donderdag 24 september 2020

SHARTIE AART DEKKER / LEESVAARDIGHEID JEUGD & WAT DE VVD DAARMEE TE MAKEN HEEFT / NRC-COLUMN TOMMY WIERINGA:

Cartoon van Telegraaf.nl | Financieel: 'Kas-van-gemeenten-is-leeg'
 

SHARTIE AART DEKKER

De Nederlandse Jeugd heeft Geen Plezier in Lezen...

25% kan het Überhaupt Niet Goed Genoeg...

Hoe zou dat toch komen..?

Mijn vader zei vroeger altijd: "in de bibliotheek leer je lezen (leuk te vinden), en dan ga je later vanzelf boeken kopen." Het gold voor hemzelf, en ging (later) zeker ook voor mij gelden, nadat ik in mijn jeugd de Bieb voor sommige categorieën boeken letterlijk 'leeg' had gelezen.

Toen ik eenmaal van basketball mijn voornaamste (neven-)activiteit had gemaakt, ik wel het geld had om boeken te kopen, maar veel minder tijd en nog wat later aan veel-lezen de nodige beperkingen ontstonden door mijn oogproblemen, kocht ik nog wel (veel) maar zag ik te weinig kans om dat kopen lezend bij te benen; dat leidde tot een eigen bibliotheek met nog te lezen boeken die me ook wat problemen bezorgde...maar dat is een ander verhaal...

Ik schrijf deze korte column naar aanleiding van een column van Tommy Wieringa over een onderwerp dat me de laatste tijd toch ietwat treurig stemt, dan wel boos maakt; de ontlezing van de jeugd die dermate grote vormen aanneemt dat het de toekomstige verdiencapaciteit van Nederland serieus gaat schaden  - 'WWW-investeringsfonds van 20 miljard' of niet -  het feit dat een niet te bevatten groot deel van onze kinderen lezen 'niet leuk' vindt en het gewoon ook niet goed genoeg meer kan om überhaupt nog te begrijpen wat ze (zouden moeten) lezen...

Een belangrijke oorzaak? De VVD-mentaliteit van besturen en bezuinigen op de meest wezenlijke zaken in het leven...er zijn vast meer oorzaken, misschien zelfs wel enkele waar zelfs de VVD niets mee van doen heeft...

Maar als zelfs VVD-wethouders op de barricaden klimmen omdat zowat iedere Nederlandse gemeente na 10 jaar Flut-beleid van Rutte financieel dusdanig in de problemen zit dat er straks geen enkele Openbare Bibliotheek meer open kan blijven...

En 'Lullenaar' Markje 'Flutte' Rutte? Die liegt vrolijk door, en is als politicus populairder dan ooit...tsja; dan krijg je als Volk dus gewoon wat je verdient..!

(Geïnspireerd op de onderstaande Column van Tommy Wieringa van even geleden.)

(AD)

Slagerserotiek

Het ligt niet alleen aan de politiek, niet alleen aan de scholen, ook ouders spelen een rol. Beeldscherm aan, kind uit, schijnt in het gemiddelde huishouden het devies. Desastreuze imprint.

Waarom is leesvaardigheid zo belangrijk, vroeg deze week NRC-verslaggever Patricia Veldhuis aan hoogleraar psychologie Gijsbert Stoet. Stoet schreef mee aan een artikel in wetenschapstijdschrift PNAS waarin de afname van het aantal jongens in het hoger onderwijs in verband wordt gebracht met de dalende leesvaardigheid. „Lezen is een fundamentele vaardigheid”, antwoordde hij. „Als je niet goed in rekenen bent, kun je nog wel geschiedenis studeren. Voor lezen geldt dat niet: dat moet je overal voor kunnen, of je nou wiskunde gaat studeren of psychologie.” De oorzaken zijn niet moeilijk te vinden. „We hebben het kinderen de afgelopen jaren ontzettend makkelijk gemaakt om geen boeken te lezen. Er is bezuinigd op bibliotheken, ze werken met iPads in de klas. Boeken zijn minder aantrekkelijk geworden. En dat geldt vooral voor jongens: zij gamen liever. Dat is echt een maatschappelijk probleem.”

Je ziet het niet altijd even goed, hoe een beleidsmaatregel hier leidt tot laaggeletterdheid daar. Gelukkig wordt je soms een inkijkje vergund in de bovenkamer van mensen die het voor het zeggen hebben. In Amsterdam etaleerden twee liberale raadsleden een paar jaar geleden hun opzichtige boekenhekel. VVD-raadslid Rik Torn huiverde bij de wetenschap dat er in zijn stad bibliotheken waren die ‘slechts vijf minuten fietsen bij elkaar vandaan lagen’. Hij popelde om te kijken naar ‘nut, noodzaak en kosten’ van de Amsterdamse bibliotheekfilialen. Zijn mederaadslid en partijgenoot Samira Bouchibti meende dat het bibliotheekwezen in zijn geheel kon worden opgeheven: „Via websites als Marktplaats is de gehele Wereldbibliotheek voor een paar euro per titel te koop en eenmaal gelezen kan hetzelfde boek net zo gemakkelijk weer worden doorverkocht.” Zo zei ze het, zo stond het er. Het moet strategie zijn: zoveel stompzinnigheid rondstrooien dat er geen beginnen aan is om het te weerspreken. Bouchibti is inmiddels iets voor zichzelf gaan doen, Torn zit er nog altijd. Op Amsterdam.nl zet hij zijn droom voor de stad uiteen: „Het mes in de gemeentelijke uitgaven, bijvoorbeeld door te snijden in subsidies.” Slagerserotiek. Je vreest de dag dat zo iemand wordt uitgenodigd om het gat te vullen dat Halbe Zijlstra achterliet.

Hoe het dan wel moet? Door ergens te beginnen. De Volkskrant publiceerde vorige week een oproep van academici, schrijvers en cultuurstichtingen om een leesoffensief te starten. Een gezamenlijke inspanning van schrijvers, theatermakers en lettereninstellingen om de leesvaardigheid van scholieren te herstellen en plezier voor het lezen over te dragen. Want lezen moet je leren. Acquired taste. Op kleine schaal ben ik er een paar jaar geleden alvast mee begonnen. Op de school van mijn dochters las ik voor de coronacrisis met wisselende groepjes leerlingen. Het onderwijzersgeluk was met mij toen op een dag een van hen gegrepen raakte en zijn spreekbeurt hield over het boek dat we samen lazen. Dat het een jongen was, droeg aan de vreugde bij. Hij, die aanvankelijk uitsluitend van gamen zei te houden, was aangeraakt door het boek. Karel de Grote zei het al: „Er moeten scholen worden opgericht om jongens te leren lezen.”

Tommy Wieringa schrijft elke week een column op deze plaats.

Originele versie van de Column op NRC.nl   ---  Hier  ---

 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten