DBL: de *e c h t e* stats
Voor het walhalla van de sportstatistiek moet je natuurlijk in de USA zijn. Voor hen die de NBA een beetje volgen, en zeker voor hen die wel eens iets aan Fantasy-basketball doen, is de benadering “per 36 minuten” vast niet geheel onbekend. Stel, je vermoedt dat een speler potentie (binnen de lijnen) heeft, en je wilt weten wat hij aan een team zou kunnen bijdragen als hij meer minuten zou verdienen. Dan heeft het weinig zin, om alleen te kijken naar de bekende ‘gemiddelde … per wedstrijd’ rubriekjes. Nee, je wilt weten, wat deze speler doet TERWIJL HIJ IN HET VELD staat! Oftewel, zijn statistieken per gespeelde minuut. In de NBA rekent men dat doorgaans om naar ‘per 36 minuten’. Anders krijg je van die kleine getallen, en 3 NBA-kwarten spelen is wat een gevestigde ster zo ongeveer doet, gemiddeld.
Wat zouden dan de top-20’s voor elke categorie zijn? En, in hoeverre zijn die anders dan de top-10’s die de DBL-website ons voorschotelt?
Nigel van Oostrum is de ‘enige echte’ aanvoerder van een categorie: in zowel de DBL top-10 als de iBasketball top-20 leidt hij de assists-ranking.
1. Kees Akerboom (jr.) is het scoren verleerd. Nee: in 30 minuten zou hij bijna 15 punten maken
2. Aron Royé is een score-machine. Nee: hij haalt geeneens de top-20 op basis van ‘iedereen 30 minuten’
3. Van Kempen & Kherrazi (K2) zijn rebound-monsters. Nee: geen van beide haalt de top-20
....nog veel meer van deze soort conclusies, en het hele originele verhaal van iBasketball.nl / Twan van Helfteren: --- Hier ---
Hier zijn alle lijsten: (groen=doet het beter per 30 min. dan per game; oranje=doet het slechter …)
de DBL-site vereist dat spelers minstens 70% van de wedstrijden van hun team hebben meegedaan, om in een top-10 te staan; wij hanteren die limiet niet.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten