15 oktober 2016 | Portret van drie weken voor de presidentsverkiezingen
van 2016: kandidaat Donald Trump hitst menigten op en zegt dat zijn
tegenstander Hillary Clinton moet worden opgesloten. Illustratie Siegfried Woldhek
De president die de waarheid irrelevant maakte
Vier jaar Donald Trump Zo’n 30.000 keer in vier jaar zei Donald Trump iets wat niet waar was. Miljoenen boze kiezers waren bereid alles wat hij zei te geloven. Nu hij het veld ruimt, kan een andere, geslepener politicus gebruikmaken van al die misleide woede.
Cijfers
30.529 leugens en onwaarheden vertelde Trump tijdens zijn presidentschap, aldus een telling van The Washington Post. De frequentie ervan nam toe in zijn laatste maanden.
41 procent was het gemiddelde populariteitscijfer van Trump onder Amerikanen. Hij was daarmee de laagst gewaardeerde president sinds enquêteur Gallup in 1945 met deze peiling begon.
3.200 Militairen trok Trump in zijn laatste maanden terug uit onder meer Afghanistan, Irak en Somalië. Hij voerde in 2016 campagne met de belofte een eind te maken aan de ‘forever wars’.
453 mijlen aan grensmuur was er begin 2021 onder Trump aangelegd. Daarvan was 80 mijl langs stukken grens waar nog niets stond, langs de overige 373 mijl ging het om ophoging of vervanging van bestaande barrières.
750 dollar federale belasting betaalde Trump in 2016 en 2017, bleek uit aangiftes waarop The New York Times de hand wist te leggen, in 2020.
De politieke carrière van Donald Trump begon met een leugen, het is niet meer dan logisch dat zij ook met een leugen eindigt. Komende woensdag zal president Trump het Witte Huis moeten verlaten en kan zijn opvolger Joe Biden daar intrekken. Anders dan voorgaande presidenten vertrekt Trump onder het uitroepen van de beschuldiging dat Biden de verkiezingen niet werkelijk heeft gewonnen. Dat er „historische stembusfraude” heeft plaatsgevonden. Dat hijzelf „verpletterend” heeft gewonnen. Dat Biden een „onwettige president” is. Het is allemaal onwaar. En het wordt, door miljoenen Amerikanen, allemaal geloofd. Dat is de lange schaduw van Trumps één termijn durende presidentschap.
„Onze huidige president kwam uit het niets. Uit het niets. Ik zal zelfs nog verder gaan. De mensen die met hem naar school zijn gegaan hebben hem nooit gezien. Ze weten niet wie hij is. Idioot!”
Op 10 februari 2011 spreekt Donald Trump, dan een 64-jarige zakenman en tv-persoonlijkheid, op de landdag van conservatief Amerika, CPAC. Hij wordt geïntroduceerd als „een van de meest succesvolle zakenlui ter wereld” en „een toegewijde fiscal conservative” (iemand die verantwoordelijke omgang met de rijksbegroting voorstaat) – allebei niet waar. Trump betreedt het podium op de tonen van For the Love of Money van The O’Jays en zegt dat hij dat jaar zal beslissen of hij zich kandidaat stelt voor de presidentsverkiezingen van 2012. Hij betoogt hoe slecht het land ervoor staat en dat het geen wonder is met een leider als Barack Obama. „Onze huidige president kwam uit het niets. Uit het niets”, zegt Trump. „Ik zal zelfs nog verder gaan. De mensen die met hem naar school zijn gegaan hebben hem nooit gezien. Ze weten niet wie hij is. Idioot!” De zaal ontploft van enthousiasme.
Bekijk ook de fototerugblik van vier jaar president TrumpHet wordt eentonig, maar het is opnieuw niet waar. Leerlingen van alle scholen waar Obama op zat, zijn op enig moment tijdens diens campagne en presidentschap geïnterviewd, en op elke school die hij bezocht, herinneren klasgenoten zich hem. Maar Trump heeft zijn thema gevonden. Hij praat over hoe Chin..................................
......................
...
Geen opmerkingen:
Een reactie posten