vrijdag 25 maart 2011

'En wat doet de Regering?'....

was ooit een gevleugelde kreet van het duo Koot&Bie... Voordat ook maar iemand precies wist wat er aan de hand was in Japan, had als vervangend optredend MP Verhagen zijn commentaar al klaar bij de wekelijkse Persconferentie van 'de MP': "we gaan gewoon door met de plannen voor het bouwen van nieuwe kerncentrales!"

Niets en niemand kan immers de 'god van Nederland' afstoppen in zijn niets ontziende ambitie persoonlijk voor 'het hoogste' te gaan; niet zijn mede-CDA-leden, al helemaal niet wie dan ook buiten die partij, en dus ook niet het rampzalige nieuws uit Japan.

Uit het AD van 25-maart-2011:
Kerncentrale vervuilt oceaan

Bijna 147 keer meer jodium-131 in water dan toegestaan

TOKIO - De geplaagde Japanse kerncentrale Fukushima I vervuilt de Grote Oceaan. In het zeewater bij de nucleaire installatie is bijna 147 keer zo veel jodium-131, een zeer schadelijke radioactieve stof, gemeten als toegestaan. In de komende dagen slaan de metingen waarschijnlijk nog hoger uit.
Het dek van een Amerikaans marineschip wordt schoongespoten en door het personeel van radioactieve deeltjes ontdaan. De rotzooi gaat zo de zee in.
Het dek van een Amerikaans marineschip wordt schoongespoten en door het personeel van radioactieve deeltjes ontdaan. De rotzooi gaat zo de zee in.



Dat heeft de eigenaar van de kerncentrale, het energiebedrijf Tepco, aan het Japanse persbureau Kyodo laten weten. Het bedrijf beweert dat er vooralsnog geen gevaar is voor de volksgezondheid. Het radioactieve materiaal is vermoedelijk door de regen in zee gekomen. Ook kan bluswater de oorzaak zijn. Dat werd van buitenaf op de nucleaire installatie gesproeid om de centrale te koelen.

Volgens Tepco zijn de zorgwekkende metingen woensdag gedaan, vlakbij de plek waar de afvoerleidingen van de kerncentrale uitkomen in zee. Onderzoekers vonden ook cesium-137, een andere gevaarlijke stof. De hoeveelheid radioactief materiaal in zee is de hele week al veel te hoog.

Mineraalwater hamsteren
Ook in de omgeving wordt veel straling gemeten. Op 16 kilometer ten zuiden van de kerncentrale is bijna twintig keer zo veel jodium-131 geregistreerd als toegestaan. Dat is in de richting van de hoofdstad Tokio, waar dertig tot veertig miljoen mensen wonen. In het kraanwater daar zijn radioactieve deeltjes gemeten. De bevolking is mineraalwater gaan hamsteren.

Bij Fukushima I proberen in totaal driehonderd Tepcowerknemers en brandweermensen de kerncentrale onder controle te krijgen. Eerder deze week moesten ze worden geëvacueerd, toen er zwarte rook opsteeg uit reactor 3. Daar liggen de zeer gevaarlijke stoffen plutonium en uranium opgeslagen. Volgens Tepco werd er na de rook geen verhoogde radioactiviteit gemeten.

Weer stroom in centrale
Het werk in Fukushima is vandaag hervat. In de controleruimtes van reactoren 1 en 3 is weer stroom. Het is nog niet duidelijk of de koelsystemen aan de praat kunnen worden gebracht.

De reddingswerkers gaan in ploegen van vijftig de reactoren in, gekleed in witte pakken en met gasmaskers. Deze Fukushima Fifty zijn uitgegroeid tot helden, omdat ze hun gezondheid riskeren om het land te helpen. Twee van hen zijn vandaag opgenomen in een ziekenhuis. Ze waren blootgesteld aan te veel radioactiviteit.

De problemen bij Fukushima I ontstonden bijna twee weken geleden na een zware aardbeving en een tsunami. Het officiële dodental van die natuurramp is inmiddels opgelopen tot ongeveer tienduizend. Meer dan 17.000 mensen worden vermist. (ANP)
[De tsunami, die op de zware aardbeving volgde, zorgde ook voor veel vervuiling. Complete auto's werden meegesleurd naar zee. ]
De tsunami, die op de zware aardbeving volgde, zorgde ook voor veel vervuiling. Complete auto's werden meegesleurd naar zee. © epa


En uit DePers:

'Limburg moet alert zijn op zware aardbeving'

Gepubliceerd: maandag 21 maart 2011 16:38
Update: maandag 21 maart 2011 16:41

Limburg moet rekening houden met aardbevingen van 7.0 op de schaal van Richter, zo waarschuwen geologen van de Vrije Universiteit en de Universiteit Aken maandag.

De Nederlandse en Duitse wetenschappers ontdekten dat er enkele honderden jaren geleden aardbevingen van 7.0 op de schaal van Richter in de omgeving van Limburg zijn geweest. Een dergelijke aardbeving is ongekend zwaar voor Nederlandse begrippen. Huizen, wegen en bedrijven zouden hier niet tegen bestand zijn, evenals kerncentrales en chemische fabrieken.

Roermond werd in 1992 getroffen door een beving van 5,8 op de schaal van Richter. De geologen verschijnen maandagavond in het televisieprogramma Eenvandaag, waar ze uitvoeriger ingaan op hun bevindingen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten