Volgens de 'Bookies' zijn de Orange Lions vanavond de favoriet!
De Mannen 5X5 Orange Lions staan vlak voor nieuwe kwalificatie-cyclus; met weer nieuwe kansen. Zo kan het Nationale Team – het uithangbord van het Nederlandse Basketball – zich voor het eerst sinds de jaren ´80 voor een tweede achtereenvolgend EuroBasket eindtoernooi – het Europese Kampioenschap – plaatsen. In die tijd deden er nog landen mee als Joegoslavië en de Sovjet-Unie; een compleet andere basketball-realiteit.
Waar de Qualifiers voor EuroBasket nogal eens lang en gecompliceerd kunnen zijn, is dat met de huidige status van de Orange Lions niet het geval: een groepsfase met vier landen – Nederland, Griekenland, Tsjechië en Groot-Brittannië – uit en thuis spelen verdeeld over drie Windows met elk twee wedstrijden – rond aankomend weekend, in november en volgend jaar februari. De bovenste drie gaan in 2025 naar EuroBasket, de nummer vier valt af. In andere groepen – zoals bijvoorbeeld die waar België in speelt – kan het ingewikkelder liggen omdat daar ook de vier organiserende landen van EuroBasket aan meedoen, en die zijn al geplaatst...
Op het eerste gezicht best een aardige loting voor de Orange Lions dus; Griekenland als favoriet en Tsjechië hoort dan wel bij de gevestigde orde in Europa, maar zou niet onoverkomelijk hoeven te zijn voor een goed spelend Nederland, maar die wedstrijden zijn pas in november in een tweeluik voor Nederland aan de orde, dus dat is nog niet zo belangrijk.
Groot-Brittannië uit op vrijdagavond in Newcastle: dat is dus meteen een sleutelwedstrijd! Zouden de Orange Lions daar winnen, dan zou er al een flinke stap naar EuroBasket gemaakt zijn. En de Britten staan onder Nederland op de ranglijst, maar één plek weliswaar, maar wie heeft er nu ooit van dat team gehoord? Een makkie dus?
Zeg dat niet tegen coach Arik Shivek! Iemand die die bewoordingen tegen hem bezigde afgelopen zomer – kort na de loting – kreeg meteen een vrij heftige reactie van de veteraan-coach; hij vond het 'een lastige loting en Groot-Brittannië een zware tegenstander'. Ik begrijp hem wel; niet alleen is het in het Europese Basketball al een hele tijd zo dat je nauwelijks meer zwakke landen tegen komt, Shivek kan het weten want hij heeft Groot-Brittannië als bondscoach van Israël al als tegenstander getroffen.
Groot-Brittannië is sowieso een bijzonder verhaal, want alhoewel een buurland van vergelijkbare sterkte, Nederland heeft er sinds de vroege jaren ´80 slechts eenmaal in EK-verband tegen gespeeld. Verder nooit; niet in kwalificatie-rondes, niet in de B-Divisie en al helemaal niet op eind-toernooien. Dat zit zo: net als in het voetbal nog steeds het geval is, speelden Engeland, Wales, Noord-Ierland en Schotland allemaal separaat mee op Europees niveau, alleen als het Olympisch verband was werden die ploegen samengevoegd tot Groot-Brittannië. Pas toen de Olympische Spelen van Londen (2012) in zicht kwamen werd dat veranderd omdat de Britten moesten aantonen het Olympische niveau aan te kunnen – geld speelde geen rol in die periode; bijna alles was toen financieel haalbaar. In 2006 en 2007 kwam Nederland GBR twee keer tegen in een kwalificatie; dat liep voor Oranje bar slecht af – 63-39 verlies uit en 64-83 thuis. Na de Spelen van Londen ontstonden er in het UK flinke problemen met de financiering en stond het programma zelfs op losse schroeven (de NBB had dus niet het alleenrecht op dit soort perikelen), maar recent wordt er altijd onder de Britse vlag gespeeld. Zie --- Hier --- het overzicht van deelnames aan Fiba Basketball
Bekijken we door die bril de historie, dan heeft trof Nederland GBR buiten oefenwedstrijden wel af en toe 'officieel' – altijd in Pre-Olympisch en dat pakte nogal eens desastreus uit voor Oranje Basketball. Alleen in 1992 trok Nederland in Badajoz relatief eenvoudig aan het langste eind (81-60). Helaas liet Oranje het toen onnodig liggen tegen Hongarije waardoor ook toen de eindronde van het POT net werd gemist. Op die ene wedstrijd na speelde Nederland toen geweldig, wat pas echt duidelijk werd toen bleek dat de enige andere verliespartijen werden geleden tegen medaillewinnaars op de Spelen. Zelfs de erfopvolger van de Sovjets – het GOS, de Olympische nr.4 – werd toen verslagen!
In 1984 in Grenoble waren het de Britten die Nederland eigenhandig buiten die eindronde hielden; kort voor het einde koesterde Oranje een 1-puntsvoorsprong net niet lang genoeg en leed het tegen de Britse press knullig balverlies: een Britse lay-up, einde wedstrijd; uitslag 71-72 en Nederland kon naar huis.
Nog erger was het in 1988: Nederland organiseerde het mega-grote POT zelf – er werd in vijf steden gespeeld en Groningen was vanwege het publiek uitverkoren als thuishaven – ook toen weer was de wedstrijd tegen de Britten beslissend en deze keer nogal ontluisterend (64-83). De fantastische eindronde in het Rotterdamse Ahoy – de complete top van Europa inclusief de legendarische sterren-ensembles (zeg maar gerust ´Dream Teams´) van Sovjet-Unie en Joegoslavië speelden daar een toernooi van acht landen die elkaar allemaal troffen! – moest het doen zonder thuisploeg en dat was media-technisch, financieel en wat basketball-promotie betreft dramatisch. Je zou je bijna 'gejinxt' gaan voelen, ik kan me in ieder geval die teleurstellingen nog (te) goed herinneren...
We moeten terug naar 1976 om Nederland eens in een cruciale officiële wedstrijd te zien winnen van de Britten: ook weer op een POT versloeg Nederland Groot-Brittannië met 76-60. Daar kwam Oranje tot op het randje van de Olympische Spelen. Winst met 11 punten tegen Tsjecho-Slowakije zou voldoende zijn geweest; het werd een 11-punten nederlaag in het beste toernooi op wereld-niveau dat Nederland ooit speelde.
En nu dus alweer, en nog wel als aftrap van een Qualifier-cyclus een cruciale wedstrijd tegen die Britten en dan ook nog eens in een uitwedstrijd... Maar de huidige internationals zullen die ´Jinx´ helemaal niet zo voelen; niemand van deze selectie was in die tijd zelfs maar geboren! Deze generatie kan fris van de lever van start gaan, heeft al aardig wat internationale ervaring onder de riem, en heeft een internationaal gepokte en gemazelde coach op de bank met Arik Shivek. Groot-Brittannië uit – altijd lastig – maar ik ga ervan uit dat de Orange Lions deze historie definitief de geschiedenisboeken in gaat spelen!
Omdat Leon Kersten al het nodige schreef over het huidige team van Groot-Brittannië, beperk ik me tot een hele korte schets van het basketball bij onze overburen aan de andere kant van de Noordzee. Traditioneel is het Engelse/Britse basketball erg georiënteerd op Amerika (en in mindere mate op Canada). Dat is logisch; het is voor veel Amerikanen eenvoudig om de oversteek te maken vanwege taal en hun roots. Dat strekt zich – in tegenstelling tot de situatie in Nederland – ook uit tot het verkrijgen van een paspoort en speelgerechtigdheid. Dus veel Amerikaanse spelers, maar ook – verhoudingsgewijs meer nog dan Nederlanders – veel jonge Britten die naar college gaan in Amerika en Canada, en later weer terugkeren. Daarnaast investeert de NBA erg veel in Londen – nergens zoveel Global NBA Games als in de Engelse metropool! Het valt te verwachten dat als de NBA ooit gaat uitbreiden naar Europa, dat Londen de eerste op de lijst zal zijn. Naar verluid is Engeland ook een voorloper in een andere trend die ik wel aan zien komen – en bijvoorbeeld in Luik in de BNXT League ook al werkelijkheid is – Amerikaanse investeerders die 'instappen' bij Britse clubs, of zelfs clubs overnemen. Dat alles verklaart veel aan de speelwijze en het karakter van het Britse basketball die we vanavond waarschijnlijk kunnen gaan zien.
De wedstrijd is vanavond te bekijken op het open kanaal van Ziggo
Groot-Brittannië vs. Nederland
Vrijdag 23 februari 2024, 20h20
De thuiswedstrijd tegen Griekenland
Maandag 26 februari 2024, 19h30
Sportcampus Zuiderpark Den Haag
Ik wens de mannen veel succes, en alle Liefhebbers veel plezier!
AART DEKKER
Meer voorbeschouwingen:
Op het moment van posten van dit verhaal heb ik nog geen roster van de Orange Lions kunnen vinden, dus moeten we het doen met de selectie, met als mogelijke aanvulling Roeland Schaftenaar:
https://www.oranjebasketball.com/nieuws/berichten/menno-dijkstra-nieuweling-in-selectie-oranje/
Leon Kersten – afgewogen en analytisch als altijd – zet feiten en gedachten over de Qualifier-groep waar Nederland in uitkomt op een rijtje in vijf punten:
Antetokounmpo komt naar Nederland en nog 5 zaken die je moet weten als Oranje een stap wil zetten richting het EK basketbal
Geplaatst op 21 februari 2024 door leonkersten
Ronald van Dam maakte voor zijn nieuwe werkgever NOS SPORT een leuk verhaal over Keye vd Vuurst de Vries, Matt Haarms en Yannick Franke, dit seizoen niet alleen ploegmaten bij de Orange Lions, maar ook in de ACB:
'Met 'de drie van Palencia' beginnen basketballers aan kwalificatie voor EK 2025' (met video)
NOS Sport• 22 februari 2024
De opvolger van Ronald van Dam bij de NBB maakte een mooi interview met veteraan en onmisbare schakel voor de Orange Lions, alleskunner Charlon Kloof:
'Als Charlon Kloof zijn schoenen aantrekt, is hij de beste speler'
Alhoewel Arik Shivek – sinds vorig voorjaar de bondscoach van de Mannen Orange Lions – verdeeld over drie periodes al ruim zeven jaar in Nederland werkte – bij ABC Amsterdam en de Orange Lions Academy – is hij voor velen nog steeds (erg/relatief) onbekend. Dit ondanks zijn grote betrokkenheid bij (de toekomst van het Nederlandse Basketball. Om dat te veranderen maakte ik vorig jaar met Arie in 't Veld en Jeroen Beumer een lang interview over zijn leven, carrière en gedachten over het Nederlandse Basketball, hij was toen nog OLA-hoofdcoach en daarnaast bezig met het schrijven van een Masterplan Topbasketball Mannen voor de NBB en NOC*NSF. Het hele interview duurt 1h45m, maar het is via onderstaande link in korte thema's terug te kijken. De afronding van die serie hoop ik op afzienbare termijn nog eens te kunnen maken...
'Het grote Arik Shivek interview (deel-9)'
Geen opmerkingen:
Een reactie posten