maandag 19 februari 2024

AVAAZ-PETITIE: Chemours: stop met PFAS! / ACTIVISME MILIEU-VERVUILING GIF DORDRECHT DRECHTSTEDEN /

Teken nu!  

Chemiereus Chemours loost al decennialang levensgevaarlijke PFAS -- in het bloed en de moedermelk van omwonenden worden hoge concentraties van het gif gevonden. Het wordt gelinkt aan problemen met vruchtbaarheid, het immuunsysteem en kanker. Help alsjeblieft - sluit je aan bij grote investeerders en omwonenden en roep Chemours op NU te stoppen met PFAS!
Teken nu!
Beste vrienden in Nederland,
Chemiereus Chemours loost al decennialang levensgevaarlijke PFAS. In water in de omgeving van de fabriek is tot twaalfduizend keer (!) meer PFAS aangetroffen dan toegestaan en ze zitten zelfs in moedermelk! Problemen met vruchtbaarheid, het immuunsysteem en kanker kunnen het gevolg zijn.

Al jarenlang wordt actie gevoerd door omwonenden en het bedrijf krijgt de ene rechtszaak na de andere aan de broek. Na een onthutsende documentaire waaruit bleek dat Chemours al heel lang weet hoe gevaarlijk PFAS zijn, gingen ook politici zich roeren en een groot chemiebedrijf in België stopt nu versneld met PFAS.

De druk op Chemours neemt toe -- en recent spraken grote investeerders zich uit en riepen het bedrijf op te stoppen met PFAS. Sluit je bij hen en omwonenden aan -- een grote nationale petitie zou het laatste duwtje kunnen zijn. Teken nu!
PFAS worden ook wel de “forever chemicals” genoemd, omdat ze bijna niet afbreken en zich ophopen in het milieu en het menselijk lichaam. Daar kunnen ze vreselijke schade aanrichten. Wetenschappers brengen PFAS onder andere in verband met beschadiging van het immuunsysteem, kanker en vruchtbaarheidsproblemen. 

Chemours beweert dat hun PFAS cruciaal zijn voor de energietransitie en onze gezondheidszorg, omdat ze gebruikt worden in zonnepanelen, batterijen voor elektrische auto’s en medische hulpmiddelen. Maar experts zeggen dat er voldoende alternatieven zijn voor PFAS. Alleen moet Chemours bereid zijn daarin te investeren en de gezondheid van de bevolking boven hun economisch belang stellen.

De EU werkt aan een wetsvoorstel om alle PFAS te verbieden, maar daar kunnen we niet op wachten. Zelfs als het Europese verbod uiteindelijk wordt goedgekeurd, dan zullen bedrijven waarschijnlijk nog tot ongeveer 2037 hebben om alternatieven te zoeken. En ondertussen waarschuwt het RIVM dat het voor omwonenden gevaarlijk is om groenten uit eigen tuin te eten en in recreatieplassen te zwemmen.

Publieke druk is cruciaal geweest bij het besluit van het Belgische 3M om versneld te stoppen met PFAS. Laten we de druk ook in Nederland opvoeren -- sluit je aan en Avaaz zorgt ervoor dat onze oproep bij de directie van Chemours terechtkomt:
Avaaz-leden in Nederland hebben zich vaker ingezet voor een gifvrije toekomst. Tienduizenden van ons hebben zich keer op keer uitgesproken om bijengif te verbieden en Avaazers hebben een belangrijke rol gespeeld in het burgerinitiatief dat een pesticidevrije landbouw op de officiële agenda van de Europese Unie heeft gezet. Laten we ons nu aansluiten bij de duizenden burgers die zich al inzetten om PFAS te stoppen.

Met hoop en vastberadenheid,

Anneke, Ine, Alice, Chris en het hele Avaaz-team

Beeld: Jeffrey Groeneweg, ANP


Geen opmerkingen:

Een reactie posten