zaterdag 10 augustus 2019

HOORT U HET OOK EENS VAN EEN ANDER / VK OPINIE LEZERSBRIEF: Ameling Algra(Docent) - 'Met opwaartse mobiliteit is het ook bij ons droevig gesteld' / NIET 'ONLY IN THE USA' / (GEEN) GELIJKHEID / /




Breng eis voor de universiteit omhoog naar een zeven(Brief van de Dag)

De ingezonden brieven van zaterdag 12 augustus 2017.

Brief van de dag: met opwaartse mobiliteit is het ook bij ons droevig gesteld

Een Nederlandse Harvard komt er niet, het past gewoon niet in de poldercontext. En dat is maar goed ook, beschrijft Marleen Stam-Gibbs (O&D, 9 augustus). Als ervaringsdeskundige ziet zij in de VS wegen afgesneden voor leerlingen die te laat inzien dat je vooral moet doen wat de school verwacht. Fijn, een systeem waarbij het op je 17de al te laat is, verzucht zij.

Ik bestrijd dat niet, integendeel. Maar Nederland is voor Marleen kennelijk inmiddels ver weg. Hoe is het bij ons? Dramatischer. Een 13-jarige die het belang van huiswerk niet inziet, mag naar het havo. Geen topuniversiteit meer, ook geen middelmatige. 11-jarige superslimme, creatieve adhd'ers komen vaker niet dan wel op het vwo.

Selectieve elite-universiteiten snijden wegen af. Maar dat geldt, eerder en in sterkere mate, ook voor ons selectieve schoolsysteem. Met opwaartse mobiliteit is het ook bij ons droevig gesteld. In Amerika kan een krantenjongen tenminste nog miljonair worden.

Hij is helaas geen uitzondering, de vwo-leerling die met zesjes genoegen neemt. Sylvia Witteman kan het plastisch beschrijven, ik ken ze uit jarenlange ervaring. Lui zijn ze niet, maar waarom zou je naar zevens streven? Er zijn andere dingen die aandacht vragen. Als een volgend kabinet daar iets aan wil doen, is er een goedkopere oplossing dan een Nederlandse Harvard: integreer havo en vwo, tot en met het examen; de onderwijsprogramma's zijn al vrijwel gelijk. Stel een simpele eis. Om te slagen zijn zesjes voldoende, voor de universiteit moet je zevens halen. De havo-leerling weet dat met extra inspanning de weg naar de universiteit open kan gaan. De vwo-leerling die op het minimum mikt, vindt ineens dat een weg is afgesloten. Loon naar werken, dat stimuleert.

Ameling Algra, Almere, was ruim veertig jaar werkzaam in het voortgezet onderwijs, als docent wiskunde, schoolleider en bij het College voor toetsen en examens.

**

Meer over dit thema:

Hoe opwaartse sociale mobiliteit te bevorderen?

'Kinderen van hoogopgeleide ouders komen er wel, het gaat mij om de rest van de kinderen', aldus hoogleraar neuropsychologie Jelle Jolles donderdag in de Volkskrant in een gesprek met Ianthe Sahadat.





Zwarten in Amerika-eigen schuld, dikke bult GROOTSTE MISLUKKING VAN AMERIKAANSE DROOM KOELTJES BEKEKEN

IN DE VERENIGDE STATEN is geen onderwerp zo beladen als de omgang van etnische groepen met elkaar. Een mijnenveld. Spreek een woord, zet een stap buiten de met rood-witte linten gemarkeerde paden en je maakt als politicus of auteur een gerede kans de lucht in te vliegen....

Deze hypergevoeligheid voor het afwijkende heeft een logische oorzaak. Een multiraciale samenleving onder spanning is voor haar evenwicht afhankelijk van een zekere mate van consensus over de oorzaken van de ongelijkheid en over de wegen die nog te gaan zijn om meer rechtvaardigheid te bewerkstelligen. Zo komen er (soms stilzwijgend) afspraken tot stand over vorm en inhoud van het politieke discours. Het is een praktische manier om de lont uit het kruitvat te halen.

....................
................
.......

Geen opmerkingen:

Een reactie posten