Mijn Passie? Delen(want 'Gedeelde Vreugd=Dubbele Vreugd & Gedeelde Smart=Halve Smart).Zie mijn Blog-bijdragen dus als mijn middel om wat me interesseert te delen. Als Links, Reposts, en regelmatig in de vorm van Column, Analyse of Commentaar & al dan niet bijtend, ironisch, of roerend statement. Mijn intentie is iedere dag iets van waarde door te geven...
Ik krijg ook graag feedback; dus Volgen en Reageren stel ik zeer op prijs!
Jesper Jobse in actie, foto van NRC.nl, origineel --- Hier ---
Op het moment dat de Landelijke Media (allemaal) op het Nederlandse Basketball duiken, dan is er iets bijzonders aan de hand. Vaak is er dan 'stront aan de knikker', soms is er sprake van iets bijzonders.
Maandag overdag zat er in het NOS-Journaal een aankondiging van het EK 3x3, dit weekend op het Museumplein in Amsterdam. Ik neem aan dat dat lange tijd bij iedere nieuwe uitzending -vaak om het kwartier- het geval was. Ik kan me niet herinneren dat ik ooit eerder een aankondiging van Basketball in Nederland in het Journaal gezien te hebben. Uniek dus.
Waarom?
Een doorbraak voor het 3x3-Basketball was natuurlijk de aankondiging van het IOC dat 3x3 in ieder geval tijdens de Olympische Spelen van Tokio 2020 Olympisch zal zijn. Een wapenfeit waar ik bijna 25 jaar op heb gewacht, en waarvan mijn gevoel me zei 'dat het ooit zover zou komen'; nu dus.
En in de meeste Nederlandse Media geldt 'Olympische Spelen = Serieus'; nu dus.
De afgelopen weken wonnen diverse Oranje 3x3-teams medailles op WK's -de Mannen(in Nantes) en de MU18(in China); nu dus.
En als je dan precies op dit moment een Internationaal Top-Evenement op een van de meest aansprekende plekken van Nederland -het Museumplein in Amsterdam; het Straatbasketball zag die plek ooit ook nog eens als 'het Mekka'!- dan is de timing dus ideaal voor heel veel aandacht in de Nationale Media; nu dus!
Hieronder twee verhalen die dat illustreren, en die niet iedereen tegen zal komen:
Het 3×3-basketbal is nog vrij onbekend, maar vanaf 2020 wel olympisch. Dit weekend is het EK in Amsterdam, dus tijd voor een introductie.
Frank Huiskamp
Ze vinden het zelf de puurste vorm van basketbal, zoals je het met vrienden na school op een pleintje in de buurt speelt. Korte wedstrijden, intens, de 3×3-basketballers denken dat de minder sportbezeten toeschouwer deze variant aantrekkelijker vindt dan het grote 5×5. Het is alleen nog klein en onbekend. Dat moet de komende jaren veranderen, nu het een olympisch onderdeel wordt op de Spelen van 2020 in Tokio.
Vrijdag tot en met zondag wordt het EK gehouden op het Museum- plein in Amsterdam.
Een spoedcursus in vier vragen.
1 Waar komt het 3×3-basketbal vandaan?
De spelvorm bestaat al decennia. Op pleinen en in gymzalen wordt al lang drie tegen drie gespeeld. Toernooien waren er ook al, ver voordat wereldbasketbalbond FIBA de variant professionaliseerde. Zo had je in de jaren zeventig al 3×3-toernooien in de Verenigde Staten, onder de naam Gus Macker. De FIBA schenkt er sinds 2007 extra aandacht aan. Toen besloot de bond de 3×3-variant aan het programma van de Jeugd Olympische Spelen van 2010 toe te voegen. „Nu krijgen landen die in het traditionele 5×5 al te veel achterstand hebben opgelopen – neem Qatar, maar ook Nederland – de kans om hierin internationaal op hoog niveau mee te doen”, zegt Brian Benjamin, bondscoach van de 3×3-mannen.
2 Hoe verschilt het van het traditionele basketbal?
Er wordt met twee spelers minder per team gespeeld, maar ook op slechts een half veld, dus met één basket. Wedstrijden duren tien minuten, zonder pauzes. In het traditionele basketbal speel je vier kwarten van twaalf (NBA) of tien (Nederland) minuten. Een wedstrijd eindigt na die tien minuten óf als een team 21 punten heeft gescoord. Je krijgt één punt binnen de cirkel, twee erbuiten, waar het in het traditionele basketbal twee om drie is. In het 3×3 heb je daarnaast twaalf in plaats van 25 seconden voor een schotpoging. Er wordt gespeeld met een bal ter grootte van een vrouwenbasketbal, maar met het gewicht van een mannenbal.
De omschakeling van 5×5 naar 3×3 is flink, zegt Sharon Beld, speler bij de Nederlandse vrouwen. „Het is ander spel: veel fysieker en er wordt veel minder afgefloten vanwege overtredingen. Je moet snel schakelen tussen aanval en verdediging. Er is geen rust, heel intens.” Benjamin: „En je bent meer allrounder. In tegenstelling tot het 5×5 heb je geen vaste rol. Je moet alles kunnen en iedereen kunnen dekken.”
Beeld van de WK-wedstrijd Nederland-Servië, vorige maand in Nantes en een dunk van Joey Schelvis.Foto’s Loïc Venance/AFP
3 Waar komen de Nederlandse spelers vandaan?
Het 5×5-seizoen in Nederland, inclusief de eredivisie, loopt van september tot april/mei, het korte 3×3-seizoen begint daarna. De meeste spelers combineren de twee disciplines. Het Nederlands mannenteam speelt voornamelijk in de promotiedivisie, het op een na hoogste niveau. De vrouwen spelen allen wel in de eredivisie. De vier vrouwen die op het EK staan – drie plus één reserve – maken ook deel uit van het Nederlands team in het 5×5.
4 Hoe goed is Nederland?
Nederland heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot internationale top, met als uitschieter het zilver voor de mannen en de vierde plaats voor de vrouwen op de WK in Nantes, vorige maand. Het komt vooral doordat de Nederlandse bond al vroeg investeerde in de discipline. In 2009 begon de Streetball Masters Tour, een serie 3×3-toernooien die uiteindelijk leidde tot Nederlands kampioenen per leeftijdsklasse. Momenteel zijn er naar schatting 10.000 spelers. „Het is voor de jeugd ook makkelijker in te stappen in het 3×3 dan in het 5×5. Vanaf het begin is er samenwerking met steden en is het geïntegreerd in het topsportbeleid van de bond”, zegt Benjamin.
Beelden van de finale van het afgelopen WK bij de mannen tussen Nederland en Servië:
De top is breed en de verschillen klein. Die top is vooralsnog erg Europees: landen als Servië (drie wereldtitels) , Frankrijk en Slovenië doen het goed bij de mannen, Rusland en Hongarije zijn toplanden bij de vrouwen. De Verenigde Staten, hét basketballand, lopen nog niet heel warm voor het 3×3 en de teams die het land afvaardigt verschillen per jaar in kwaliteit; vanwege een voorrondesysteem spelen zelden dezelfde spelers samen op de grote toernooien.
De verwachting is dat de wereldtop de komende jaren breder en dus internationaler wordt. Vanwege de olympische status zullen meer landen investeren in 3×3 basketbal. Dat zorgt er meteen voor dat Nederland niet zomaar een land is om rekening mee te houden voor een medaille. Benjamin: „Je moet je eerst nog maar zien te plaatsen; er mogen in Tokio maar acht landen meedoen. Ja, we hebben een voorsprong en die willen we de komende jaren behouden.”
Amsterdammer Jesper Jobse (32) staat dit weekeinde als voorman van het Nederlands team op het EK 3x3 basketbal, dat op het Museumplein wordt gehouden. De sport is vanaf 2020 olympisch.Rasit Elibol
Jobse ploft neer op een terras op het Museumplein, met uitzicht op het basketbalplein. Een dag eerder speelde hij nog in Kroatië, dus hij is wat vermoeid. "Het ging daar niet heel goed," zegt de Amsterdammer. "We spelen veel wedstrijden, waardoor we niet altijd kunnen pieken. Maar het toernooi in Kroatië was goed als voorbereiding op het EK."
Dat EK is dit weekeinde op het Museumplein. In zijn stad. Waar Nederland als nummer twee van het afgelopen WK een van de favorieten is. En waar alle ogen op gericht zijn, omdat de sport sinds kort de olympische status heeft.
Wie had dat gedacht? Jobse niet. Hij speelde al tijden in de eredivisie toen hij een jaar of vier geleden met twee anderen (Joey Schelvis en Sjoerd van Vilsteren) besloot een 3x3-team te beginnen.
Als je eerlijk bent, is Nederland natuurlijk een muis in basketbal
"Gewoon, omdat we het leuk vonden. Het lijkt nog het meest op basketballen op straat, je gaat terug naar de basis. Dat sprak ons aan, En het ligt me wel: je moet namelijk allround zijn, kunnen aanvallen en verdedigen. Daarnaast moet je niet te klein zijn, omdat er veel duels zijn. Maar ook niet te groot, omdat je dan te traag wordt."
Pionier Vlak nadat ze waren begonnen, deden Jobse en zijn maten namens Nederland mee aan het WK. Ze kwamen niet bij de eerste twintig. Twee weken geleden deden ze weer mee, dit keer met zilver als resultaat. Alleen Servië was net te goed.
"Inmiddels trainen we ook veel intenser en krijgen we steun van de bond. We spelen landentoernooien als het Nederlands team en anders als team Amsterdam, met ondersteuning van Apollo. We krijgen nu veel support, maar dat was in het begin echt niet zo. We hebben alles zelf moeten doen. Daarom voelt het extra mooi dat we dit allemaal hebben bereikt."
Nu de sport vanaf 2020 olympisch is, zou je denken dat deelname voor de vicewereldkampioen binnen handbereik ligt. Jobse: "Was het maar zo simpel. Om te beginnen doen er maar acht teams mee. En het is een jonge sport, dus er kan tot die tijd nog heel veel gebeuren. Kijk naar ons: toen wij begonnen had niemand gedacht dat Nederland tot de wereldtop zou behoren. Door de nieuwe olympische status gaan natuurlijk veel meer landen inzetten op 3x3, ook grote landen als Amerika en Spanje. En als je eerlijk bent, is Nederland natuurlijk een muis als het om basketbal gaat."
Ik kreeg last van faalangst, mijn zelfvertrouwen werd minder. Ik dacht dat ik het niet meer kon
Maar, benadrukt Jobse, 3x3 is echt iets anders dan 'gewoon' basketbal. "Er deden aan het afgelopen WK spelers mee met een carrière waarbij die van mij echt helemaal niks voorstelt, individueel echt zó goed. Maar wij klappen er vol op, zijn enorm op elkaar ingespeeld en tactisch ook ver. Het is ook gewoon echt een andere sport."
Maar toch, Jobse vindt het leuk, de Olympische Spelen, en hij zal geen nee zeggen, maar hij droomt er allerminst van. "Natuurlijk is het te gek, maar ik vind het als pionier veel belangrijker dat de sport groeit en dat er überhaupt een Nederlands team staat. Ik wil andere jongens enthousiast maken voor 3x3. Het zou de eerste keer zijn dat er een Nederlands basketbalteam op de Spelen staat. Dáár wil ik mijn steentje aan blijven bijdragen."
Zelfvertrouwen Jobse is met zijn eigen stichting 3x3 Unites al bezig met projecten in de stad om jongeren kennis te laten maken met de sport en ze daarbij sociale vaardigheden bij te brengen.
"De sport heeft mij zoveel gegeven, dat ik dat ook aan anderen wil meegeven. Zelf liep ik ook helemaal vast toen ik in de eredivisie kwam: anderen zeiden wat ik moest doen, ik kreeg last van faalangst, mijn zelfvertrouwen werd minder. Ik dacht dat ik het niet meer kon."
"Vervolgens heb ik de juiste mensen om me heen gezocht, weg van mensen die zeggen wat jij moet doen. Dat was voor mij 3x3 basketbal, waar we alles zelf deden; van toernooitjes zoeken, tickets boeken tot trainen. Dat wil ik anderen meegeven."
Dit artikel kwam via 'Topics.nl', als jij dat ook wilt:
NOS Sport kondigde het EK (en WK in 2019) enkele maanden geleden zo aan: --- Hier ---
En de Basketball Bond -de NBB- deed dat zo: --- Hier ---
Veel korte videoclips van NOS Studio Sport: --- Hier ---
Het Brabants Dagblad had trouwens deze week een verhaaltje over het feit dan Bondscoach Hakim Salem de Vrouwen 3x3-selectie grondig overhoop haalde voor het EK, je leest het --- Hier ---
Via dit Hoekje van mijn Blog, ben ik Boeken-Handelaar;
Te Geef Boek: Gratis/Tegen Verzendkosten(ophalen gratis) bij mij te verkrijgen Boeken, eBooks:
-TTD-Manifest 'Het Begon op Straat, Eindigt het ook weer op Straat'(2001, .pdf, voor de Early-birds, 1e 100 Gratis)
Zoek Boek: als je een specifiek Boek, tegen een Goede Prijs Zoekt, kan je dat -Hier- melden. Ik ga op Zoek, als ik binnen 2 weken iets voor je gevonden heb, hoor je dat.
Stef Bos zingt in 'Papa' "Misschien ben ik niet geworden wat jij wou". Mijn Pa zag in mij een in Wageningen opgeleide Ir; ik koos de IT. Waarschijnlijker alternatief: dat ik --naast duursporter (hardlopen, schaatsen, langlaufer, (berg-) wandelaar, en basketballer-- organisator, journalist, en/of cabaretier was geworden...
Ik ben een nogal idealistisch ingestelde persoon met een sociale inslag en probeer daar invulling aan te geven door mezelf in te zetten als vrijwilliger; iets doen voor anderen. Met een achtergrond die van jongs af aan het beoefenen van de prachtige sport Basketball omvatte, ligt het vrijwilliger zijn in het basketball natuurlijk voor de hand. Ik begon daar al jong mee, en ben daar tot de dag van vandaag (inmiddels al tientallen jaren). In al die jaren heb ik al van alles gedaan: vrijwilligersfuncties binnen Clubs, de Landelijke en Rayonale Bond, en heb daarnaast zelfstandig allerlei Toernooien, Wedstrijden en andere Activiteiten georganiseerd. Daarnaast schrijf ik ook over basketball in diverse Media. Tenslotte is mijn passie het vinden en helpen ontwikkelen van (Jeugdig Basketball-) Talent.
"Beste vriend, ik schrijf je een lange brief, want ik heb geen tijd om een korte te schrijven."Johann Wolfgang von Goethe Schrijven als hulpmiddel en uitlaat-klep, het duurde lang voor ik het doorhad; Schrijven werkt voor mij! Ik kan er mijn emoties mee kanaliseren, gedachten door ordenen en (beter door) overbrengen op anderen. Het gaat dan vaak om Basketball (belangrijk in mijn leven), Politiek (zowel een grote ergernis als betrokkenheid voor mij), Muziek, Cabaret, Boeken en Film, en alles dat met mensen te maken heeft zijn ook hobby's en/of fascinaties van me.
Nevendoel van Aart's Blog
Ik ben van mening dat er vandaag de dag te weinig gelezen wordt; kranten, magazines en lange diepgravende artikelen op het Internet...
Alhoewel ik me er heel goed van bewust ben dan mijn Blog die ontwikkeling niet zal keren, wil ik via deze blog toch proberen om mijn lezers (iets) meer te laten lezen. Dus deel ik -behalve eigen teksten- ook stukjes/artikelen&posts van kranten(o.a. NRC, Trouw, Volkskrant), Magazines(o.a. SI, ESPN), en content van Sites en uit mijn 'Oude Doos met Knipsels'. Een beperkte selectie van wat ik de moeite waard vind.
In de hoop dat - al is het maar af en toe een enkel iemand - deze waardevolle Media ontdekt, doorklikt en - vroeger of later - ook zelf naar die media gaat om te lezen...l leest er maar een persoon per post, een(1) stukje meer dan hij/zij anders zou hebben gedaan, dan is mijn moeite niet verspild.
(*) Mocht een van de bronnen van door mij gedeelde content vinden dat mijn delen onrechtmatig is, dan verzoek ik dat mij te melden.
Steun onze club TTD
Jarenlang stopte ik mijn ziel en zaligheid in de Haagse Inner-City-Basketballvereniging Team Ten Dreamers The Hague. We hadden veel succes, en waren een bijzondere, 'Multiculti-club' (and proud about it!) met veel talentvolle jeugd.
Doordat de gemeente Den Haag toegezegde steun uiteindelijk niet nakwam waren we genoodzaakt onze activiteiten te stoppen. Maar TTD slaapt slechts; ooit komen we terug! Steun ons daarbij door hieronder één of meer Sponsorloten te nemen bij de SponsorBingoLoterij! Clicken op de banner, en de rest wijst zichzelf!
Natuurlijk, het is spreken voor eigen parochie. Maar toch, ik kan in alle eerlijkheid zeggen dat ik de Vriendenloterij een leuke loterij vind. Waarom? Omdat ik steeds vaker iets win; mijn 'Winlog' vanaf November 2014:
-nov'14: DVD-pack Penoza
-dec'14:DVD-pack Overspel (s1+2)
-dec'14: Boek'En uit de bergen kwam...echo'
-dec'14: Boek 'de MS van Tess'
-feb'15: DVD-pack Nieuwe Buren
-mrt'15: 2x Cadeaukaart Bloemen
-dec'15: 3x CadeaukaartRituals(2xEuro10,-), Gratis Lot
Dus het loont voor TTD en voor JOU; MEEDOEN ALLEMAAL! (AD)
Zit je op Google+ en wil je op de hoogte blijven van nieuwe TTD-ontwikkelingen? -Hier clicken- TTD-U16Kern rond 1996:
Basketball speelt een belangrijke rol in mijn leven. Toen ik 14 was zag ik voor het eerst een wedstrijd. Ik zag balkunstenaar Jerome Freeman voor Frisol/Rowic tegen (ik meen) Jugglers spelen; mijn leven was veranderd.
Het duurde nog wel even voor ik lid werd van Frisol/R, toen was 15. Het is niet zo dat Basketball voor mij 'alles' was (of is). Het is wel een belangrijk onderdeel; ik werd 'Basketballer', en dat zal ik blijven voor de rest van mijn leven. Daarbij maakt het niet eens veel uit dat ik zelf niet meer kan spelen; ik was Speler en nu doe ik andere dingen in het Basketball.
Hoe het Nederlandse Basketball reilt en zeilt, telt dus voor mij; het houdt mij bezig en ik zou graag beter zien gaan. Dus wil ik daar mijn steentje aan bijdragen.
Het kan zijn door Kinnesinne, Frustratie, Sensatielust, Domme Onwetendheid, Profileringsdrang, Persoonlijke Aversie, enzovoort; er wordt in en rond het Nederlandse Basketball nogal eens met modder gegooid. Daar baal ik weleens van.
Basketball is een schitterende sport; met voetbal de grootste teamsport ter wereld, spectaculair en een mooie metafoor voor het 'gewone leven'; alles zit erin.
Alleen weten in Nederland slechts relatief weinig mensen dat, en dat is jammer, want de sport Basketball verdient een groter en belangrijker podium in de Nederlandse samenleving.
O.a. daarom schrijf/deel ik, op deze Blog of in mijn column op www.iBasketball.nl .
Aanraders; Links naar Familie, Vrienden en Bekenden
Geen opmerkingen:
Een reactie posten