donderdag 22 september 2016

MARK 'FLUTTE' RUTTE / VVD / TPO / GOEDE INITIATIEVEN / BRIEFJEVANJAN: Recht (Proberen te) Praten wat Krom Is...Markje op Verkiezingstoernee...


Afb: van post op The Post Online, Chris Aalberts





Mark Rutte: ‘PVV is van minder-minder-minder, weg-weg-weg en dicht-dicht-dicht’

VVD durft publieke discussie over vluchtelingen en de EU niet aan (#TK2017)

 
 Tags: 
Mark Rutte zit zaterdagochtend aan de cappuccino op de Grote Markt in Den Haag. Het is om half twaalf tijd voor een Facebook-chat met burgers. Op Facebook zien we een vierkant beeld waar Rutte soms wat ongeïnspireerd inkijkt. Rechts zien we vragen en reacties die vaak nauwelijks een relatie lijken te hebben met de chat. Bij de start kijken er zo’n 500 Facebook-gebruikers, aan het einde ongeveer duizend. Hier leren we welke boodschap Rutte voor Nederland heeft. Die is heel “positief”.
Een meisje buiten beeld stelt vragen die kennelijk via Facebook zijn binnengekomen en bedankt Rutte telkens staccato voor zijn antwoorden. Ze vindt dat hij “goede antwoorden” geeft. De vragen gaan vooral over de politieke inhoud, maar soms ook over Rutte zelf. Zo wil de zevenjarige Nora weten of het leuk is om minister-president te zijn. Mark doet zijn best zich in te leven in de wereld van zevenjarigen en vindt het leuk dat Nora op die leeftijd al politieke interesse heeft.

De kampioen van optimistisch Nederland

Mark wil “de kampioen zijn van optimistisch Nederland”. De VVD sluit na de verkiezingen geen partijen uit voor mogelijke coalities, maar samenwerken met de PVV wordt wel heel moeilijk, denkt hij, omdat ze inspelen op “het negatieve”. Wilders is van: “minder-minder-minder, weg-weg-weg en dicht-dicht-dicht”, horen we Mark twee keer zeggen. De VVD is er echter voor “mensen die vooruit willen”.
Bij deze chat ontstaat al snel een patroon: er komt een vraag binnen en Mark zegt vervolgens dat dat onderwerp heel erg belangrijk is en dat het goed gaat. Defensie is heel belangrijk. Dat je een studie kunt doen die je leuk vindt, dat is ook heel belangrijk. Gemotiveerde docenten eveneens. Het is ook essentieel dat mensen kunnen wonen in een huis waar ze in willen wonen. Een baan is heel belangrijk en goed voor onder andere je sociale contacten. Het pensioenstelsel in Nederland is uniek en we hebben hele goede huisartsen in Nederland. Dat zijn echte vakmensen.
En zo herhaalt Mark steeds dezelfde boodschap over verschillende thema’s. Bejaardenhuizen zijn gesloten maar sommige ouderen willen daar graag heen, meldt een vragensteller. Mark begint een verhaal over “lieve verpleegkundigen”.

Mark belooft niks meer, ongeveer

Toch is er – ondanks alle positiviteit – een probleem. Zelfs de VVD kan niet om het feit heen dat Mark de ene na de andere belofte niet nakwam: wél gemorrel aan de hypotheekrenteaftrek, wél geld naar de Grieken en géén duizend euro voor elke Nederlander. Dit probleem is zo overweldigend dat zelfs dit door de VVD geregisseerde PR-moment dit niet kan verzwijgen.
Mark meldt meerdere keren dat het hem spijt dat hij zijn beloften niet nakwam. In elke relatie beloof je weleens iets, meldt hij. Het was een risico om alle burgers de beloofde duizend euro te geven. Dan was Nederland er economisch niet bovenop gekomen, meldt Mark. Waarom hij zich dat op het moment van zijn belofte niet realiseerde, blijft onduidelijk. Mark snapt dat we boos zijn en hij zal het nooit meer doen: hij gaat nooit meer beloven hoe hij iets tot achter de komma gaat aanpakken. Hij zal alleen beloven wat zijn doelen zijn. Hij heeft van zijn fouten geleerd, verzekert hij ons.

Geen vluchtelingen en geen EU

Deze chatsessie is een geregisseerd PR-moment van de VVD. Er vindt een selectie van vragen van Facebook plaats. Het is dan ook interessant wat de VVD het bespreken waard vindt en wat niet. De meeste thema’s zijn sociaaleconomisch. Twee megathema’s ontbreken totaal: vluchtelingen en de EU, de thema’s waar de PVV zo succesvol kiezers mee weet te mobiliseren. Negeren helpt niet: Wilders zal ervoor zorgen dat deze thema’s op de agenda blijven staan. Opvallend dus dat de VVD ze toch weglaat. Dat is extra pregnant nu de problemen met de euro zich opstapelen en de Turkije-deal wankelt.
Voor de chat lijkt het weinig uit te maken, want het lijkt soms een onderonsje van VVD’ers. “Ingeborg uit Venray” heeft een vraag over woningcorporaties. Ze blijkt daar fractievoorzitter van de VVD. “Steven” praat over “onze campagne”. Of de kijkers nu VVD’ers zijn of niet: in alle gevallen realiseert de VVD zich dat ze over Europa en vluchtelingen een slecht verhaal heeft. Er zijn twee opties: of de PR-machine van het VVD-partijbureau filtert vragen over deze thema’s weg, of er kijken alleen VVD’ers die weten dat deze thema’s electoraal vermeden moeten worden.

Chris Aalberts is komend half jaar de verkiezingsverslaggever van ThePostOnline. Ook deze journalistiek kost geld. Volgende week start daarom een crowdfundingactie voor dit nieuwe project. @chrisiserbij



**

Nog een bijdrage in deze trand, overgenomen van 'BriefjevanJan':





Aan Mark Rutte


Beste meneer Rutte,
Ik zal u even uitleggen waarom al die ‘cadeautjes’ die vandaag, op Prinsjesdag, worden aangekondigd de regeringspartijen VVD en PvdA niet meer gaan redden.
Het verstand. Als u de afgelopen vier jaar (ik noem een willekeurig bedrag) 1000 euro van mij gestolen zou hebben en u belooft dat ik volgend jaar 25 euro meer over houd, dan trap ik daar niet in. 
Het gevoel. Als u mij bezweert dat u er na de aanslag op de MH17 alles aan gaat doen om de onderste steen boven te krijgen en u doet vooral uw best die steen te bedekken met een nog dikkere laag stof, dan word ik letterlijk misselijk.
Het vertrouwen. Als…
Ach, laat ik niet voor mezelf spreken. Laat ik het Nederlandse volk aan het woord laten. Dat mocht van het EenVandaag Opiniepanel zeggen hoe groot het vertrouwen is in uw ministerploeg.
Jeroen Dijsselbloem: 49 procent. Jeanine Hennis-Plasschaert: 43 procent. Lodewijk Asscher en Edith Schippers: 35 procent. Bert Koenders: 34 procent. U zelf: 31 procent. Melanie Schultz van Haegen: 29 procent. Jet Bussemaker: 25 procent. Lilianne Ploumen: 23 procent. Henk Kamp: 22 procent. Ronald Plasterk en Stef Blok 15 procent. En tenslotte uw ultieme brekebeen Ard van der Steur: een lachwekkende 8 procent.
In lagere schoolcijfers uit onze jeugd: één 5, drie 4’en, vier 3’en, vier 2’en en één 1. En dan zijn er nog zeven naar boven afgerond ook. Alle dertien tussen ‘onvoldoende’ en ‘zeer slecht’. 
Elk zelfcompliment vandaag (en de komende maanden) is de schaamte voorbij, meneer eh… Rutte.
Groet,
JanD

Geen opmerkingen:

Een reactie posten