zaterdag 16 september 2023

PREVIEW NEDERLANDSE SUPERCUP ZZ LEIDEN - LANDSTEDE HAMMERS ZWOLLE (ZONDAG 14h00) & BESCHOUWING BNXT - De kick-off: Filou Oostende was imponerend, ZZ Leiden kan beter / PROFESSIONEEL BASKETBALL MANNEN NEDERLAND /


 

BNXT - De kick-off: Filou oostende was imponerend, ZZ Leiden kan beter


We hebben de BNXT Kick-off alweer achter de rug; vorige week zaterdag kwam Filou Oostende op bezoek bij de drievoudig regerende Kampioen ZZ Leiden voor de BNXT SuperCup.


Ja...Leiden won vorig seizoen maar liefst drie Prijzen: de NBB Beker van Nederland, het Nationale Kampioenschap en -toch weer een beetje verrassend- tegen alweer Oostende voor de tweede keer op rij het BNXT Cross Border Kampioenschap. Drie prijzen vormen op zich al een zelden gerealiseerd wapenfeit, maar als een club die bepaald geen torenhoge favoriet dat doet is het natuurlijk extra speciaal.


Het wezen van topsport is natuurlijk dat je altijd moet streven naar verbetering en meer succes. In het huidige bestel zou ZZ dit seizoen dan voor maar liefst vijf prijzen kunnen gaan – naast die vier hierboven genoemde prijzen, is er in principe ook nog een prijs te halen in Europa, voor ZZ Leiden is dat de Fiba EuropeCup. De Cup op het vierde niveau, en dus niet het derde – de Basketball Champions League, waar de club wat prestaties betreft voor in aanmerking komt – omdat de club niet over een zaal kan beschikken die aan de eisen voldoet. Dat ticket viel derhalve – bij wijze van cadeautje vanwege de Gemeente Leiden – dit seizoen dus opnieuw toe aan Heroes Den Bosch.


Vijf kansen dus voor Leiden, maar – mede door die niet optimale commerciële exploitatie van de recente successen vanwege de ontoereikende accommodatie – moet de club de vinger stevig op de knip houden. En dat is toch wel pijnlijk als je op het punt staat te verhuizen naar een splinternieuw 'Topsportcentrum'. Het gevolg? Waar ZZ Leiden naar mijn mening vorig seizoen eigenlijk al een speler tekort kwam, speelt ZZL dit seizoen vooralsnog slechts met twee jonge en onervaren (Amerikaanse) Buitenlanders. Dan ben je zeker geen favoriet om prijzen te winnen in deze BNXT. Aan de andere kant: de harde Nederlandse kern bleef en heeft weer een jaartje meer ervaring, en weet inmiddels hoe je moet winnen...


Ik vreesde zaterdag weer in een bakoven terecht te komen, maar dat viel reuze mee. Enerzijds wellicht omdat ik thuis inmiddels een beetje aan gewend was aan hoge temperaturen – als de zon zolang op mijn dak brandt heersen er 5-Mei-Hel temperaturen – aan de andere kant zat de zaal ook maar half vol, en was de zon al onder toen de wedstrijd begon. Dus warm ja, maar in mijn beleving was het goed te doen.


De zaal dus maar half vol...het is jammer dat wat als een feestelijk en bijzonder begin van het seizoen bedoeld is, zo vroeg in het seizoen valt – ook al snap ik geheel dat er in de overvolle kalender nauwelijks een mogelijkheid is om zo'n mogelijk feestje later in te plannen. Die helft van de normale volle bak stond bij tijden trouwens toch zijn mannetje. De media-aandacht was wat betreft het Belgische segment behoorlijk, want de wedstrijd was daar op (Pay-)TV te zien. Maar wat betreft de aanwezigheid van Nederlandse media... Tsja...deze week beter, zal ik maar zeggen!


Die media-aandacht laat natuurlijk meestal al flink te wensen over, maar deze zomer – waar ZZ Leiden dus eigenlijk de Spotlight verdiende vanwege de unieke serie vorig seizoen, en de BNXT zich opmaakte voor zijn derde en laatste seizoen van het eerste contract; hierna wordt er geëvalueerd en wellicht herschikt – ging alle aandacht van de media uit naar het drama dat zich rond Donar Groningen afspeelde, er was nauwelijks zuurstof over voor andere clubs/zaken in het Nederlandse Basketball -ik schreef er --- Dit --- over.


Juist in zo'n situatie wens je het Nederlandse Basketball een daverende aanleiding voor veel media-aandacht bij de seizoenstart; om een punt te zetten achter dat drama, het vizier weer op vooruit te zetten, te kunnen beginnen met repareren van de schade, en de negativiteit zo snel mogelijk te vergeten. Dat lukte dus zaterdag j.l. (nog) niet helemaal.


Goed dit bij wijze van inleiding. Nu een korte beschouwing van de SuperCup wedstrijd van afgelopen zaterdag, in de vorm van wat waarnemingen en gedachten die bij me opkwamen tijdens de wedstrijd.


Filou Oostende revancheerde zich duidelijk voor de bijna twee seizoenen waarin het weliswaar heel veel won, maar tegen ZZ Leiden op beslissende momenten steeds aan het kortste eind trok. Over de uitkomst hoeven we niet te debatteren; Oostende speelde indrukwekkend totaalbasketball en was op alle fronten beter. Misschien gaan de West-Vlamingen wel voor die vier prijzen dit seizoen! Het was mooi om te zien dat icoon Sam van Rossom weer terug was op het oude nest, en meteen Djordevic en Keye vd Vuurst de Vries dusdanig goed verving dat die twee nauwelijks gemist werden. Met dan ook nog de wetenschap in het achterhoofd dat de twee beoogde ster-Amerikanen er niet waren – ex-NBA-Kampioen Pat Maccaw komt na een bizarre geschiedenis zelfs helemaal niet en moest vervangen worden – er komen dus nog twee extra wapens bij!


Dan een punt waar ik het liefst zo weinig mogelijk over heb; het is maar goed dat Louis van Gaal niet in een of andere rol als ZZ Leiden-betrokkene aanwezig was bij deze wedstrijd, want hij zou waarschijnlijk de intenties van de Refs in twijfel hebben getrokken. Er werd naar mijn mening bedroevend slecht gefloten, en ook nog eens op een manier die voor Leiden letterlijk en figuurlijk ontzettend zwaarwegend was... Nederlander Tijmen Last was trouwens met afstand de minst slechte van de drie. Niet dat ZZ naar de scheidsrechters kan wijzen als verklaring voor het verlies, maar de uiteindelijke eindstand 59-89 was wel enigszins geflatteerd doordat het fysieke spel van Oostende – waar op zichzelf helemaal niets mis mee is trouwens – bepaald niet evenwichtig werd beoordeeld door de Refs. Een andere flatterende factor was het grote aantal in principe gemakkelijke schoten dat Leiden miste, deels wellicht te verklaren door dat fysieke aspect van de BCO-verdediging, maar veel missers waren zeker geheel van eigen makelij. Een en ander deed wel af aan de aantrekkelijkheid van de wedstrijd; het was nauwelijks een wedstrijd, en werd op deze manier een soort van veredelde oefenwedstrijd. En dat is jammer.


Goed, dat fysieke aspect dus. ZZ Leiden heeft een Roster dat bijna geheel gevuld is met relatief lichte spelers; de ploeg komt domweg tientallen kilo's te kort. Een deel daarvan is te compenseren met de speelstijl die vorige seizoen zoveel succes bracht, maar je kunt niet alles oplossen met intensiteit en slimheid. Waarbij vermeld moet worden dat Oostende met de jonge Est Tass wel weer een krent in de pap heeft weten te vinden; hij is groot, heeft massa die hij moeiteloos weet te hanteren en is ook nog eens behoorlijk technisch vaardig. Aan Leidse zijde zou met name de jonge Amerikaanse Center Alex Gross Inside tegenwicht moeten bieden, maar die kwam er nauwelijks aan te pas. Links en rechts klinkt er al wat gemor over deze speler, maar ik denk dat hij zeker potentieel heeft, en meer tijd verdient om zich aan te passen aan het Europese Basketball. Wil de club Europees ook maar iets klaarmaken, dan zal hij wel snel flinke stappen moeten maken. En zelfs als dat lukt is de spoeling voor Leiden nog steeds erg dun. Daarom: als iemand mij zou vragen wat Leiden nodig heeft om tenminste weer een beetje mee te doen zoals in de afgelopen seizoenen, dan zou ik zeggen: 'de ploeg heeft een schreeuwende behoefte aan een Banger (een beuker); een sterke speler met lengte en massa, die inside veel vuil werk kan opknappen. En zelfs twee extra spelers zouden geen overbodige luxe zijn. Bijvoorbeeld een speler als Peter Olesemika – het eervorige seizoen een zeer nuttige late aanvulling, en vorig seizoen met niet bestaand geld door Donar in een zelfde rol binnengehaald – zou het team direct een stuk sterker maken.

Het eerste waar ik aan dacht toen ik Tajion Jones sterk aan de wedstrijd zag beginnen was: 'ZZ Leiden is vast op zoek gegaan naar een Worthy de Jong-achtige speler!' Ik verwacht veel van deze speler, maar na zijn goede start zette Oostende Jefferson – die trouwens een dijk van een wedstrijd speelde aan beide kanten van het veld – op hem en neutraliseerde de Team-defense hem voor lange tijd; pas op het eind van de wedstrijd kon hij nog wat bijdragen.

In de rust dacht ik: ZZ Leiden zou eigenlijk vanaf nu een alternatieve klok in de zaal moeten hangen, eentje die parallel aan de officiële schotklok, bij achterstand de speeltijd in porties van 2m41 op deelt; bij wijze van 'Haags kwartiertje' zou dat publiek en ploeg vleugels moeten kunnen geven... Maar – alle gekheid op een stokje – na de rust rechtte ZZ stevig de rug, Oostende was even iets minder scherp en toen kwamen de Leidenaren kortstondig aardig terug. Ook aan het einde – toen Oostende begon uit te rollen – werd de schade nog een beetje beperkt, want anders was het 40-50 punten verschil geworden...


Ik besprak het huidige Roster van Leiden met een echt insider. De geluiden die ik hier en daar opving – dat Leiden moeite zou hebben de Elite Gold te halen – deel ik niet. Er zit echt wel muziek in het Leidse team. Al evaluerend kwamen we op een lijstje gemiddelde punten die deze spelers zouden moeten kunnen ophoesten om toch redelijk mee te doen: Jones 18, van Bree 15, Ververs 10, Bouwknecht 10, Schaftenaar 8, Gross 8, van den Elzen 8 en Kruithof en Sicking samen 8. Dan kom je alles optellend – Give and Take – op 85 punten. Daar kan je best wedstrijden mee winnen. Om dit waar te maken moeten alle spelers echter wel flink aan de bak! Maar reden tot wanhoop voor de Leidse Blauwe Brigade (en omstreken) hoeft er dus niet te zijn, al zou versterking met massa wel flink kunnen helpen. Ik dacht ook nog: 'Als die Groningse Fans met anderhalve ton aan donaties uit de bus kunnen komen om hun club te redden, dan zou je denken dat Leiden als weerwoord toch in staat zou moeten zijn de helft daarvan op te hoesten en daarmee hun ploeg weer in kansrijke positie te krijgen!?!


Aanstaande zondag 14h00 uur al is de tweede prijs van het seizoen te vergeven.

De Nederlandse SuperCup tegen Landstede Zwolle – nog zo'n club waar het langdurig gerommeld heeft en die min of meer een nieuwe start maakt – een wellicht betere graadmeter voor ZZ Leiden om te zien waar de Kampioen staat. Landstede zal er ongetwijfeld op gebrand zijn op zijn beurt revanche te nemen en met een goed gevoel aan het reguliere seizoen te beginnen. Dus het zou een leuke wedstrijd moeten kunnen worden...


AART DEKKER

Geen opmerkingen:

Een reactie posten