vrijdag 26 april 2024

SHARTIE AART DEKKER - AL 40 JAAR OP M´N BUCKETLIST: Magistrale Lichtshow van Vulkaan & Noorderlicht op IJsland - ´Northern Lights shine over volcano in Iceland in timelapse video´ /

Northern Lights shine over volcano in Iceland in timelapse video

26 mrt 2024 Two of the most awe-inspiring national phenomena captured in one timelapse video: A volcano near the Icelandic town of Grindavik erupts against the backdrop of the Northern Lights.

 

SHARTIE AART DEKKET - AL 40 JAAR OP M´N BUCKETLIST

Magistrale Lichtshow van Vulkaan & Noorderlicht op IJsland

Northern Lights shine over volcano in Iceland in timelapse video´

´t is zeker 40-50 jaar geleden dat mijn fascinatie wat betreft Bergen  - liefst Vulkanen -, eilanden  en het Noorderlicht begon.

Ik ´liep wat warm´ met vakanties in de Pyreneeën, maar toen in 1986 voor het eerst een FIBA Wereld Kampioenschap (WBC) met 24 landen werd georganiseerd in Spanje en de Nederlandse Mannen ingedeeld werden in een groep die op Tenerife (Canarische Eilanden) werd gespeeld en ook nog eens onze persoonlijke situatie het toeliet besloten Robert Smits en ik om voor zes weken de rugzak in te pakken en zoveel mogelijk eilanden te bezoeken, vulkanen te beklimmen en bekijken en het WK van begin tot eind bij te wonen; het werd in meerdere opzichten een reis om nooit te vergeten.

Toen had ik de smaak goed te pakken!

In de jaren daarna kwamen IJsland en Lapland aan de beurt; daar speelde Basketball niet meer dan bijrolletjes, maar ook dat waren onvergetelijke reizen en belevenissen.

IJsland is letterlijk een van de hotspots in de wereld voor liefhebbers en wetenschappers die de oerkrachten van Planeet, Water, Vuur, IJs en Zon te zien en beleven zijn als op weinig andere plekken op deze aardbol; je ziet het Land er bij een uitbarsting letterlijk ontstaan, en dat de tektonische platen waar Amerika en Europa op liggen zich ieder jaar een paar centimeter uit elkaar bewegen is ook op vele plekken duidelijk.

In Reykjavik was indertijd een speciale kleine bioscoop  - Volcano Show´ - die alleen maar films draaide die over vulkanen gaat. Internet wijst uit dat daar inmiddels een ´Lava Show´ aan toe is gevoegd. Ik bekeek er toen een paar in dat zaaltje, en sindsdien zal ik  - zeker niet op TV -  een gelegenheid voorbij laten gaan er weer eentje te bekijken.

Een vulkanische uitbarsting live en van zo dichtbij als mogelijk is bekijken staat sindsdien hoog op mijn bucketlist, maar het is er nog nooit van gekomen. En dat geldt ook voor het met eigen ogen beleven van het Noorderlicht...ik heb een keer vijf weken in Fins Lapland gezeten, maar had toen niet het geluk het te kunnen zien.

De bovenstaande clip van een maand geleden combineert die twee bullets op mijn lijst; prachtig..!

Nu nog eens ´in het echt´...

(AD)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten