maandag 17 juli 2017

FIBA-EUOPE MU20-B- 2017 / MU20 ORANGE LIONS / ANALYSE ANDERE WEDSTRIJDEN: Belgie Vs. Finland & Slowakije Vs. Groot-Brittannie


Naast de wedstrijden van de MU20 Orange Lions zelf proberen Jan Lievaart en ik ook wedstrijden van de meest waarschijnlijke toekomstige tegenstanders te bekijken. In het kader daarvan het onderstaande.






Groot-Brittannië – Slowakije

Het resultaat van deze wedstrijd wordt voor Nederland pas van belang als de wedstrijd van later op Dag-3 – Nederland – Rusland negatief uitpakt voor onze MU20 Orange Lions. Alhoewel de Slowaakse grote trom anders deed vermoeden toen wij in de buurt van de Universiteits-sporthal kwamen, leverde deze wedstrijd van Slowakije geen tweede opeenvolgende zege op. Wel voor de Britten, die daardoor nog volop in de race blijven voor een Kwart-Finale plaats uit Groep-B. Ook voor Groot-Brittannië wordt de laatste wedstrijd van vandaag dus cruciaal. Zij zullen hun geld op Rusland zetten, want bij winst van de Russen -met het juiste aantal punten verschil- kunnen kunnen ook de Britten uit Groep-B -als tweede- doorgaan naar de laatste acht.

Dan komt meteen de eerste wedstrijd die wij vandaag gaan bekijken in beeld:

België – Finland is ook beslissend, en ook van belang voor Oranje Basketball; winnen de Finnen, dan is België normaliter uitgeschakeld voor een Topklassering, en zal Nederland waarschijnlijk tegen Polen spelen als het als tweede eindigt in Groep-B, of tegen Finland wanneer 'we' als de Nr.1 uit die groep doorspelen. Maar ook de Belgen spelen voor hun laatste kans op een Top-8-klassering. Vorig jaar had dit trouwens een wedstrijd op A-Divisie-niveau -in Helsinki, Finland- geweest; beide teams waren toen A-Divisie-landen. Er is nog een mogelijkheid; dat Oranje door met te groot verschil te verliezen van Rusland gedeeld eerste wordt in Groep-B, maar dan op onderling resultaat toch derde wordt en -ergens in het speelschema- tegen de verliezer van België-Finland moet spelen, en dan gaat het uiteindelijk om de Plaats Negen in de eindklassering.

Zonder Polen gezien te hebben -dus puur op ervaring en resultaten tot nu toe- zeg ik: “het lijkt me voor Oranje het beste om eerste te worden, en dus tegen Finland (of België) en niet tegen Polen te spelen.” Maar misschien bedenk ik me nog als ik deze Finse ploeg heb zien spelen. Ook vanwege tegenstander België is België – Finland interessant; Nederland versloeg de Belgen ruim een week geleden twee dagen achter elkaar, en dus zijn onze zuiderburen een mooie graadmeter voor wat er eventueel wacht bij de Laatste Acht, of Negen tot en met Eenentwintg...

Ondanks mijn verhandeling over de kracht die (o.a.) het door de spelers voor de wedstrijd zingen van hun volkslied kan geven, en mijn constatering dat de Finnen dit uit volle borst deden en de Belgen helemaal niet,is het toch België -die andere Lions- dat in de eerste helft het grootste deel van de tijd iets bovenligt. Het verschil schommelt in het eerste kwart meestal zo tussen de
6 en de o punten in Belgisch voordeel, en de periode wordt afgesloten met 20-20.

Maar dat verandert in het tweede en derde kwart; België is net wat trefzekerder en meer solide in de aanval dan Finland en de voorsprong loopt ondanks fel verzet van Finland steeds verder op, tot maximaal 20 punten (57-37).

In kwart vier klauwen de Finnen nog wel wat terug, maar echt gevaarlijk wordt het nooit voor België.

Finland is in de laatste 5-10 jaar een echt basketball-land geworden; het al zeker 15-20 jaar lopende Jeugd-opleidings-traject begon bij de Mannen vruchten af te werpen, en de Finnen waren sinds 2011 steeds present op EuroBasket, en speelden ook op het laatste Wereld Kampioenschap mee. De sport is er ontzettend populair geworden, en er komen massa's mensen op af, zelfs wanneer Suomi in het buitenland speelt. Bij de Mannen Jeugd is deze progressie ook waarneembaar; ineens zijn er ook daar teams die doorbreken naar het A-Divisie-niveau. Twee jaar geleden deden de MU20 dat, en Finland en de Finse Bond grepen direct de mogelijkheid zelf een A-Divisie-EK-toernooi te organiseren, alleen werd dat initiatief niet beloond met handhaving op het hoogste platform; de Finnen degradeerden en spelen nu dus weer op B-Divisie-niveau. Dat is helemaal geen schande; Finland is wat betreft bevolking een relatief klein land, en ze horen ook zeker (nog) niet bij de langste volken. Dat is in een oogopslag te zien aan de MU20 van 2017; zes spelers van 1.91m of kleiner, vijf die de 1.87 niet halen – dat is meer het Finland dat ik ken van een jaar of tien geleden. Maar de Finnen spelen altijd hard en met veel energie, ze spelen als team en hebben niet zelden goede schutters.


België de MU20 Orange Lions speelden er onlangs dus tweemaal tegen, en in die twee wedstrijden maakten de Belgen geen geweldige indruk, in mijn termen -na ze een helft van die twee wedstrijden te hebben gezien- “wel wat goede spelers, maar (nog) geen goed team”. De succesvolle Oranje Ex-MU20 Oranje coach Burhan Alibegovic verwoordde het zo: “ik heb in geen jaren zo'n matige Belgische MU20 gezien”. En als Nederland dan dus twee oefenwedstrijden kort voor aanvang van het EK wint, is de neiging aanwezig om ze in de sterke Groep-A -met ook Polen en Finland- af te schrijven. Maar dat blijkt dus niet verstandig; de Belgen spelen stukken intenser en beter dan in Amsterdam tegen Nederland, en blijken te goed voor de Finnen. Lange man Lambrecht speelt een goede wedstrijd en de fysiek sterke en atletische Guards kunnen de Finse druk weerstaan, van hen speelt Casero Ortiz een uitstekende wedstrijd.

België is gemiddeld ongeveer even lang als onze Orange Lions en ook even jong met zes spelers uit 1998.

Mocht Nederland op België stuiten in de Kwart-Finale, dan doet het er goed aan niet teveel waarde te hechten aan de twee keer oefenwinst; het zal ook die wedstrijd weer met 0-0 beginnen, en België in goede doen is altijd lastig. Aan de andere kant: Oranje weet dat het kan winnen, en dan lonkt de Halve Finale, en daarmee ook een kans op Promotie naar de A-Divisie.

Zoals de oplettende lezer heeft gemerkt; het verhaal van de wedstrijden GBR-Slowakije en België-Finland is geschreven vanuit het perspectief dat Nederland nog tegen Rusland moest gaan spelen. Op zondag dus; inmiddels weten we meer...


AART DEKKER

Basketballschrijver en -kenner Aart Dekker volgt -bijgestaan door Jan Lievaart- voor de website van de Nederlandse Basketball Bond, iBasketball en zijn eigen Blog, de verrichtingen van Orange Lions MU20 bij het Europees Kampioenschap in de B-divisie, dat komende vrijdag (15 juli) in Oradea, Roemenië begint. Dekker, frequent bezoeker van jeugdtiteltoernooien in Europa, zal verslag doen van de wedstrijden van Nederland en ook geregeld zijn eigen visie geven op het toernooi. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten