Mijn Passie? Delen(want 'Gedeelde Vreugd=Dubbele Vreugd & Gedeelde Smart=Halve Smart).Zie mijn Blog-bijdragen dus als mijn middel om wat me interesseert te delen. Als Links, Reposts, en regelmatig in de vorm van Column, Analyse of Commentaar & al dan niet bijtend, ironisch, of roerend statement. Mijn intentie is iedere dag iets van waarde door te geven...
Ik krijg ook graag feedback; dus Volgen en Reageren stel ik zeer op prijs!
Parlementsverkiezingen Spanje De regerende conservatieve PP verliest haar absolute meerderheid. Spanje krijgt een veelkleurig politiek landschap.
Koen Greven
21 december 2015
Mariano Rajoy (60) mag als leider van de grootste partij van Spanje de verkiezingswinst claimen, maar zijn Partido Popular leed gisteren tegelijkertijd een gevoelige nederlaag. De conservatieven zijn in Spanje de absolute meerderheid kwijt. Aan de aloude situatie waarbij twee partij afwisselend de regeringsmacht hadden, is na bijna vier decennia een einde gekomen. Daar komt een pluriform landschap met vier grote partijen voor in de plaats, wat de vorming van een nieuwe regering gecompliceerd maakt. Partijleiders onthielden zich in afwachting van de definitieve uitslag nog van een reactie.
Als de rechtlijnige Rajoy premier wil blijven dan zal hij de komende weken niet ontkomen aan tal van compromissen. De Partido Popular zal voor het leiden van een nieuw stabiel kabinet pacten moeten sluiten met een oude politieke tegenstander als de socialistische PSOE of met nieuwe partijen als Ciudadanos en Podemos.
De PP beleefde de verkiezingen met gemengde gevoelens. Rajoy is erin geslaagd verreweg de grootste te blijven, maar verloor uiteindelijk toch eenderde van het aantal zetels. Met zijn boodschap dat de Spaanse economie weer groeit en de werkloosheid wordt teruggedrongen wist de premier met name de stem van de oudere conservatieve kiezers te behouden. Op het platteland is de politieke kaart van Spanje nog blauw gekleurd, maar in de grote steden moest de PP veel terrein prijsgeven aan Podemos en in iets mindere mate aan Ciudadanos. De socialisten verloren over de hele linie en zijn de verliezers.
Nieuwe generatie Spanjaarden
De uitslag van de verkiezingen markeert een nieuw tijdperk waarin een kloof geslagen wordt tussen de gevestigde orde en een nieuwe generatie Spanjaarden, die zich liever vertegenwoordigd zien in partijen zonder diepgewortelde banden met het verleden. Door de Spaanse burgeroorlog (1936-1939) en de dictatuur van Francisco Franco (1939-1975) was het land scherp verdeeld tussen rechts en links. Na de transitie van 1978 kwam Adolfo Suárez in een overgangsregering aan de macht. Sinds de socialist Felipe González in 1982 de verkiezingen won, waren de PSOE en de PP afwisselend aan de macht. Spanje zal het jaar 2016 ingaan als een land met een veelkleurig politiek landschap. Met name Ciudadanos en Podemos dringen aan op een vernieuwd bestel waarbij corruptie en conformisme bestreden worden.
In aanloop naar de verkiezingen wilden met name de PP en de PSOE doen geloven dat er van een nieuw Spanje geen sprake was. Premier Rajoy ging alleen openlijk op televisie in debat met oppositieleider Pedro Sánchez en stelde simpel vast dat een groot land als Spanje een tweepartijenstelsel dient te hebben. De socialist Sánchez richtte zijn campagne op het aanvallen van de PP en stelde arrogant vast dat hij het enige alternatief was voor een Spanje dat om verandering vraagt. Met hun houding miskenden de PP en de PSOE de onvrede die er leeft onder de nieuwe beroepsbevolking. De werkloosheid van 21 procent treft met name jongeren.
Conservatisme, arrogantie afgestraft
Het conservatisme van Rajoy en de arrogantie van Sánchez werden bestraft door een grote groep kiezers die hun steun gaven aan nieuwe geluiden. Zo haalde het liberale Ciudadanos van lijsttrekker Albert Rivera vooral onder hoger opgeleide jongeren in de grote steden stemmen weg aan de linkerkant van de PP door zich als een partij ‘van de weldenkende Spanjaard’ te presenteren. Ciudadanos is vanuit het niets nu de vierde partij van Spanje.
Podemos zette onder leiding van Pablo Iglesias vanaf links hard de aanval in op de PSOE. Podemos was begin dit jaar in navolging van het Griekse Syriza als spreekbuis van ontevreden Spanjaarden in de peilingen even de grootste partij, maar verloor door die radicale opstelling in een weer opkrabbelende economie een deel van de potentiële aanhang. Desondanks is Podemos in een paar jaar tijd van een protestbeweging nu uitgeroeid tot een nieuwe machtsfactor.
Coalitievorming
Spanje gaat een nieuwe tijd tegemoet met andere politieke machtsverhoudingen. Geen van de partijen wilde tijdens de verkiezingscampagne voortuitlopen op komende coalitieonderhandelingen. Rajoy hield keer op keer vol dat de grootste politieke partij van Spanje diende te regeren. Al was het maar omdat altijd zo is geweest. Rivera, Sánchez en Iglesias lieten op hun beurt weten niet in een regering te zullen stappen waarbij ze zelf de tweede viool dienen te spelen. Het staat op voorhand vast dat partijen bij de vorming van een regering concessies aan elkaar moeten doen, waarbij ook een gedoogconstructie heel wel mogelijk is. Op papier komt alleen een coalitie van PP en PSOE of Podemos aan een meerderheid. Voor elke andere coalitie zijn drie partijen nodig.
Voor de conservatieve PP zijn de recente ontwikkelingen in Portugal eendoemscenario. Daar kwam begin oktober de coalitie van premier Pedro Passos Coelho als grootste uit de bus, maar raakte een absolute meerderheid kwijt. Een nieuwe minderheidsregering hield slechts tien dagen stand. Na een impasse kreeg een nieuwe socialistische regering van António Costa steun van Het Linkse Blok en de communisten. Het kostte Rajoy vorige maand veel moeite hem te moeten feliciteren.
**
Ook Trouw komt met een vergelijkbare conclusie; je leest het originele artikel: --- Hier ---:
Artikel met heel veel meer links naar de Trouw.nl-site:
UPDATE Mariano Rajoy zal opgelucht adem hebben gehaald toen gisteren duidelijk werd dat zijn partij, de conservatieve Partido Popular, de grootste is gebleven. Maar achterover leunen is er niet bij voor de premier.
Zijn partij haalde niet de absolute meerderheid in het parlement en daarom zal hij nu na een enerverende verkiezingsstrijd - nog voor die goed en wel begon al historisch genoemd - ook zijn hoofd moeten breken over een te vormen coalitie. Dat zal lastig worden want de eerste uitslagen laten zien dat hij waarschijnlijk een of misschien zelfs twee andere partijen nodig heeft om een regering te kunnen vormen.
En dat is even wennen. Want de laatste drie decennia, sinds het einde van het tijdperk Franco wisselden zijn partij en de socialistische PSOE voortdurend stuivertje en hadden ze hooguit steun van een kleine partij nodig.
Maar Rajoy kreeg dit keer niet alleen met een 'oude' rivaal te maken, ook nieuwe concurrenten van links en rechts probeerden hem in te halen. Eerst betrad Pablo Iglesias, de jonge politicoloog het podium en wist van zijn beweging Podemos een grote volwassen partij te maken. Ruim 20 procent van de Spanjaarden gaven hem vertrouwen. In Baskenland werd Podemos zelfs de grootste met een kwart van de stemmen.
En Iglesias baande ook het pad voor de dertiger Albert Rivera, voormalig zwemkampioen wiens centrum-rechtse partij Ciudadanos het goed doet bij ondernemers. In de peilingen deed hij het beter dan gisteren, maar met 15 procent van de stemmen behaalde hij als nieuwkomer in de nationale politiek toch een verrassend goed resultaat.
Rajoy kan niet om 'het nieuwe Spanje' heen, dat afscheid heeft genomen van het tweepartijenstelsel. Ruim 35 procent van de Spanjaarden heeft door een stem op Podemos en Ciudadanos laten weten vernieuwing in de politiek te willen. Dat geluid kan Rajoy niet zomaar negeren.
Maar de premier liet afgelopen maanden zien nog niet zo goed raad te weten met het compleet opgeschudde politieke landschap. Zo bediende hij zich minder behendig dan Rivera en Iglesias van sociale media. Ook vermeed hij televisiedebatten met zijn jonge uitdagers en schoof hij steeds vaker zijn vicepremier, veertiger Soraya Sáenz de Santamaría, naar voren. Tot overmaat van ramp werd hij tijdens zijn campagne ook nog in zijn gezicht gestompt door een boze Spaanse tiener.
Maar Rajoy herpakte zich. Ondanks corruptieaantijgingen richting zijn partij bleef hij herhalen dat een stem op de PP een stem voor 'een stabiel Spanje' zou zijn. Vrijdag zei hij nog alle vertrouwen te hebben de grootste te zullen worden.
Nu dat is gebeurd moet Rajoy wachten op een uitnodiging van koning Felipe om een coalitie te mogen gaan vormen. En daarna moet de premier zich opmaken voor dagen en wellicht weken van onderhandelen met mogelijke partners.
De partij van premier Mariano Rajoy komt volgens de voorlopige uitslagen van zondag op 122 zetels van de 350 uit en verliest daarmee de absolute meerderheid. De socialistische partij PSOE komt op de tweede plek met ongeveer 91 zetels. De 'nieuwe partijen', het linkse Podemos en de liberale Ciudadanos deden het met respectievelijk 69 en 40 behaalde zetels goed.
Hoe werd en van tevoren naar deze waarschijnlijke omwenteling aangekeken?
CITAAT uit een historisch/beschrijvend/Spanje van nu-artikel (Hieronder een fragment en een link ernaartoe):
Onder González slaat Spanje van 1982 tot 1996 een nieuwe weg in. „Spanje [moet] zich ontworstelen aan een erfenis van eeuwen van achterlijkheid, repressie en isolement”, zegt hij in zijn eerste regeringsverklaring. González bouwt aan een land dat serieus genomen wil worden in Europa. Het voert de leerplicht in, verbetert de sociale zekerheid, sleutelt aan de infrastructuur en liberaliseert de economie.
Via dit Hoekje van mijn Blog, ben ik Boeken-Handelaar;
Te Geef Boek: Gratis/Tegen Verzendkosten(ophalen gratis) bij mij te verkrijgen Boeken, eBooks:
-TTD-Manifest 'Het Begon op Straat, Eindigt het ook weer op Straat'(2001, .pdf, voor de Early-birds, 1e 100 Gratis)
Zoek Boek: als je een specifiek Boek, tegen een Goede Prijs Zoekt, kan je dat -Hier- melden. Ik ga op Zoek, als ik binnen 2 weken iets voor je gevonden heb, hoor je dat.
Stef Bos zingt in 'Papa' "Misschien ben ik niet geworden wat jij wou". Mijn Pa zag in mij een in Wageningen opgeleide Ir; ik koos de IT. Waarschijnlijker alternatief: dat ik --naast duursporter (hardlopen, schaatsen, langlaufer, (berg-) wandelaar, en basketballer-- organisator, journalist, en/of cabaretier was geworden...
Ik ben een nogal idealistisch ingestelde persoon met een sociale inslag en probeer daar invulling aan te geven door mezelf in te zetten als vrijwilliger; iets doen voor anderen. Met een achtergrond die van jongs af aan het beoefenen van de prachtige sport Basketball omvatte, ligt het vrijwilliger zijn in het basketball natuurlijk voor de hand. Ik begon daar al jong mee, en ben daar tot de dag van vandaag (inmiddels al tientallen jaren). In al die jaren heb ik al van alles gedaan: vrijwilligersfuncties binnen Clubs, de Landelijke en Rayonale Bond, en heb daarnaast zelfstandig allerlei Toernooien, Wedstrijden en andere Activiteiten georganiseerd. Daarnaast schrijf ik ook over basketball in diverse Media. Tenslotte is mijn passie het vinden en helpen ontwikkelen van (Jeugdig Basketball-) Talent.
"Beste vriend, ik schrijf je een lange brief, want ik heb geen tijd om een korte te schrijven."Johann Wolfgang von Goethe Schrijven als hulpmiddel en uitlaat-klep, het duurde lang voor ik het doorhad; Schrijven werkt voor mij! Ik kan er mijn emoties mee kanaliseren, gedachten door ordenen en (beter door) overbrengen op anderen. Het gaat dan vaak om Basketball (belangrijk in mijn leven), Politiek (zowel een grote ergernis als betrokkenheid voor mij), Muziek, Cabaret, Boeken en Film, en alles dat met mensen te maken heeft zijn ook hobby's en/of fascinaties van me.
Nevendoel van Aart's Blog
Ik ben van mening dat er vandaag de dag te weinig gelezen wordt; kranten, magazines en lange diepgravende artikelen op het Internet...
Alhoewel ik me er heel goed van bewust ben dan mijn Blog die ontwikkeling niet zal keren, wil ik via deze blog toch proberen om mijn lezers (iets) meer te laten lezen. Dus deel ik -behalve eigen teksten- ook stukjes/artikelen&posts van kranten(o.a. NRC, Trouw, Volkskrant), Magazines(o.a. SI, ESPN), en content van Sites en uit mijn 'Oude Doos met Knipsels'. Een beperkte selectie van wat ik de moeite waard vind.
In de hoop dat - al is het maar af en toe een enkel iemand - deze waardevolle Media ontdekt, doorklikt en - vroeger of later - ook zelf naar die media gaat om te lezen...l leest er maar een persoon per post, een(1) stukje meer dan hij/zij anders zou hebben gedaan, dan is mijn moeite niet verspild.
(*) Mocht een van de bronnen van door mij gedeelde content vinden dat mijn delen onrechtmatig is, dan verzoek ik dat mij te melden.
Steun onze club TTD
Jarenlang stopte ik mijn ziel en zaligheid in de Haagse Inner-City-Basketballvereniging Team Ten Dreamers The Hague. We hadden veel succes, en waren een bijzondere, 'Multiculti-club' (and proud about it!) met veel talentvolle jeugd.
Doordat de gemeente Den Haag toegezegde steun uiteindelijk niet nakwam waren we genoodzaakt onze activiteiten te stoppen. Maar TTD slaapt slechts; ooit komen we terug! Steun ons daarbij door hieronder één of meer Sponsorloten te nemen bij de SponsorBingoLoterij! Clicken op de banner, en de rest wijst zichzelf!
Natuurlijk, het is spreken voor eigen parochie. Maar toch, ik kan in alle eerlijkheid zeggen dat ik de Vriendenloterij een leuke loterij vind. Waarom? Omdat ik steeds vaker iets win; mijn 'Winlog' vanaf November 2014:
-nov'14: DVD-pack Penoza
-dec'14:DVD-pack Overspel (s1+2)
-dec'14: Boek'En uit de bergen kwam...echo'
-dec'14: Boek 'de MS van Tess'
-feb'15: DVD-pack Nieuwe Buren
-mrt'15: 2x Cadeaukaart Bloemen
-dec'15: 3x CadeaukaartRituals(2xEuro10,-), Gratis Lot
Dus het loont voor TTD en voor JOU; MEEDOEN ALLEMAAL! (AD)
Zit je op Google+ en wil je op de hoogte blijven van nieuwe TTD-ontwikkelingen? -Hier clicken- TTD-U16Kern rond 1996:
Basketball speelt een belangrijke rol in mijn leven. Toen ik 14 was zag ik voor het eerst een wedstrijd. Ik zag balkunstenaar Jerome Freeman voor Frisol/Rowic tegen (ik meen) Jugglers spelen; mijn leven was veranderd.
Het duurde nog wel even voor ik lid werd van Frisol/R, toen was 15. Het is niet zo dat Basketball voor mij 'alles' was (of is). Het is wel een belangrijk onderdeel; ik werd 'Basketballer', en dat zal ik blijven voor de rest van mijn leven. Daarbij maakt het niet eens veel uit dat ik zelf niet meer kan spelen; ik was Speler en nu doe ik andere dingen in het Basketball.
Hoe het Nederlandse Basketball reilt en zeilt, telt dus voor mij; het houdt mij bezig en ik zou graag beter zien gaan. Dus wil ik daar mijn steentje aan bijdragen.
Het kan zijn door Kinnesinne, Frustratie, Sensatielust, Domme Onwetendheid, Profileringsdrang, Persoonlijke Aversie, enzovoort; er wordt in en rond het Nederlandse Basketball nogal eens met modder gegooid. Daar baal ik weleens van.
Basketball is een schitterende sport; met voetbal de grootste teamsport ter wereld, spectaculair en een mooie metafoor voor het 'gewone leven'; alles zit erin.
Alleen weten in Nederland slechts relatief weinig mensen dat, en dat is jammer, want de sport Basketball verdient een groter en belangrijker podium in de Nederlandse samenleving.
O.a. daarom schrijf/deel ik, op deze Blog of in mijn column op www.iBasketball.nl .
Aanraders; Links naar Familie, Vrienden en Bekenden
Geen opmerkingen:
Een reactie posten