donderdag 8 december 2016

NEDERLAND / IDENTITEIT / (GEEN) STRESS MEER / NOS: 'Pffff, Sint & Piet het Land Weer Uit; Eindelijk Rust..!'


Volkskrant, SIGMUND, December 2016



Reconstructie: onrust bij het Sinterklaasjournaal

ARTIKEL

Na jaren vol lof werd het Sinterklaasjournaal eind 2015 overladen met kritiek, en stapten drie teamleden op. In het nieuwe script pakken de makers de handschoen op.
Door: Menno van Dongen, Originele & complete artikel van 4 november 2016 of   ---  Hier  ---
De stemming is gespannen in een met tl-buizen verlicht vergaderzaaltje van de NTR. Het is februari 2016, dertig medewerkers van de omroep en het Sinterklaasjournaal zijn bij elkaar gekomen om het tv-programma van eind 2015 te evalueren. Als 'hoofdpiet' Erik van Muiswinkel het woord krijgt, wordt het stil. Hij zegt dat hij teleurgesteld is, omdat de belangrijkste pieten weer 'gewoon' zwart waren. Dat is volgens hem niet uit te leggen, vanuit buitenlands perspectief. In Australië beschouwen ze dit feest als racistisch, betoogt hij.
De meeste aanwezigen vinden dat ook: de NTR moet een stap vooruit zetten
Ook verslaggeefster Dolores Leeuwin doet haar verhaal. Ons programma kwetst mensen, we moeten naar hen luisteren, zegt ze. Sommige teamleden vertellen dat ze zich voor het blok gezet voelden omdat het script van 2015 pas twee weken voor de opnames binnenkwam. Bob 'Pietje Precies' Fosko doet per e-mail zijn beklag, hij is in Australië. 'We moeten op de een of andere manier van Zwarte Piet af', schrijft Fosko, omdat dit zo gevoelig ligt en er in de samenleving steeds meer steun is voor verandering. De meeste aanwezigen vinden dat ook: de NTR moet een stap vooruit zetten. De vraag is vooral: hoe snel?

NTR-mediadirecteur Carel Kuyl leidt de vergadering. Hij en eindredacteur Ajé Boschhuizen zeggen niet veel, afgezien van zinnen als 'we nemen het mee'. De evaluatie eindigt na twee uur met een opmerkelijke toezegging: voor het eerst krijgen de medewerkers al voor de zomer te horen wat de verhaallijn van 2016 wordt. Dan kunnen ze op inhoudelijke gronden beslissen of ze doorgaan.


Off the record tv-makers aan het woord

Acht betrokkenen spraken de afgelopen weken met de Volkskrant, bijna allemaal off the record. Teamleden praten normaliter niet met de pers over wat achter de schermen gebeurt. Ze zitten niet te wachten op berichtgeving die de aandacht afleidt van het kinderfeest. Als ze spreken, doen ze dat na het seizoen. Deze keer maken ze een uitzondering, om misverstanden op te helderen of uit te leggen waarom het programma in 2015 niet aan de verwachtingen voldeed.

Woensdag is de eerste nieuwe aflevering op tv. 'We gaan het dit keer heel anders doen', zegt een van de medewerkers. 'Ik kan mezelf nu recht in de spiegel aankijken, dat was een jaar geleden lastig', zegt een ander.


Scholen, ouders, activisten en politici kijken mee over de schouders van de zeven schrijvers

Vroeger was het Sinterklaasjournaal, dat sinds 2001 bestaat, een genot om te maken. Sinds het debat over Zwarte Piet is opgelaaid, is de show zijn onschuld kwijt. 'De zes depressieve weken', zo noemt eindredacteur Ajé Boschhuizen de laatste jaren de periode waarin scenarioschrijvers puzzelen op het verhaal. Ze wringen zich in bochten om problemen van volwassenen een plek te geven in een kinderwereld. Dat moet, want het Sinterklaasjournaal is met ruim 1 miljoen kijkers een autoriteit......
....
...
..
.
Het complete verhaal van de Volkskrant lees je   ---  Hier  ---
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten