In 2015 speelden de Orange Lions op EuroBasket in Zagreb. Dat feit leverde deze prachtige Cover van de NRC-Sport-bijlage op. Daarna lukte het enkele malen net niet om het eindtoernooi van het EK te halen, en was bijvoorbeeld IJsland wel van de partij. Nu zijn de rollen weer omgedraaid; IJsland niet, Nederland wel. Ondanks dat trok IJsland afgelopen vrijdag in Almere in de WK-Qualifiers aan het langste eind. Conclusie? Dat de teams dicht bij elkaar zitten(NRC, Foto: Bastiaan Heus)
Nederlaag Orange Lions tegen IJsland geen Schande (wel onnodig&wellicht duur)
Analyse van het Europese krachtenveld – Winnen van Italië uit dan maar..!
Veel mensen zullen verwacht hebben dat Nederland – al dan niet gemakkelijk van IJsland zou winnen. Van diverse kanten werd vooraf gewaarschuwd dat het zeker niet gemakkelijk zou gaan; o.a. door Leon Kersten en ook door mijzelf.
Wat mij opviel en welke vragen er bij bij opkwamen bij het bekijken en analyseren van de wedstrijd:
'Wij zijn groter' zei analist Geert Hammink tijdens de ZiggoSport-uitzending. Maar 'we' pakten 15 Rebounds minder... Deels werd dit veroorzaakt door het druk geven op de IJslandse schutters teneinde deze IJslandse kracht weg te nemen – wat vrij aardig lukte op de cruciale fase van de wedstrijd na – maar als je dan de Rebound niet pakt. Alleen al het verschil van 5 Second Chance Points was genoeg voor de IJslandse winst...
Teveel Nederlandse Guards – ik noem (niet uitputtend) Keye van der Vuurst de Vries, Yannick Franke en Shane Hammink kiezen ervoor (of zijn niet in staat) om de Ballhandler 1-tegen-1 echt onder druk te zetten. Vooral Martin Hermannsson had hierdoor een heerlijke avond, ondanks dat hij o.a. door de Nederlandse teamverdediging wel 7 Turnovers had.
Mijn indruk was dat Matt Haarms daarvoor een remedie zou kunnen zijn; met zijn energie, zijn voetenwerk en zijn lengte en lange armen kan hij helpen anderen energie te geven, in Double-teams en om gaten te dichten in de pass-lijnen...
Ooit was Haarms een erg goede (driepunt-)schutter, wat er deze wedstrijd totaal aan ontbrak was dreiging van de lange mannen van de top van de Bucket en daar buiten, zowel wat betreft schot maar ook wat betreft passen. Zou Haarms daar voor geen oplossing zijn?
Dat zou dan wellicht ook in wisselwerking kunnen met Emmanuel Nzekwesi. De DBL-MVP van vorig seizoen, en een van de koplopers in dat klassement in België nu, speelt tot op heden geen enkele rol van betekenis in Oranje. Net als Haarms heeft hij de potentie om zowel van buiten, van de middenafstand als onder de ring te kunnen produceren. IJsland speelde met maar één lange man; de wisselwerking van Haarms met Nzekwesi zou daar kunnen werken. Ik had graag de vraag aan coach Buscaglia willen stellen hoe hij dit ziet, maar helaas mocht ik de wedstrijd en personferentie niet bijwonen...
Charlon Kloof mag dan volgens de gangbare inzichten geen echte PG zijn, ik had hem toch graag meer (op die plek) gezien, vooral ook verdedigend. Zijn +/- is ook een indicatie dat Oranje hem nog steeds heel hard nodig heeft.
Goed, de kick-off van de Qualifiers verliep niet zoals gewenst. Maar (zeker Uit) willen de Orange Lions nog weleens uit hun slof schieten en verrassen. Laat dat dan maar gelijk aanstaande maandag in en tegen Italië gebeuren! Hieronder een analyse van het hele veld aan Qualifiers, die laat zien: alles is mogelijk!
Analyse van het Europese krachtenveld
Bij aanvang van speeldag-1 scoorden de Groepen wat betreft Ranking als volgt:
Groep-A: SRB(4), LTV(15), BEL(19), SVK(30) = Totaal 68
Uitslagen Wedstrijddag-1:
SVK(30) – BEL(19) 57-83
SRB(4) – LTV(15) 101-100
Groep-B: GRE(7), TUR(12), GBR(21), BLR(28) = Totaal 68
Uitslagen Wedstrijddag-1:
GBR(21) – GRE(7) 78-69
BLR(28) – TUR(12) 84-70
A+B= Totaal 136
Groep-C: SLO(2), CRO(13), FIN(17), SWE(32) = Totaal 64
Uitslagen Wedstrijddag-1:
SWE(32) – FIN(17) 72-62
CRO(13) – SLO(2) 74-76
Groep-D: GER(8), POL(10), ISR(22), EST(26) = Totaal 66
Uitslagen Wedstrijddag-1:
ISR(22) – POL(10) 69-61
GER(8) – EST(26) 66-69
C+D= Totaal 130
Groep-E: FRA(3), MNE(14), HUN(20), POR(33) = Totaal 70
Uitslagen Wedstrijddag-1:
POR(33) – HUN(20) 75-81
FRA(3) – MNE(14) 73-67
Groep-F: LTU(6), CZE(9), BHI(23), BUL(27) = Totaal 65
Uitslagen Wedstrijddag-1:
LTU(6) – BUL(27) 89-69
BHI(23) – CZE(9) 97-90
E+F= Totaal 135
Groep-G: ESP(1), UKR(16), GEO(18), MKD(29) = Totaal 64
Uitslagen Wedstrijddag-1:
GEO(18) – UKR(16) 88-83
MKD(29) – ESP(1) 65-94
Groep-H: ITA(5), RUS(11), NLD(24), ISL(25) = Totaal 65
Uitslagen Wedstrijddag-1:
RUS(11) – ITA(5) 92-78
NLD(24) – ISL(25) 77-79
G+H= Totaal 129
CONCLUSIES:
Hoe ze het doen, doen ze het; de FIBA systematiek van Loting voor deze Groepsfase leverde (in ieder geval op papier) een uiters evenwichtige krachtverdeling op. Komt bovenop: een sterke nivellering door het ontbreken van NBA-spelers en Euroleague-spelers bij (vooral) de sterke landen. Sommigen zien het als oneerlijke competitie, maar het levert zowel veel spanning als verrassingen op, en uiteindelijk profiteren ook de sterke landen omdat de vervangers van die ontbrekende spelers hierdoor wel veel ervaring opdoen als International wat deze landen op den duur nog sterker maakt.
Nederland speelt dus in en op een na sterkste Groep, en in het sterkste Kwart van het hele schema.
Slechts 7 van de 16 hoger gerankte teams wonnen hun eerste wedstrijd
10 van de 16 Thuisspelende teams wonnen hun eerste wedstrijd
Alleen Estland en IJsland wonnen als lager gerankt team,
IJsland en Nederland staan achter elkaar in de ranking en het verschil was 2pnt,
Estland staat 18 plaatsen lager op de ranking en deed dat met 3pnt.
IJsland plaatste zich niet voor EuroBasket en moest mede daardoor in de zomer Pre-Qualifiers spelen. Ik denk dat dat een groot voordeel heeft opgeleverd...
Wat je uit deze opstelling kunt concluderen is dat de plaats op de ranking (nog) niet zoveel betekent, dat thuisspelen voor veel landen een groter voordeel oplevert.
Maar juist voor Nederland gaat die vlieger vaak niet op.
Ik geef Nederland best een aardige kans op winst uit bij Italië,
maar daarmee is de nederlaag tegen IJsland afgelopen vrijdag nog verre van gecompenseerd, omdat ik IJsland best kansen toedicht om ook voor zo'n eventuele verrassing te zorgen.
Misschien is het zelfs wel zo dat we niet alleen moeten denken aan IJsland als te elimineren team, maar bijvoorbeeld ook aan Italië.
In dat mogelijke geval zou de Nederland thuis tegen IJsland uiteindelijk een super dure kunnen zijn want zou Oranje de nederlaag tegen IJsland mee de volgende ronde in.
Kortom: de nederlaag tegen IJsland betekent vooralsnog niet zo veel, er moet 'gewoon' gewonnen gaan worden tegen Italië en/of Rusland en ook uit op IJsland.
Het wordt dus een hele lange weg, met heel veel spanning – wellicht tot het allerlaatste moment – en er zullen vast nog her en der de nodige verrassingen te noteren zijn.
AART DEKKER
Geen opmerkingen:
Een reactie posten