dinsdag 28 januari 2020

FRAGMENT WITTEVEENLEZING 2019 / DE KRACHT & HET BELANG VAN DE EU: 'Europa, begrijp nu eens: soft power is echte macht' / NRC COLUMNIST DE GRUYTER / EU EUROPA / MACHT / GEOPOLITIEK /

Cartoon van: USA365.nl

FRAGMENT(NRC 15 november 2019 Caroline de Gruyter: 'Europa, begrijp nu eens: soft power is echte macht'):

"............ Maar de macht van Europa als rechtsstaat geldt ook steeds meer extern. Europese landen waren vroeger supermachten. Daarna nam Amerika die rol over. Na 1945 was Amerika de enige militaire macht die Europa veiligheid kon bieden. Dat verandert nu. De Amerikanen willen die rol niet meer spelen. Aan de andere kant komt China langszij. 

Amerika en China cirkelen om ons heen. Beiden willen de rijkste en grootste zijn, die de meeste spullen verkoopt en data controleert. Zij zien Europa als lekkere kruimel. Wat doen we daarmee? Laten we ons uiteenspelen of houden we ons Europese model overeind? Pascal Lamy, oud-topman van de Wereldhandelsorganisatie, denkt dat we geen keus hebben. Behalve samen optrekken. „Anders moet ik straks tegen mijn kleinkinderen zeggen: sorry, maar we moesten kiezen tussen het Amerikaanse systeem en het Chinese systeem.”

Confrontatie en macht

Europa moet een strategie hebben voor een wereld die steeds meer draait om confrontatie en macht, en minder om consensus en multilateralisme. Maar op welk terrein hebben we echt macht? Militair niet. Het moeilijke debat over de Europese defensie barst nu pas los. 

Economisch hebben we wel macht. En meer dan je wel eens denkt.

Anu Bradford, hoogleraar aan Columbia Law School, noemt Europa een „economische supermacht”. Ze begrijpt niet waarom we dat zelf altijd debunken. Soft power is ook power. Europa is een van de grootste markten ter wereld: 500 miljoen burgers. Wereldwijd willen bedrijven producten en diensten in Europa verkopen. Maar dan moeten ze wel aan onze regels voldoen. Die zijn streng. Die bedrijven smeken hun eigen regeringen om onze wetgeving over te nemen. Anders moeten ze aan meerdere regelsystemen voldoen. Daar worden ze knettergek van. In haar artikel The Brussels Effect schrijft Bradford dat je bij McDonald’s in Amerika geen zachte plastic speeltjes voor je kinderen meer krijgt, omdat de EU die heeft verboden. Facebook en Google houden wereldwijd Europese regels voor databescherming aan – ook in landen die minder strikt zijn dan wij. 

Je kunt zeggen: dat zijn marktregels. Maar daarin liggen onze normen en waarden besloten. Dat wij genvoedsel afwijzen, cosmeticatests op dieren en kinderarbeid. Dat we het klimaatakkoord van Parijs respecteren. Zo projecteren wij, als grote, goed gereguleerde markt, macht tot ver buiten onze grenzen........
...." 
 **

Lees het hele NRC-artikel van Caroline de Gruyter:

Europa, begrijp nu eens: soft power is echte macht

Europa In Europa zijn regels heilig én worden ze keihard afgedwongen. En in de regels liggen onze normen en waarden besloten. Dat is Europa’s sterkste kaart, schrijft .


   ---  Hier  ---

Geen opmerkingen:

Een reactie posten