vrijdag 23 mei 2014

De Flut-logica van Rutte; 'Europa valt stil, maar Nederland gaat verder bergaf', Rutte beweert het omgekeerde

Twee krantenartikelen in dezelfde krant (Trouw), op dezelfde dag, zelfs naast elkaar op de zelfde pagina:

1. Nederland scoort op dit moment economisch het slechtst van heel Europa, zeker als het om de ontwikkeling van de werkgelegenheid gaat
2. De reactie van ons 'Flut-mp'tje' Mark Rutte, leider van het kabinet 'Flutte-II', daarop: "De groei zet door...!", zegt hij...

Europa valt stil, maar Nederland gaat verder, bergaf

CHRISTOPH SCHMIDT − Trouw 16/05/14

Krimp van Nederlandse economie begint op te vallen. Analisten spreken al van de 'Dutch horror show'.

BRUSSEL - Lange tijd leek het erop dat de kapotte motor van de Europese economie met horten en stoten weer op gang was gekomen. Maar velen moesten gisteren toch even slikken bij de kwartaalcijfers van statistiekbureau Eurostat. De motor hapert weer. Met dank aan Nederland.

Het bruto binnenlands product van de eurozone is in het eerste kwartaal van dit jaar met 0,2 procent gegroeid vergeleken met het kwartaal ervoor, waar economen vooraf 0,4 procent hadden verwacht. De gehele EU van 28 landen zag de economie met 0,3 procent groeien. In beide gevallen kun je dat afronden naar 'stilstand'.

De Nederlandse krimp van 1,4 procent sprong er bovenuit, in negatieve zin dan. "Het algehele cijfer is teleurstellend, maar het Nederlandse cijfer is de horror show", zoals een analist van de Royal Bank of Scotland zei tegen persbureau Bloomberg.

Geen enkel ander EU-land deed het slechter. Maar het gemiddelde Europese groeicijfer werd ook naar beneden getrokken door Italië (-0,1), Finland (-0,4), Portugal en Cyprus (-0,7) en, verrassend, Estland (-1,2).

Dat er toch nog sprake is van lichte groei in het eerste kwartaal komt vooral door Duitsland (+0,8 procent), Polen en Hongarije (allebei +1,1). Frankrijk viel juist terug, naar 0.

De chronisch lage inflatie is in april iets gestegen, naar 0,7 procent in de eurozone en naar 0,8 procent in de hele EU. Dat komt mede door een tijdelijke bestedingspiek rond de paasdagen. Naar verwachting zal de Europese Centrale Bank (ECB) op 5 juni besluiten tot een renteverlaging en tot een nieuw stimuleringspakket van goedkope leningen die vooral het midden- en kleinbedrijf moeten ondersteunen. Die maatregelen moeten de pruttelende motor aan de gang zien te houden.

Vorige week was er nog een positieve lenteprognose van de Europese Commissie. Die verwacht voor 2014 een groei van 1,2 procent, voor zowel de eurozone als voor Nederland.

http://rubenoppenheimer.com/

'Groei zet door', zegt Rutte

VAN ONZE REDACTIE ECONOMIE − 16/05/14

Die alarmerende krimp dankt Nederland aan een zachte winter

Nederland lijkt zich lelijk in de nesten te hebben gewerkt nu het economisch gezien het slechtste jongetje van de klas is in de EU. De economie krimpt met 1,4 procent ten opzichte van het laatste kwartaal van 2013. Toch stak de minister Dijsselbloem van financiën vorige week nog de loftrompet toen bleek dat Nederland dit jaar onder het toegestane begrotingstekort van 3 procent zakt en in 2015 nog meer.

Een sluitende overheidsbegroting is nog niet hetzelfde als een gezond groeiende economie. Als de krimp het huidige kwartaal doorzet, zit Nederland voor de derde keer binnen vier jaar in een recessie. En daar zit natuurlijk niemand op te wachten. Politici haastten zich gisteren te benadrukken dat de krimpcijfers heus weinig te maken hebben met het herstel dat gaande is. Premier Rutte: "De groei zet door." Minister Kamp van economische zaken: "De investeringen groeiden met ruim 6 procent en de industriële productie met bijna 4." Dijsselbloem: "De export neemt over de hele linie toe."

De krimp is voor een belangrijk deel te wijten aan de zachte winter. Er werd fors minder aardgas geproduceerd en een kwart minder geëxporteerd. De Nederlandse huishoudens verstookten een derde minder gas om het huis warm te houden. Op zich is dat laatste goed nieuws: het betekent minder CO2-uitstoot en een stijging van de koopkracht. Het Nederlandse gezin krijgt immers bij de eindafrekening geld terug van het energiebedrijf.

Toch is dat nooit de hele verklaring. Ook Duitsland had een zachte winter en daar groeide de economie met 0,8 procent. Een enorm verschil met de 1,4 procent krimp in Nederland en een dalende consumptie met 2 procent. Dus geeft de Nederlander minder uit. En dat is niet verwonderlijk: ze moeten meer belasting betalen om de rijksbegroting sluitend te maken.

Veel meer dan in Duitsland, neemt in Nederland de overheid een steeds groter deel van de economie voor haar rekening. Eind vorig jaar becijferde De Nederlandsche Bank dat de collectieve uitgaven stijgen naar iets boven de 51 procent van het bruto binnenlands product. Maar uit groeiende kosten voor de zorg, bijvoorbeeld, haalt een land geen groei, dat komt vooral bij het bedrijfsleven en de consumenten vandaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten