Syriër Michael Madanly topscorer van de Eredivisie
Vluchteling en uitblinker
Door Charis SiderisMichael Madanly speelt in de Nederlandse eredivisie voor Apollo Amsterdam
Ⓒ Frans Paalman
Wie de topscorerslijst van de basketbal Eredivisie bekijkt, zal op het eerste gezicht niets bijzonders ontdekken. Na vier speelronden wordt de lijst zoals gebruikelijk aangevoerd door enkele Amerikanen. Op nummer één staat ene Michael Madanly, met gemiddeld 20,50 punten per wedstrijd. Dit zou normaal zijn, ware het niet dat bij nadere bestudering blijkt dat Madanly geen Amerikaan is, maar een Syriër, die op de vlucht is voor de terreur van IS in zijn geliefde geboorteland. Na de inval van IS in 2011 is hij noodgedwongen over de wereldbol gaan zwerven. Daarbij kwam zijn basketbaltalent hem goed van pas: via de competities in China en de Filipijnen is hij, evenals zijn ouders, als politieke vluchteling in Nederland beland.
Aanvankelijk bleek, grotendeels door zijn geringe lengte, weinig te merken van zijn buitengewone talent. Maar na een bizarre groeispurt groeide hij vanaf zijn 17e in een half jaar tijd maar liefst 22 centimeter! „Ik beschouw dit achteraf als een Godsgeschenk”, vervolgt de Syriër, die net als zijn ouders en zijn broer overtuigd Christen is. „Het inspireerde me om dat jaar keihard te gaan werken: elke dag, inclusief de feestdagen en bij regen of zonneschijn, was ik aan het trainen. Als het niet in de gym kon, dan maar op de buitenveldjes.”
Deze ongebreidelde werklust leidde tot tal van hoogtepunten in zijn basketballoopbaan. In 2003 veroverde hij met zijn Syrische club het kampioenschap van Azië. Vijfmaal veroverde hij de landstitel van Syrië, voordat hij in 2011 moest vluchten. En ook met het nationale team beleefde hij vele successen, waaronder het winnen van de topscorerstitel tijdens het Aziatische kampioenschap in 2007. Vanaf 2011 glorieerde hij vier seizoenen in de sterke Chinese competitie en speelde vervolgens anderhalf seizoen op de Filipijnen.
Toch was Madanly liever in Syrië gebleven. „Maar dat kon niet. Niet alleen was de stad Aleppo grotendeels verwoest, IS oefende een ware terreur uit, waarbij wij Christenen een belangrijk doelwit vormden. Je werd vermoord of je werd moslim. Of je werd gevangen genomen en werd er een hoop losgeld voor je gevraagd. Dat laatste overkwam mijn broer. Het busje waarmee hij, samen met nog vier collega’s, naar zijn werk reed, werd overmeesterd en de vijf werden in de gevangenis gegooid. Alleen door een fors losgeld te betalen, konden we hem na 10 dagen, voor ons gevoel een eeuwigheid, vrij krijgen. Daarna zijn we gevlucht, met achterlating van ons huis en al onze bezittingen.”
Inmiddels woont hij, met zijn Syrische vrouw en dochter van twee, in Nederland, waar hij sinds anderhalf jaar een huis in Purmerend huurt, terwijl zijn ouders zich in Amsterdam-Noord hebben gevestigd. Hij voelt zich tevreden, maar niet gelukkig. Gevraagd naar wat hij mist, antwoordt hij: „Alles. Syrië is ons thuis, daar leefden we ons leven, beleefden goede en slechte tijden, daar liggen onze herinneringen.”
Madanly promoveerde vorig seizoen met Landslake Lions naar de Eredivisie, verkaste daarna naar Apollo Amsterdam, waar hij zonder enige vergoeding acteert. Hij heeft een uitgesproken mening over het basketbal in Nederland. „Het leven hier is goed, maar het basketbal minder. Ik begrijp het niet: Nederland is een rijk land, is niet in oorlog of zo, maar er wordt veel te weinig gedaan voor het basketbal. Ze moesten zich hier spiegelen aan andere Europese landen waar dat wel gebeurt. Mijn eigen droom is dat we ons over twee jaar met de nationale ploeg van Syrië plaatsen voor de WK-eindronde in China.”
Geen opmerkingen:
Een reactie posten