liedje over een best wel ingewikkeld onderwerp.
Volg Even Tot Hier via onze social mediakanalen:
⭐️ TikTok - https://www.tiktok.com/@eventothier
⭐️ Instagram - https://www.instagram.com/eventothier...
⭐️ Twitter - https://twitter.com/eventothier
⭐️ Facebook - https://www.facebook.com/EvenTotHierB...
Kijkwijzer: alle leeftijden + grof taalgebruik.
#EvenTotHier #BNNVARA #NPO1
© Milo-Cartoon van 'Milo' voor 'de Groene'
Tsja...
Wie gelooft er nog in?
Zou hij er echt zelf nog in geloven?
Het kabinet zou op zoek gaan naar wat wèl kon, en framede dat als 'Hoop, lef en trots'...
vulde het in door moeizaam onder Rutte tot stand gekomen plannen EN budgetten weg te strepen zonder alternatief, iedereen wist al dat het geen stand zou houden bij de rechter...
en dat is dus nu zover...
Hieronder een column van de Groene Amsterdammer uit oktober; zoals wel vaker nogal vooruitziend...
Jaap Tielbeke beeld Milo
– verschenen in nr. 42
Oud-premier Mark Rutte (kent u hem nog?) vergeleek het eens met de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog. Net als toen staan we nu voor ‘een van de grootste transformaties van Nederland’. Hij doelde op het streven om binnen een paar decennia klimaatneutraal te zijn. Het klinkt ver weg, 2050, maar een groene economie is niet in één regeerperiode gefikst: voor je het weet ben je tien kabinetten verder, rijden er nog steeds benzineauto’s door de binnenstad en blijft een nieuwe kerncentrale alleen op papier bestaan.
‘Nederland staat voor grote uitdagingen die vragen om een langetermijnperspectief op beleid’, schrijft het Centraal Planbureau in Kiezen voor later. In dat onlangs verschenen rapport gaat het niet alleen over de energietransitie. Er is ook nog sprake van een woningtekort. Een personeelstekort. Ruimtetekort. Om nog maar te zwijgen over de geopolitieke onrust. Wil Nederland in zo’n wereld overeind blijven, dan is er behoefte aan een heldere koers en consistent beleid, adviseert het cpb.
Natuurlijk bestaat er niet één juiste route. Het planbureau schetst vier verschillende scenario’s. Kiezen we voor meer markt? Voor meer autonomie? Voor solidariteit? Of zetten we duurzaamheid voorop? Vraag een vvd’er hoe hij wil dat Nederland er over dertig jaar uitziet en je krijgt een ander antwoord dan als je diezelfde vraag voorlegt aan een SP’er. Dat het beleid binnen een democratie om de zoveel jaar van richting verandert, is dan ook onvermijdelijk. We worden nu eenmaal niet bestuurd door planbureaus, maar door volksvertegenwoordigers met botsende ideologieën.
Kwalijker is het dat het beeld dat onze bestuurders uitdragen lang niet altijd strookt met de realiteit. De vvd, nsc en zelfs de bbb zeggen vast te willen houden aan de doelen uit het klimaatakkoord van Parijs. Dat staat ook braaf in het regeerakkoord. Maar het beleid dat het kabinet-Schoof voert staat haaks op die ambities. Subsidies voor elektrisch rijden worden afgebouwd, terwijl het openbaar vervoer duurder wordt. De warmtepompplicht is van tafel, net als de plannen voor rekeningrijden, en ondertussen ging de energiebelasting voor gas omlaag. Voor de vervuiling van de veehouderij is helemaal geen overtuigende oplossing.
Politici stellen Nederland graag voor als een hightech kenniseconomie met innovatieve ondernemingen en hersenwerkers. Maar achter dat mooie plaatje gaat een lagelonenland schuil, zo beschrijft Koen Haegens. Een groot deel van de maakindustrie mag dan verhuisd zijn, de dienstensector drijft evengoed op onderbetaalde flexwerkers. Op papier heeft Nederland een relatief hoog minimumloon, maar voor bedrijven bestaan er allerlei legale en illegale trucs om toch te beknibbelen op de salariskosten. ‘Welkom in de anti-kenniseconomie’, aldus Haegens. Wie wil weten hoe dat er in de praktijk uitziet, leest het onderzoek van Jochem van Staalduine over de huisvesting van arbeidsmigranten in de nieuwe Groene.
Het sluit aan bij wat in het cpb-rapport het ‘scenario Markt’ heet: een economie met meer materiële welvaart en veel internationale handel, waarin de ongelijkheid toeneemt en de immigratie doorgaat, want hoewel de grootste partij van Nederland het liefst de grenzen sluit, kunnen veel ondernemingen niet zonder goedkope krachten uit het buitenland. Het kan natuurlijk dat een kabinet bewust voor dit scenario kiest, maar het minste dat je mag verwachten is dat het daar dan eerlijk over is. Je kunt niet kiezen voor dit scenario én vasthouden aan de klimaatdoelen én zeggen dat je bestaanszekerheid heel belangrijk vindt én dat je een heel streng migratiebeleid gaat voeren. ‘Niet alles kan, en zeker niet tegelijkertijd’, aldus het planbureau. Partijen die anders beweren houden hun kiezers voor de gek.
Koen Haegens 16 oktober 2024
https://www.nrc.nl/nieuws/2024/12/23/de-zorg-is-een-speelbal-van-dit-onzorgvuldige-kabinet-a4877634
opinie
Zorgcrisis Al twee keer probeerde dit kabinet ondoordacht fors te bezuinigen op de zorg, zien Thomas Schok en Danka Stuijver. Het is wachten op een langetermijnvisie.
Gepubliceerd op 23 december 2024
Leestijd 2 minuten
Foto Sandra Uittenbogaart / ANP
De Nederlandse gezondheidszorg balanceert al jaren op de rand van een crisis, terwijl de politiek blijft vasthouden aan kortetermijnoplossingen en ad-hoc-bezuinigingen. Ondanks talloze waarschuwingen over een stijgende zorgvraag in combinatie met een steeds krapper wordende arbeidsmarkt, ontbreekt het aan een duurzame visie op de zorg. Het recente, inmiddels ook weer herroepen, besluit om 165 miljoen euro te bezuinigen op na- en bijscholing van zorgprofessionals, zien wij als een pijnlijk voorbeeld hiervan.
Thomas Schok is chirurg.
Danka Stuijver is huisarts.
Dat deze bezuiniging bedoeld was om een gat in de onderwijsbegroting te dichten, onderstreept hoe makkelijk de zorg wordt opgeofferd. De voorzitter van de beroepsvereniging voor verzorgenden en verpleegkundigen (V&VN) Bianca Buurman verwoordde dit scherp: „Een onderwijsakkoord sluiten over de rug van verpleegkundigen is zo’n beetje het slechtste idee van 2024.” Nog zorgwekkender is dat politici pas na publieke verontwaardiging en waarschuwingen uit de zorgsector beseften dat deze maatregel vooral verpleegkundigen zou treffen. Dit getuigt van een schrijnend en verontrustend gebrek aan inzicht.
Vrijgevestigde medisch specialisten bekostigen hun nascholing al uit eigen zak. Voor verpleegkundigen en medisch specialisten in loondienst, een werkvorm die veel politieke partijen nota bene prefereren, is nascholing daarentegen geborgd via cao-afspraken en scholingsbudgetten. Het maakt pijnlijk duidelijk dat politieke besluiten worden genomen zonder de gevolgen voor de dagelijkse praktijk echt te begrijpen.
De zorg is al vaker speelbal geweest van beleidswijzigingen die snel weer van tafel werden geveegd. Neem de omstreden bezuiniging van 600 miljoen euro op de ouderenzorg, die uiteindelijk werd geschrapt. Toch blijven nieuwe kortingen op de agenda staan, zoals het plan om 150 miljoen euro te besparen op de beloningen van medisch specialisten. Zelfs ambtenaren wijzen erop dat deze doelstelling onrealistisch is.
Intussen blijft onduidelijk waar de bezuinigingsklappen nu zullen vallen. Minister van Volksgezondheid Fleur Agema (PVV) weet dat de marges in de zorg uiterst klein zijn. Afdelingen kampen al met structurele onderbezetting, zorgverleners werken zich uit de naad, en de uitstroom van personeel blijft onverminderd hoog. Recente arbeidsmarktprognoses laten zien dat het tekort aan zorgpersoneel nog sneller stijgt dan verwacht. De schrijnende toestanden in een verpleeghuis in Amsterdam, met verwaarloosde bewoners en huilende medewerkers, benadrukken de urgente noodzaak tot actie.
Het tekort aan zorgpersoneel stijgt nog sneller dan verwacht
De voortdurende dreiging van bezuinigingen heeft het Integraal Zorgakkoord (IZA) bijna tot instorten gebracht. Dit akkoord, bedoeld als langetermijnvisie, heeft inmiddels het vertrouwen van gemeenten en brancheorganisaties verloren. Zij trokken zich terug vanwege een gebrek aan geld om de ambitieuze doelen te realiseren. Wat overblijft, is chaos. Zonder het IZA stagneren broodnodige hervormingen, terwijl zorgverleners zich in de steek gelaten voelen.
Het eenzijdig schrappen van budgetten ondermijnt niet alleen het zorgakkoord, maar ook het vertrouwen van zorgverleners in de politiek. Het gevolg: zorgpremies zullen stijgen, de toegankelijkheid verslechtert en de kwaliteit gaat achteruit. Uiteindelijk betaalt de samenleving de prijs.
In plaats van te investeren in de zorg van morgen, kiest het kabinet voor onzekerheid en afbraak. Dit is niet alleen onverantwoord, maar ook onbegrijpelijk. Wat de zorg nu nodig heeft, zijn structurele investeringen, geen politieke kortetermijnoplossingen die de sector verder onder druk zetten.
Een versie van dit artikel verscheen ook in de krant van 24 december 2024.
Tekst De redactie, 17 december 2024
Maandag zijn wij, de redactie
van VPRO Tegenlicht, geïnformeerd dat het programma na 2025 moet
stoppen. Door nu met Tegenlicht te stoppen denkt de hoofdredactie meer
te kunnen investeren in een groot geopolitiek journalistiek pakket. Wij
als redactie zijn het oneens met dit besluit en betreuren het om
meerdere redenen.
In een stevig gepolariseerde (digitale) wereld, waarin radicaal en
extreemrechts flinke terreinwinst boeken, de waan van de dag lustig
gevolgd wordt en de journalistiek helaas steeds minder vertrouwen
geniet, is VPRO Tegenlicht uniek.
Tegenlicht laat in haar producties zien wat er gebeurt, in
plaats van er enkel over te praten. Tegenlicht is geen entertainment, is
wars van de waan van de dag, heeft geen presentator, rent niet achter
elk brandje aan. In plaats daarvan omarmen we de complexiteit van de
wereld en onze huidige tijd, en vertellen we genuanceerde verhalen die
mensen moed en visie geven. En we faciliteren het gesprek daarover. We
zijn met recht een publiek programma te noemen - weet ook
iedereen die onze Tegenlicht Meet-ups bezoekt, of ons in de comment
section treft, of per mail contact zoekt.
Tegenlicht slaagt er al 23 jaar in grote veranderingen te duiden en
verbeelden, en vindt het een duistere voorbode dat wij, juist nu,
vooruitlopend op bezuinigingen proactief worden geschrapt. In het
huidige politieke klimaat denken we dat juist een programma als
Tegenlicht broodnodig is.
In die tijd hebben we een vertrouwensband opgebouwd met ons publiek, en
dat is van onschatbare waarde. Daar zijn we ons elke dag opnieuw van
bewust. We zijn onafhankelijk, publiek en niet politiek gekleurd.
Daardoor weten wij op onze online kanalen bubbels te doorbreken en een
divers publiek te bereiken, dat elkaar niet vanzelfsprekend tegenkomt.
En laat elkaar tegenkomen belangrijker zijn dan ooit.
Tegenlicht staat voor journalistiek voor de toekomst. Met dit besluit
zal een vorm van journalistiek verloren gaan, die niet terug te winnen
is.
De maatschappelijke impact van VPRO Tegenlicht is groot. Tegenlicht
is al 23 jaar geliefd en vaak bekroond. De programma’s worden na
uitzending op vrijwel alle middelbare scholen en in het universitair
onderwijs gebruikt om complexe maatschappelijke ontwikkelingen te
duiden. Hele generaties middelbare scholieren en studenten zijn
grootgebracht met Tegenlicht. Naar aanleiding van onze uitzendingen
hebben ondernemers hun bedrijfsvoering omgegooid, hebben verplegers zich
verenigd in coöperaties en hebben particulieren windmolens in hun tuin
gezet.
Tegenlicht heeft - als één van de weinige platforms - een sterke, actieve, breed-maatschappelijke achterban. Tegenlicht biedt al 23 jaar lang de ‘tools’ voor actief burgerschap, één van de bestaansredenen van de publieke omroep. In
tientallen bijeenkomsten per week gebruiken burgers in heel Nederland
de uitzending om gesprekken en debatten te voeren over de toekomst van
Nederland. Het gaat om duizenden actieve kijkers in heel Nederland en
België.
Tegenlicht bereikt een publiek dat de lineaire programmering nauwelijks nog bereikt. Ons
YouTube-kanaal groeit sterk, en we zijn aanwezig op alle populaire
kanalen waar een jongere doelgroep zich bevindt en gaan met hen het
gesprek aan over belangrijke maatschappelijke onderwerpen.
Tegenlicht is het enige programma dat consequent over de grenzen heen kijkt en
ontwikkelingen in Nederland in een internationaal perspectief plaatst.
Geen overbodige luxe in een tijd van globalisering en
grensoverschrijdende problemen.
Waddenvereniging18 apr 2020 Geniet van deze sterrenhemel boven Vlieland! Remco de Vries van Omrop Fryslân maakte deze nachtelijke timelapse niet ver van het Posthuys op Vlieland. De felle witte strepen in de lucht zijn vliegtuigen die overvliegen.
Meer lezen? Ga naar: https://www.waddenvereniging.nl/wadde...
Zeer #herkenbaar! Op https://t.co/eHWhRt6oBB de volgende "Fokke & Sukke" ´moderne #Nieuwjaarswens´ #risicomijdend & #veilig https://t.co/hOi5iNabud
— Aart Dekker (@AartDekker) January 4, 2025
Op https://t.co/eHWhRt6oBB : "Fokke & Sukke" Ha! Gooien de knuppel in het #Top2000 hoenderhok! https://t.co/7geAbCRaSR
— Aart Dekker (@AartDekker) January 1, 2025
Basketball speelt een belangrijke rol in mijn leven. Toen ik 14 was zag ik voor het eerst een wedstrijd. Ik zag balkunstenaar Jerome Freeman voor Frisol/Rowic tegen (ik meen) Jugglers spelen; mijn leven was veranderd.
Het duurde nog wel even voor ik lid werd van Frisol/R, toen was 15. Het is niet zo dat Basketball voor mij 'alles' was (of is). Het is wel een belangrijk onderdeel; ik werd 'Basketballer', en dat zal ik blijven voor de rest van mijn leven. Daarbij maakt het niet eens veel uit dat ik zelf niet meer kan spelen; ik was Speler en nu doe ik andere dingen in het Basketball.
Hoe het Nederlandse Basketball reilt en zeilt, telt dus voor mij; het houdt mij bezig en ik zou graag beter zien gaan. Dus wil ik daar mijn steentje aan bijdragen.
Het kan zijn door Kinnesinne, Frustratie, Sensatielust, Domme Onwetendheid, Profileringsdrang, Persoonlijke Aversie, enzovoort; er wordt in en rond het Nederlandse Basketball nogal eens met modder gegooid. Daar baal ik weleens van.
Basketball is een schitterende sport; met voetbal de grootste teamsport ter wereld, spectaculair en een mooie metafoor voor het 'gewone leven'; alles zit erin.
Alleen weten in Nederland slechts relatief weinig mensen dat, en dat is jammer, want de sport Basketball verdient een groter en belangrijker podium in de Nederlandse samenleving.
O.a. daarom schrijf/deel ik, op deze Blog of in mijn column op www.iBasketball.nl .