woensdag 26 augustus 2015

VLUCHTELINGEN / MIGRATIE / SCHANDALEN / EU: Ontroering bij zien van Foto Vluchtelingen op het Strand

Zojuist zag ik op teletext.nl een bericht met de titel 'Extra geld voor migrantenprobleem'. Ik heb moeite met de bewoordingen die de laatste tijd worden gebruikt bij berichtgeving over 'Migratie'. 'Gelukszoekers' is er ook zo een. Iedereen weet dat er gigantische problemen op dit gebied bestaan: in Syrië, Irak, Afghanistan, Koerdistan, Turkije, Libanon, Libië - en dan ben ik nog verre van compleet - daar hebben ze echt grote problemen met - vooral - mensen die vluchten voor oorlog en geweld. Maar toch niet hier in Nederland?!? Het gaat om mensen...mensen die hulp nodig hebben, en die ze onvoldoende krijgen...

Maar de berichtgeving hier, en al helemaal het tuig dat op Internet kreten uitbraakt als 'Mooi; dat scheelt weer 800 uitkeringen!' als er net 800 mensen - mannen, vrouwen en kinderen - zijn verdronken in de Middellandse Zee, doet vermoeden dat men van mening is dat 'wij, hier en nu, een onoverkomelijk groot probleem hebben'.
Wat een onzin!

'Nog nooit zo ontroerd geweest'

21/08/2015
Het beeld van een Syrische vader die huilt terwijl hij zijn zoon en dochter omarmt op het strand van het Griekse eiland Kos, is zo aangrijpend dat het massaal wordt gedeeld op sociale media. Fotograaf Daniel Etter vertelt het verhaal achter het beeld.

17 Augustus, half 5 ’s ochtend. Het strand van Kos. De man op de foto is Laith Majid, die samen met zijn vrouw – een lerares Engels – en hun twee kinderen het oorlogsgeweld in Syrië is ontvlucht. De Majids waren een middenklassengezin in de Syrische stad Deir ez-Zor. Nadat het gezin jarenlang de bombardementen van de Syrische regering, het geweld van rebellengroepen en recent de gruwel van IS meemaakte, is er nu de hoop op een nieuwe start in Duitsland.

Vanuit Turkije stapte het gezin samen met acht anderen op een rubberbootje naar Kos. Het bootje was geschikt voor drie, het maakte water en liep leeg. De opvarenden waren drijfnat toen ze aan wal kwamen. “Op dat ene moment van aankomst, op de foto, kwam alles samen. De vreugde, de liefde voor elkaar, het verdriet om wat ze hebben meegemaakt", getuigt Etter. Het gezin vond nadien onderdak in een geïmproviseerde tent op een strand in Kos.

"Ik ben nog nooit zo ontroerd geweest als door dit beeld", zegt Etter over de foto die de wereld rond ging. De vluchtelingenproblematiek houdt mensen bezig, de discussie lijkt vaak gepolariseerd. Maar de reacties op deze foto waren vooral positief, variërend van “hartverscheurend!”, “dit zou geen mens mee moeten maken” en “je hebt geen hart als je dit niet erg vindt, dit is verschrikkelijk: je vlucht niet uit je land als het niet nodig is”.

Ook Stichting Vluchteling plaatste de foto van freelancer Daniel Etters van de New York Times door met de pakkende quote "To those who attack 'migrants' online. Look at this man, fleeing war in Syria, cradling his children. And rethink" van Barry Malone van Al Jazeera door op Facebook. Ondertussen hebben 3.500 mensen de post geliked, en is deze door bijna 8.000 mensen gedeeld met vrienden met een bereik van ruim één miljoen mensen. 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten