donderdag 7 januari 2016

DBL / NRC / APOLLO AMSTERDAM / FEB: NRC Schrijft over Apollo Amsterdam en DBL

Op NRC.nl een artikel over Apollo Amsterdam - als Low-Budget team nieuwe stijl - ter gelegenheid van de start van het tweede deel van de DBL-competitie.


Cheerleaders maskeren het verval

Eredivisie Basketbal Het Nederlandse basketbal verkeert al jaren in verval. Apollo heeft geen geld voor spelers en cheerleaders, maar toch staan ze er.



Opzwepende muziek, discolichten en cheerleaders met paarse pompons. Er is nog geen bal gespeeld, er staat nog geen minuut op de klok. Spelers en toeschouwers in de Apollohal kijken toe, vlak voor de thuiswedstrijd van Apollo tegen Aris Leeuwarden.
De sfeer van een avond basketbal doet eredivisiewaardig aan, ondanks het gebrek aan geld. Met de kleinste begroting van de acht clubs in de eredivisie – Apollo Amsterdam heeft een begroting van iets meer dan een ton – probeert de club zich op het hoogste niveau te handhaven. Donderdag begint Apollo, dat de voorlaatste plaats bezet, na een korte winterstop aan de tweede seizoenshelft.
Geld voor cheerleaders heeft de club eigenlijk niet. Toch staan ze er. „En ze zijn professioneel”, zegt Ramon Siljade, voorzitter van Apollo. In ruil voor het entertainment rondom wedstrijden zorgt Apollo voor betaalde optredens en wordt via een sponsor oefenruimte en begeleiding voor hen geregeld. „Zo knutselen we alles aan elkaar.”
Geen salaris, maar wel acht keer in de week trainen en een wedstrijd spelen
Het merendeel van de huidige selectie krijgt niet meer dan een onkosten-vergoe-ding. Een enke-ling krijgt een salaris „waar niet van te leven valt”. Hetzelfde geldt voor de staf.
Geen salaris, maar wel acht keer in de week trainen en een wedstrijd spelen; waar leven de Apollo-spelers van? De club probeert, net als bij de cheerleaders, de vergoeding op een andere manier te regelen. In het zakelijke netwerk van Apollo zit er iemand uit het vastgoed die voor de huisvesting van enkele spelers zorgt. Ook worden via sponsoren baantjes, opleidingen en vergoedingen ‘in natura’ geregeld.
Een speler die Apollo kon aantrekken door onder andere huisvesting te bieden, is Nikki Hulzebos. Hij kwam over van Zwolle om in Amsterdam te wonen, werken en basketballen. Siljade probeert voor de spelers duurzame arrangementen op te zetten en hoopt daar loyaliteit en inzet voor terug te krijgen. Dat gebeurde ook bij assistent-trainer en oud-basketballer Peter van Paassen. Via Apollo kwam hij aan een baan bij de Hogeschool van Amsterdam als docent.
....



Het hele artikel op NRC.nl vind je --- Hier ---

Bij het verhaal ook een fraaie fotoreportage van NRC/Robin Utrecht, je vind hem --- Hier ---


Geen opmerkingen:

Een reactie posten