vrijdag 15 april 2022

TOCH RAAR... / PAASVUREN & HET WEER / WEER.NL: 'Mogelijke brandlucht tijdens het Paasweekend' / TRADITIES IN EEN VOL LAND /

 

Hoogste paasvuur ter wereld, 45,98 meter, in Espelo op 8 april 2012(Foto Jurgen Eissink) 

14 april  Bericht overgenomen van Weer.nl, Originele bericht   ---  Hier  ---

Mogelijke brandlucht tijdens het Paasweekend

Komend weekend is het Pasen en traditioneel worden er in delen van Europa dan ook paasvuren aangestoken. Enorme hoeveelheden hout worden op een soms tientallen meters hoge stapel gelegd, die bij het invallen van het duister in de brand wordt gestoken. Het is van origine een echte dorpsaangelegenheid, maar inmiddels is het ook een trekpleister voor veel mensen van buitenaf. Sfeervol en prachtig om te zien natuurlijk, maar de vele paasvuren hebben ook nadelen, namelijk de enorme rookontwikkeling en de brandlucht. En wij zitten precies in de aanvoerrichting.

Zowel zaterdag, als ook op beide Paasdagen lijkt het op basis van de huidige weerkaarten stralend weer te worden. De zon schijnt veel, soms wel door wat dunne sluierbewolking heen, en er staat een zwakke tot hooguit matige oostelijke bries. Vooral in het zuiden en zuidoosten kan de temperatuur flink oplopen tot 19, lokaal mogelijk zelfs 20 graden. In de rest van het land varieert het kwik tussen 14 en 18 graden. Heerlijk weer voor buitenactiviteiten dus, zoals het traditionele paaseieren zoeken.

Traditionele paasvuren

Weinig wind vanuit het oosten dus, windkracht 1 tot aan de kust hooguit 3, maar laat dat nou net de minst gunstige windrichting voor ons zijn tijdens Pasen. Vooral in het oosten van ons land, met name de provincies Drenthe, Groningen, Overijssel en Gelderland, maar ook Friesland en Brabant, worden in het paasweekend namelijk talrijke paasvuren aangestoken. De meest bekende zijn de paasvuren in Twente, de Boakebraandn, doordat de paasvuren daar allemaal relatief dichtbij elkaar staan. Ook in het westen van Duitsland worden talrijke paasvuren ontstoken, waarbij het middelgebergte de Harz zo’n beetje de meest oostelijke grens aangeeft van dit volksgebruik.

Enorme rookwolken en brandlucht

De enorme brandstapels, van soms wel tientallen meters hoog, worden bij het invallen van de avond aangestoken en zijn over het algemeen niet meteen al in de avond en nacht weer uit. Vaak branden de stapels ook daags erna nog een tijdlang door, soms zelfs het hele weekend, waardoor er flink wat rook in de lucht komt. En die rookwolken worden met die zwakke tot matige oostelijke wind precies onze kant opgeblazen. Kijk dus niet gek op als je in het paasweekend (even) een brandlucht ruikt.

Effect op het weer

Deze rookwolken kunnen soms ook hun effect hebben op het weer. De asdeeltjes die in de lucht hangen, treden op als condensatiekernen voor water, waardoor ze de hoeveelheid waterdruppeltjes kunnen beïnvloeden en dus ook de hoeveelheid bewolking. En die bewolking kan vervolgens weer effect hebben op de temperatuur. De zon krijgt door de bewolking namelijk minder ruimte, waardoor het kwik soms toch net iets lager uitkomt dan aanvankelijk wordt verwacht.

Risico bij ons?

Voor zover we het nu kunnen inschatten, zullen we komend weekend waarschijnlijk wel af en toe een brandlucht ruiken, maar voor wat betreft de hoeveelheid bewolking lijkt het mee te vallen. De oostelijke wind is namelijk niet heel erg aanwezig, waardoor de enorme rookwolken zich niet snel zullen gaan verplaatsen. Ook is de aangevoerde lucht relatief droog, waardoor de kans op bewolking sowieso minder groot is. Het risico op een wat minder felle zon geldt dan ook vooral voor de regio’s waar de paasvuren daadwerkelijk gehouden gaan worden, dus met name in de oostelijke helft van het land.

Britta van GendtMeteoroloog
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten