dinsdag 4 april 2017

TROUW: ORIGINELE INVALSHOEK OP 'BREXIT' / GEOLOGISCHE GESCHIEDENIS

Trouw, 'misschien wel de beste krant van Nederland' - op sommige thema's verdient Trouw in mijn ogen die titel zeker -, brengt een wel heel originele invalshoek van 'Brexit' -een feit waarvan ik nog steeds denk dat het weleens niet door zou kunnen gaan, en dan wordt het dus een 'Nep-Feit' met terugwerkende kracht, nou ja; of zoiets dus...

Het originele artikel op Trouw.nl en natuurlijk nog heel veel meer van Trouw:   ---  Hier  ---




Met Brexit 1.0 nam Groot Brittannië al definitief afscheid van Europa

GROEN
Willem Schoonen 
Zo kwam Groot Brittannië los van Frankrijk. © Trouw

Zo zag Brexit er uit, 450.000 jaar geleden. In de achtergrond zijn de witte kliffen te zien van wat nu Engeland is. 

Nog is dat land verbonden met het Europese continent, via een kalkstenen richel naar de Franse kust. Maar aan de noordkant daarvan heeft zich een meer van smeltwater gevormd. Het water uit dat meer stort zich met vernietigende kracht over de richel naar beneden en slaat daar gaten in de bodem, daarmee de breuk tussen Brittannië en Europa bezegelend.
Deze artistieke impressie is gemaakt door onderzoekers van het Imperial College London, die samen met collega’s uit Frankrijk en België de dramatische scheiding van continent en eiland hebben gereconstrueerd. De Britse onderzoekers waren het verhaal tien jaar geleden al op het spoor, en publiceren vandaag in vakblad Nature Communications hun laatste stukken bewijs.


Mysterie

Het smalste deel van het Kanaal, de Straat van Dover, was lange tijd een mysterie. De zeebodem vertoont daar enorme gaten met doorsnedes van kilometers en zo’n honderd meter diep. Bij de aanleg van de Kanaaltunnel moesten die gaten zorgvuldig worden gemeden. Er werd al vermoed dat die gaten waren geslagen door watervallen. En dat is nu door onderzoek bevestigd.
Zo’n 450.000 jaar geleden heerste een ijstijd op aarde, en stond de zeespiegel veel lager dan nu. Ten noorden van de verbinding tussen wat nu Dover en Calais zijn, lag een enorm gletsjermeer dat ook het huidige Nederland bedekte. De onderzoekers vermoeden dat de gletsjer waaraan dat meer grensde deels is afgebrokkeld, waarna het water zich met enorme kracht over de richel aan de zuidkant van het meer stortte en gaten in de bodem sloeg. Daarbij moet ook die richel zelf het hebben begeven, wat leidde tot een vernietigende overstroming.
De onderzoekers hebben nu kunnen vaststellen dat hiermee de scheiding van Brittannië en continent nog niet voltrokken was; enkele honderdduizenden jaren later waren er opnieuw overstromingen, nu op kleinere schaal en iets verder naar het noorden, die de Straat van Dover verder verdiepten.

Brexit 1.0

Dit is natuurlijk hét moment om deze onderzoeksresultaten te presenteren. Ze zijn al Brexit 1.0 genoemd onder verwijzing naar het Britse vertrek uit de Europese Unie dat deze week in gang werd gezet. Verschil is dat deze eerste Brexit onder extreem koude klimaatomstandigheden plaatgreep en met donderend geweld. Verschil is ook dat de geologische scheiding van Brexit 1.0 onomkeerbaar was. Maar wellicht zal Brexit 2.0 dat ook blijken. 

Trouw.nl is vernieuwd. Ter kennismaking mag u nu gratis onze artikelen lezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten