dinsdag 11 juli 2017

AD SPORT BERICHT: 'UBALL Speelt Promotiedivisie in 2017-2018' - en wil op termijn de DBL in










UBALL Speelt in 2017-'18 Promotiedivisie





De basketballers van UBALL uit Utrecht spelen komend jaar in de promotiedivisie. Technisch directeur Peter Meurs: ,,De promotiedivisie is een prachtig podium om onze talenten aan het fysiek zware niveau te laten wennen.'' Vrijdag houdt Utrecht Basketball in sportcentrum Oudenrijn een bedrijvenavond om het streven in seizoen 2018-2019 in Utrecht weer met eredivisie basketbal van start te gaan meer gestalte te geven.
De plannen in Utrecht bestaan al even; het onderstaande artikel is overgenomen van de site van de DBL, originele artikel van November 2014  ---  Hier  ---



Het enige team uit Utrecht dat ooit landskampioen werd. SVE doorbrak in 1967 de Amsterdamse hegemonie. Wie herkent deze gladiatoren? 













Utrecht wil met een team de DBL in

UTRECHT, 4 november 2014 - Leiden. Groningen. Amsterdam. Den Bosch.Voor basketballiefhebbers zijn dit niet zomaar de namen van vier steden in Nederland. Het zijn vier bolwerken, waar de beste mannen basketballen op het hoogste nationale niveau.
 
Als sportstad wil Utrecht in de toekomst in één adem met deze topteams genoemd worden. Een droom? Zeker niet, als je na gaat dat de Domstad beschikt over liefst negen bloeiende verenigingen én de basketbalacademie UBALL. Van alle speellocaties wordt de landelijke Streetball Masters in Utrecht al jaren achtereen met stip het drukst bezocht. Amazone speelt met dames op eredivisieniveau. Cangeroes dames en heren spelen in de promotiedivisie, en de meiden U20 eredivisie. Alle jeugdteams van UBALL, dus vanaf U12, spelen in de eredivisie (hoogste klasse), zowel bij de jongens als meisjes. Ook het mannenteam U24 van UBALL speelt op het hoogste niveau en wel in de Dutch Talent League.

Genoeg reden voor basketballiefhebbers in Utrecht om de lat hoger te leggen. Niet alleen kunnen de beste talenten van Utrecht en omgeving zo de kans krijgen om hier hun dromen te realiseren. Zeker zo belangrijk is ook het leggen van een goed fundament. Dat wordt de vijver waaruit de coaches en trainers zullen vissen, om vervolgens de beste kinderen te begeleiden richting het grotere werk.

BasketbalacademieKinderen met veel basketbaltalent gaan natuurlijk ook gewoon naar school. Belangrijk is er dan voor te zorgen dat er geen spanningsveld ontstaat tussen presteren in de sportzaal en presteren in de klas. Om die reden slaat UBALL de brug met het onderwijs, maar ook met sportkoepel NOC*NSF, die ervoor zorgt dat deze kinderen binnen het onderwijs een LOOT-status krijgen. Daarbij staat niet alleen de ontwikkeling van het kind als sporter centraal, maar natuurlijk ook als mens. Topsporters uit verschillende disciplines lieten eerder al zien hoe belangrijk een goed begeleide sportloopbaan én opleiding is geweest richting hun latere werkzame leven.

BasketbalnestHet enthousiasme van spelers, trainers en coaches is er al. Maar voor het realiseren van blijvend topbasketbal in Utrecht is meer nodig: men noemt het liefkozend een basketbalnest. Nu de samenwerking tussen clubs en de basketbalacademie UBALL al bestaat, is het tijd voor de volgende stap in de verdere ontwikkeling. Fantastisch is te melden dat ook de plannen voor verbouwing van Sportcentrum Oudenrijn klaarliggen.

De volgende stap wordt nu gezet. Niet alleen in Utrecht, maar ook met veel verenigingen rondom de stad worden op dit moment plannen besproken om nauwer samen te werken. Bovendien vinden er gesprekken plaats met potentiële sponsors.

KostenWat zijn de kosten van topbasketbal in de DBL? Een eerste grove schatting: een mannenteam in de eredivisie kost 200.000 tot 1.000.000 euro. En zou het niet prachtig zijn als de landelijk spelende teams (Cangeroes en Amazone) hierbij kunnen aanhaken. In elk geval zouden met goede faciliteiten en een goede samenwerking deze ontwikkelingen verder gestimuleerd kunnen worden.

DraagvlakNamens de gemeente Utrecht heeft wethouder Paulus Jansen aangegeven sympathie te hebben voor een toekomstig mannenteam in de eredivisie. Het plan heeft zijn steun. Ook gaat hij een aanbevelingsbrief sturen naar het bedrijfsleven in en om Utrecht, met een vraag om (financiële) support. In verband met het stimuleren en verder ontwikkelen van de breedtesport adviseert hij meer informatie in te winnen bij enkele OMNI-verenigingen: die hebben veel kennis en ervaring op dit gebied.

Wilt u uw steentje bijdragen? Wilt u straks ook in Sport Centrum Oudenrijn de basketballers toejuichen? De mooiste fast breaks zien tijdens Utrecht-Zorg en Zekerheid Leiden of Utrecht-Donar Groningen?
Neem dan contact op met Martin Kloet, Cees van Rootselaar, Laurens Hillmann, Gaby Bos-Kooter, Johan van der Waal, Rob Veldhuis of Otto Bos.

Topbasketbal in Utrecht, omdat
•    zien doet volgen: topbasketbal in de Domstad inspireert andere spelers en spelertjes tot nog betere prestaties
•    magneetwerking: topbasketbal motiveert spelers uit de omgeving om in Utrecht te willen spelen
•    topspelers kiezen ervoor hier te blijven in plaats van naar andere steden te vertrekken
•    er dan een basis zal zijn om eventueel op latere leeftijd met plezier toch terug te keren naar je roots
•    initiatieven op wijkniveau nodigen uit en maken nieuwsgierig. Meer kinderen zullen geprikkeld worden om voor basketball te kiezen en niet voor een andere activiteit.
•    dankzij wijkinitiatieven nemen de mogelijkheden om in de eigen omgeving te basketballen toe.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten