zondag 19 juli 2020

RAAK! / SHARTIE AART DEKKER / N.A.V. COLUMN DB DE STEM(2019) / LEZEN KIDS: Niels Herijgens - 'Alwéér een bibliotheek dicht: in dit land heerst boekenhaat' / DE ROL VAN ONDERGESCHOVEN KINDJE 'DE BIEB' /

SHARTIE AART DEKKER

De Openbare Buurt-Bieb  - laat staan de Lokale Openbare Bibliotheek -  is Essentieel...

vooral voor Kinderen! En moet dus Altijd door de Overheid bekostigd (kunnen worden!

Mijn vader zei vroeger  - voor de Jeugd die dit leest; dat is dus heel lang geleden; zeker zo'n 30-40 jaar -  altijd: "Bibliotheken zijn cruciaal; daar leren kinderen (mensen) lezen, later gaan ze dan zelf wel boeken kopen (als ze dat kunnen betalen) -  en zo blijft een van de meest essentiële sectoren, die middelen produceert aan de hand waarvan mensen zichzelf kunnen ontwikkelen, in stand... ".

Hij had natuurlijk  - zoals zo vaak -  gelijk; en in ieder geval aan mij is die boodschap  - in alle stadia van mijn leven -  wel besteed geweest; eerst las ik de bibliotheek zowat leeg als kind, toen ging ik inderdaad boeken kopen, en nu  - dat is dan wel een minpuntje -  heb ik zo'n verzameling dat die mijn verhuizing nogal gecompliceerd, omvangrijk, kostbaar en tijdrovend maakte... Maar nog steeds geldt: als ik boeken kan kopen, of als ik ze dan in de  - nu fraai door Good Old Lace Strong gebouwde -  kast zie staan en ik kan er doorheen lopen op zoek naar een boek dat ik binnenkort eens moet gaan lezen; voel ik me RIJK!

'Vroeger' - dat is: in mijn jeugd dus -  waren er overal Buurt-biblotheken: in iedere wijk van een beetje Stad, in ieder Dorp, in elke School - en als dat allemaal niet kon was een wel een rijdende die regelmatig langskwam -  was wel tenminste een kleine Bibliotheek te vinden.

Toen met voornamelijk boeken; in latere stadia kwamen daar allerlei Media bij, en werd 'de Bieb' ook een plek waar nog heel veel meer gebeurde.

En toen kwamen de 'Austerity-years van Balkenende en later Rutte' en werd de bekostiging ervan steeds lastiger; en nu denk ik dat er op veel plaatsen geen Laagdrempelige Bieb Dichtbij meer beschikbaar is voor heel veel mensen met een smalle beurs, dus al helemaal niet voor veel van de Kinderen die in Armoede leven  - waar er  - o SCHANDE! -  inmiddels vele honderdduizenden in Nederland leven...

Triest...en zeer Schadelijk voor die Individuen, maar uiteindelijk ook zeer schadelijk voor Economie en Samenleving...

(AD)

Inspiratie voor bovenstaande 'Shartie' kreeg ik door onderstaande Column:

Alwéér een bibliotheek dicht: in dit land heerst boekenhaat

COLUMN

De Kinderboekenweek was nog maar net achter de rug, of er ging alweer een bibliotheek naar de klote. Deze keer was Steenbergen aan de beurt. Daag, boekenuitleen aan de Blauwstraat!
En dat is natuurlijk wél hypermodern, een paar kasten met boeken op school. Jaja, toe maar! Ooit was het doodnormaal dat een basisschool fatsoenlijk leesaanbod in huis had. Zélf.
Ja maar, luidt het verweer, volwassen lezers kunnen óók op zo’n schoolbieb terecht. Nou, dat wordt een feest! Eerst even uitzoeken op welke dag de deur mogelijk een uurtje opengaat. En dan lekker uitgebreid rondneuzen op alle vijf de plankjes met literatuur. Klinkt echt hyperaantrekkelijk...

Protesterende politici: geen

Ik weet het, al die bibliotheekbazen kunnen het ook niet helpen. Zij krijgen steeds minder geld. En gemeenten wijzen weer naar het Rijk. Onlangs de Bredase burgemeester Paul Depla nog, toen die namens veertig grote steden­­ klaagde over geldgebrek. Dat zou onder andere bibliotheken de kop kosten.

En, klonk er toen hevig protest? Kamerleden die op dwingende toon toegankelijk leesaanbod voor iedereen eisten? Dorpen die riepen dat het bij hen allang gedaan was met de letterpret?

Je hebt toch e-readers

Welnee. Als politici het al over de bibliotheek hebben, dan ligt meestal de nadruk op de vermeende achterhaaldheid. Dat je toch e-readers hebt. Dat gamen ook heel goed is voor kinderen. En programmeren. Vaardigheden! Plus die heersende beeldcultuur. En te duur. Te duur. Te duur.
Een week later treuren ze weer over ontlezingtaalachterstand en laaggeletterden. Goh.

Matilda mag niet lezen

Het klassieke kinderboek Matilda van Roald Dahl draait om een meisje dat van haar ouders niet mag lezen. Doet ze stiekem toch, in de bieb. O, wat een mooi verhaal, zullen beleidsmakers beamen. Intussen draaien ze de leeslust van onze Matilda’s de nek om.
In dit land heerst boekenhaat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten