donderdag 9 november 2023

INTERNATIONAAL VROUWEN BASKETBALL / QUALIFIERS EUROBASKET 2025: Vrouwen Orange Lions 5X5: Inspiratie putten uit de strijd om bestaansrecht / COLUMN AART DEKKER /


Ergens tijdens de late jaren ´00 ontwikkelde – mede onder invloed van NOCNSF – zich bij de NBB het plan om het Nationale Vrouwen Team op een veel hoger plan te brengen. Een belangrijke peiler onder dat idee was het opzetten van een Academy voor getalenteerde meiden. Zeker in de vroege jaren wierp dat project vruchten af. De Nationale WU16 haalde mooie resultaten en dwong zelfs plaatsing voor het WK WU17 af, en dat toernooi werd in 2012 in Amsterdam georganiseerd. Een evenment waar het Nederlandse Basketball best nog trots op mag zijn.


Toch ontstonden er ook wel wat scheve ogen, zeker toen de NBB een NOCNSF-besluit om helemaal te stoppen met de financiering van het Nationale Mannen Team. Een aantal actieve Internationals en ex-Internationals kwam in het geweer voor het voortbestaan van de nationale ploeg en dat leidde tot een onmogelijk geachte wederopstanding van de Mannen, die sinds dat moment tweemaal deelname aan EuroBasket afdwongen.


Een van de doelstellingen voor het Nationale Vrouwen Team werd deelname aan de Olympische Spelen van Rio in 2016. Een doel waar het programma nooit ook maar een beetje in de buurt kwam; sterker nog, al was het soms nipt, de Vrouwen schopten het tot nu toe nog niet tot EuroBasket.


Dus ook niet in de vorige kwalificatie cyclus onder coach Julie Barennes, wiens contract niet werd verlengd. Daarna bleef het lang stil rond het Nationale Team en dat leidde tot een zomer waarin de toekomst van het Vrouwen Orange Lions Team 5X5 lang onduidelijk, of misschien wel onzeker bleef. En dat triggerde dan weer actie van (een deel van) de speelsters-groep; zij maakten de NBB duidelijk dat spelen in het Oranje er voor hen toe doet, dat ze door willen en ervoor willen gaan.


NBB-TD Brian Benjamin stelde Vincent van Sliedregt – de coach van LWD Basket in de BNXT League – aan als nieuwe Bondscoach en het team werd ingeschreven voor de kwalificatie voor EuroBasket Women 2025. De in een interview op de NBB-site vorige maand zijn ideeen met de vrouwen ontvouwde --- Hier --- te lezen.


Een en ander gebeurde wel dusdanig laat dat een zomer trainingstage met een volledige selectie niet meer haalbaar bleek. Maar getraind werd er wel. Afgelopen zondag vlogen de speelsters in voor het eerste Window van een nieuwe ronde met nieuwe kansen.


Toen ik de Bondsoach afgelopen dinsdag-avond na de training zei dat ik nog geen eruit springend verhaal herkende uit wat ik tijdens die training had gezien, was zijn reactie dat de meiden ontzettend graag wilden, heel hard aan het knokken waren, dat ook zeker samen als groep deden en dat Laura Cornelius en Emese Hof daarin vanaf het begin een leidende rol in hadden genomen. Eigenlijk dus een beetje een vergelijkbaar effect als wat er bij de Mannen Orange Lions gebeurde toen dat programma op losse schroeven kwam te staan.


Het zou mooi zijn als ook de vrouwen extra inspiratie kunnen putten uit de strijd om het bestaansrecht van hun team en als juist daardoor dat bestaansrecht zouden gaan afdwingen. Het talent is er, want tenslotte is dit de generatie die dat WK WU17 heeft gespeeld, die in 2015 Brons won op het EK WU20 en die aangevuld gaat worden vanuit het WU20-team dat dit jaar ook al een strijd om het bestaan succesvol afrondde via een geslaagde fundraiser en met een mooi toernooi en een Halve Finale-plaats en Brons op het Europese Kampioenschap in de B-Divisie.


Point Guard Laura Cornelius constateerde in haar interview op de NBB-site dat deze Orange Lions ´Een team vol knokkers´ is; dat is --- Hier ---- te lezen.


Wat ik graag zou zien – naast een geslaagde campagne van deze Orange Lions Vrouwen – is dat er door de NBB een idee zou worden ontwikkeld om juist bij de meiden-jeugd forse groei in het aantal leden te bewerkstelligen en op die manier de disbalans in omvang tussen het jongens- en mannen-basketball en dat bij de meisjes- en vrouwen recht te trekken. Ik denk dat dat een zeer goede zaak zou zijn voor het hele Nederlandse Basketball. Dat zou op termijn kunnen helpen de hoogst noodzakelijke professionalisering van de DWBL door te voeren. Dan komt het met de Vrouwen Orange Lions ook wel goed.


Het team van Vincent van Sliedregt begint de kwalificatie vanavond om 19h30 in de Sport Hallen Zuid in Amsterdam tegen Oostenrijk. De kaarten zijn uitverkocht, dus belangstellenden zonder tickets zullen de wedstrijd via een stream moeten volgen. De andere tegenstanders van Oranje zijn Kroatie en Spanje, dat in een voorbeschouwing van FIBA op Nr. 1 wordt gerankt.


Alles over de Qualifiers voor EuroBasket Women 2025 is --- Hier --- op de site van FIBA te vinden.


Ik wens de Vrouwen Orange Lions een wedstrijd die de inspiratie nog verder aan zal wakkeren!



AART DEKKER

Geen opmerkingen:

Een reactie posten